Το ΠΑΣΟΚ νίκησε στον πρώτο γύρο, ποιος θα είναι όμως ο τελικός νικητής; Η πρωτιά Ανδρουλάκη, η αγχωμένη επικράτηση Δούκα έναντι Γερουλάνου και τα προγνωστικά [videos]

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης συνομιλεί με πολίτες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, Αθήνα Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με 29,64%. Έπειτα από ένα πολύωρο θρίλερ, και παρά το «βατερλώ» του δημάρχου Αθηναίων στον ίδιο του τον Δήμο (τέταρτος πίσω και από την Άννα Διαμαντοπούλου), ο Χάρης Δούκας ήταν αυτός που πήρε την δεύτερη θέση στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ και εξασφάλισε την συμμετοχή του στον Β΄ γύρο.

Από σήμερα κιόλας, ωστόσο, τα βλέμματα στρέφονται στο δεύτερο γύρο και οι πανηγυρισμοί στα επιτελεία ήδη από τα μεσάνυχτα κόπασαν. Μπορεί η διαφορά ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο να θεωρείται αρκετά μεγάλη, αλλά πράσινα στελέχη θυμίζουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης διαθέτει αρκετούς εχθρούς εντός του κόμματος.

Στο ερώτημα, βέβαια, αν μπορεί το αποτέλεσμα να αντιστραφεί, στελέχη με εμπειρία εκτιμούν ότι είναι αρκετά δύσκολο, δεδομένης της μεγάλης διαφοράς που υπάρχει. Εκτός κι αν ο Χάρης Δούκας καταφέρει να συμμαχήσει ανοικτά με έναν ή δύο συνυποψηφίους και η εικόνα αλλάξει άρδην.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης συνομιλεί με πολίτες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, Αθήνα Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα και με ενσωματωμένο το 100% των εκλογικών τμημάτων, οι υποψήφιοι έλαβαν:

  • Ανδρουλάκης Νίκος 89.288 ψήφους και 29,64%
  • Δούκας Χάρης 64.490 ψήφους και 21,41%
  • Γερουλάνος Παύλος 63.632 ψήφους και 21,12%
  • Διαμαντοπουλου Άννα 58.809 ψήφους και 19,52%
  • Κατρίνης Μιχάλης 18.163 ψήφους και 6,03%
  • Γιαννακόπουλου Νάντια 6.890 ψήφους και 2,29%

Πρώτος, αλλά με ένα μεγάλο «αλλά»

Η πλευρά Ανδρουλάκη προφανώς είναι ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα, καθώς τερμάτισε πρώτος με αρκετή διαφορά από τον δεύτερο, χωρίς βέβαια να πιάσει τέτοιο ποσοστό που να κάνει «αυτονόητη» την επικράτησή του στο δεύτερο γύρο. Η διαφορά του επίσης από τον Χάρη Δούκα δεν είναι διψήφια όπως θα ήθελε το επιτελείο του, ενώ το τελικό αποτέλεσμα τον φέρνει λίγο κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%.




Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι γεγονός ότι πήγε πολύ καλά στην περιφέφεια, με θεαματικά αποτελέσματα στη γενέτειρά του, τη Κρήτη, ενώ εμφανίστηκε πιο αδύναμος στα αστικά κέντρα, κάτι που συμβαίνει και με το κόμμα, όπου έδειξαν τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε το ζήτημα που υπάρχει στην Αττική, καθώς o κ. Ανδρουλάκης «έχασε» τόσο από τον Π. Γερουλάνο όσο και από την Άννα Διαμαντοπούλου, κόβοντας το νήμα τρίτος.

Θα ξανακάνει την ανατροπή ο Δούκας;

Ο Χάρης Δούκας μπορεί να πέρασε ένα βράδυ αγωνίας, μετά το ντέρμπι για την δεύτερη θέση, πλέον όμως μπορεί βάσιμα να ελπίζει ότι μπορεί να κερδίσει την δεύτερη Κυριακή. Μπορεί να έχει λιγότερο χρόνο από τον αντίπαλό του στην ενεργό πολιτική, έχει όμως στο βιογραφικό του, ιστορικό ανατροπών και μάλιστα μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στις δημοτικές εκλογές, όταν από το 14% του πρώτου γύρου, εκτοξεύθηκε στο 56% κερδίζοντας τον Κώστα Μπακογιάννη και αυτό σε ψυχολογικό επίπεδο του δίνει ένα αβαντάζ.

 

Ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Χάρης Δούκας συνομιλεί με πολίτες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, Αθήνα Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Το κοινό στοίχημα και των δύο μονομάχων της επόμενης Κυριακής είναι να πείσουν τους ψηφοφόρους των μεγάλων αστικών κέντρων να τους εμπιστευτούν καθώς σε αυτά εμφάνισαν τα μικρότερα ποσοστά τους.

Το κρίσιμο 40% των ηττημένων

Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα πράξουν Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου, που καθίστανται οι ρυθμιστές του δεύτερου γύρου, με ισχυρά ποσοστά στον πρώτο. Οι δύο μαζί έχουν ένα 40% των ψήφων, κάτι που κάνει τη στάση τους κομβικής σημασίας για τον δεύτερο γύρο.

Ειδικότερα η επικράτηση Γερουλάνου στην Αττική με δεύτερη την Άννα Διαμαντοπούλου έδειξαν ότι τα δύο στελέχη διαθέτουν αξιοπρόσεκτη δυναμική στα αστικά κέντρα. Και οι δύο έδειξαν επίσης μια αξιοπρόσεκτη δυναμική στο εξωτερικό, κάτι όμως μπορεί να μην κρίνει το παιχνίδι, αλλά είναι μια αξιοπρόσεκτη τάση.




Ο Παύλος Γερουλάνος, που έφτασε πολύ κοντά στην πηγή, αλλά δεν ήπιε νερό, δήλωσε ήδη ότι δεν θα πει στους ψηφοφόρους που τον προτίμησαν τι να πράξουν στο δεύτερο γύρο. Το ίδιο ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Οι συμμαχίες και οι στηρίξεις σε ανάλογες μάχες δεν δίνονται με δημόσιες δηλώσεις, λειτουργεί έντονο το παρασκήνιο και κυρίως το πόσο οι δύο τελικοί μονομάχοι θα πείσουν τους ψηφοφόρους που δεν τους εμπιστεύτηκαν στον πρώτο γύρο να το κάνουν στον δεύτερο.




Νικητής… το ΠΑΣΟΚ: Ικανοποίηση για τη συμμετοχή

Ικανοποίηση εκφράστηκε στο ΠΑΣΟΚ από την προσέλευση των φίλων και μελών του κόμματος. Η συμμετοχή άγγιξε τις 302.000, ενώ σε ορισμένα εκλογικά κέντρα όπου παρατηρήθηκαν ουρές, η διαδικασία συνεχίστηκε και μετά τις 20:00.

Ολοι μιλούν για ενότητα την επόμενη μέρα, τονίζουν ότι ο νέος Πρόεδρος θα διεκδικήσει όχι μόνο να είναι ισχυρή αντιπολίτευση, αλλά να αποτελέσει την εναλλακτική λύση διακυβέρνησης.




Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνοντας σύντομο απολογισμό των 2,5 χρόνων στην προεδρία μίλησε για ένα ΠΑΣΟΚ που επέστρεψε, ενώ το είχαν τελειωμένο, οι πολίτες στρέφουν ξανά τις ελπίδες τους σε αυτό.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι μετά την ενωτική εκδήλωση για τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, όλοι οι πρωην πρόεδροι προσήλθαν σημερα στις κάλπες και έκαναν δηλώσεις ενότητας και προοπτικής.

Το κλίμα της προεκλογικής εκστρατείας εξελίχθηκε πολιτισμένα, χωρίς να λείψουν οι αντιπαραθέσεις και οι αιχμές. Προφανώς όλοι προσπάθησαν να εκπέμψουν το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ ειναι έτοιμο για ένα νέο ύφος και ήθος στην πολιτική ζωή.

Οι δηλώσεις των υποψηφίων μετά το αποτέλεσμα 

“Πιστεύω βαθιά ότι την επόμενη ημέρα θα είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι” δήλωσε η Άννα Διαμαντοπούλου στην πρώτη της δήλωση μετά τα αποτελέσματα των εκλογών. Σημείωσε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί αφετηρία για την πορεία του ΠΑΣΟΚ.

“Επτά ημέρες έμειναν μέχρι την επόμενη Κυριακή που είμαι σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει ακόμη πιο ενωμένο, ακόμα πιο ισχυρό, ακόμη πιο περήφανο” τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.




Για ισχυρό μήνυμα επαναφοράς του κινήματος με την κοινωνία, έκανε λόγο η Νάντια Γιαννακοπούλου και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι είναι “μεγάλη η ευθύνη μας να μην τους απογοητεύσουμε. Να είμαστε ισχυρή και άξια κυβέρνηση της χώρας όποτε γίνουν εκλογές”.

“Θέλω να ευχαριστήσω τους 300.000 δημοκρατικούς πολίτες που με τη συμμετοχή τους σήμερα δυναμώνουν το κίνημα μας” δήλωσε ο Μιχάλης Κατρίνης προσερχόμενος στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του μετά την πέμπτη θέση που κατέλαβε μεταξύ των έξι υποψηφίων τόνισε ότι “το ποιος θα ηγηθεί της παράταξης θα το κρίνουν οι πολίτες ελεύθερα και ανεπηρέαστα”.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ σήμερα μίλησαν και η απόφασή τους είναι απολύτως σεβαστή, τόνισε ο Παύλος Γερουλάνος. “Δεν περιμένουν οι πολίτες από μένα να πω ποιος θα κερδίσει στον επόμενο γύρο. Όποιος πιστεύει στη δημοκρατία, πιστεύει και στο αποτέλεσμα. Ελπίζω το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις επόμενες εκλογές” είπε σε άλλο σημείο.

“Το μήνυμα της κάλπης είναι καθαρό , το 70% ζητά αλλαγή ηγεσίας”, τόνισε ο Χάρης Δούκας και πρόσθεσε “σας καλώ λοιπόν την Κυριακή όλοι μαζί να κάνουμε την μεγάλη υπέρβαση. Να αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τη χώρα”.

Στο νήμα και με ελάχιστες ψήφους ο Χάρης Δούκας δεύτερος επικράτησε του Γερουλάνου: Απέναντι σε Νίκο Ανδρουλάκη στον τελικό γύρο για την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: