Το μίσος Ινδίας – Πακιστάν καλά κρατεί και ούτε η τέχνη μπορεί να βοηθήσει: Η Ινδία μπλόκαρε την προβολή πακιστανικού blockbuster στους κινηματογράφους της [video]

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας Φωτογραφία: Screenshot via Instagram




Μία ταινία blockbuster από το Πακιστάν έγινε η αφορμή για να «ξαναφουντώσει» η έχθρα δεκαετιών μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

Παρά τις αρχικές υποσχέσεις και την αναμονή των Ινδών, αξιωματούχοι στο Δελχί αρνήθηκαν τελικά να δώσουν άδεια για την προβολή και στην Ινδία μιας πακιστανικής ταινίας που σπάει τα ταμεία.

Η ταινία The Legend of Maula Jatt έχει κάνει ρεκόρ εσόδων στο Πακιστάν. Πρόκειται για ριμέικ μιας ταινίας του 1979 που είχε γυριστεί στο Παντζάμπ (Πενταποταμία όπως αποδίδεται στα ελληνικά) μια γεωγραφική περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας, που το 1947 μοιράστηκε μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν.

Η ταινία επρόκειτο να κυκλοφορήσει στο βόρειο ινδικό κρατίδιο Παντζάμπ την Τετάρτη, γεγονός που θα την καθιστούσε την πρώτη πακιστανική ταινία που θα έβγαινε στις ινδικές οθόνες εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Ωστόσο την Τετάρτη, πηγή προσκείμενη στη Zee Studios -το διανομέα της ταινίας στην Ινδία- επιβεβαίωσε στο BBC ότι η κυκλοφορία της ταινίας έχει «παγώσει» επ’ αόριστον, αφού το υπουργείο Ενημέρωσης και Ραδιοτηλεόρασης τους αρνήθηκε να παραχωρήσει την άδεια, χωρίς να δοθεί κάποια αιτιολογία.

Πακιστάν και Ινδία, γείτονες στη νότια Ασία μοιράζονται μία ψυχροπολεμική σχέση δεκαετιών και οι εντάσεις συχνά επηρεάζουν τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ τους.

Με πρωταγωνιστές τα μεγαλύτερα αστέρια του Πακιστάν, τον Fawad Khan και τη Mahira Khan, η ταινία του 2022 αφηγείται την ιστορία ενός τοπικού λαϊκού ήρωα που τα βάζει με τον ηγέτη μιας αντίπαλης φυλής.

Η ταινία επρόκειτο αρχικά να κυκλοφορήσει στην Ινδία το 2022, αλλά η προβολή της αναβλήθηκε επ’ αόριστον – μέχρι τον περασμένο μήνα, όταν ο δημιουργός της Μπιλάλ Λασάρι ανακοίνωσε ότι θα βγει σύντομα στις ινδικές αίθουσες.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bilal Lashari (@bilal_lashari)

«Ανυπομονώ για το κοινό μας στην Ινδία να βιώσει τη μαγεία αυτού του έργου αγάπης!», έγραψε στο Instagram.

Ωστόσο, η είδηση προκάλεσε διαμαρτυρίες στο δυτικό ινδικό κρατίδιο Μαχαράστρα, όπου το περιφερειακό πολιτικό κόμμα Maharashtra Navnirman Sena δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει την κυκλοφορία της ταινίας «σε καμία περίπτωση».

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας Φωτογραφία: Screenshot via Instagram

Η Βομβάη, η οποία βρίσκεται στο κρατίδιο, στεγάζει το Μπόλιγουντ, την κινηματογραφική Μέκκα της Ινδίας.

Μετά τις εντάσεις, η Zee Studios αποφάσισε να περιορίσει την κυκλοφορία της ταινίας στο κρατίδιο Παντζάμπ, το οποίο μοιράζεται σύνορα και γλώσσα με την επαρχία Παντζάμπ του Πακιστάν.

Παρά τις τεταμένες σχέσεις, η Ινδία και το Πακιστάν είχαν πάντα συγγενείς πολιτισμικές σχέσεις.

Οι ταινίες και οι διαδικτυακές σειρές που γυρίζονται στην Ινδία και το Πακιστάν ταξιδεύουν ευρέως πέρα από τα σύνορα. Οι ταινίες Bollywood και Punjabi της Ινδίας είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στο Πακιστάν, ενώ οι πακιστανικές σειρές απολαμβάνουν μεγάλη τηλεθέαση στην Ινδία.

Οι καλλιτέχνες και στις δύο χώρες έχουν επίσης ιστορικό διασυνοριακών συνεργασιών, συνεργαζόμενοι σε κινηματογραφικά και μουσικά έργα.

Αλλά οι συνεργασίες αυτές σταμάτησαν το 2016 όταν το Μπόλιγουντ σταμάτησε να προσλαμβάνει πακιστανούς ηθοποιούς και το Πακιστάν απαγόρευσε τις ινδικές ταινίες το 2019, λόγω των στρατιωτικών εντάσεων μεταξύ των χωρών.

Λίγες ταινίες Παντζάμπι από την Ινδία έχουν προβληθεί στο Πακιστάν τους τελευταίους μήνες.

Το 2023, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας απέρριψε μια αίτηση που ζητούσε την πλήρη απαγόρευση καλλιτεχνών από το Πακιστάν, ζητώντας από τους αιτούντες να μην είναι «τόσο στενόμυαλοι».

Ενθαρρυμένοι από αυτό το ήπιο ξεπάγωμα των σχέσεων και την παγκόσμια επιτυχία του Maula Jatt, οι δημιουργοί του ήλπιζαν ότι το λαϊκό δράμα θα προσέλκυε κοινό στην Ινδία.

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας Maula Jatt είναι γνωστοί στην Ινδία καθώς πρωταγωνιστούν σε δημοφιλή πακιστανικά δράματα. Έχουν επίσης εμφανιστεί στο παρελθόν σε ταινίες μεγάλου προϋπολογισμού του Bollywood.

Με πληροφορίες από BBC

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Ο Joker επιστρέφει… χορεύοντας με τη Lady Gaga και «13 τριαντάφυλλα» από την Ισπανία αναβιώνουν τη φρίκη του φασισμού [trailers]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: