Josep BORRELL FONTELLES, High Representative of the EU for Foreign Affairs and Security Policy. Copyright: European Union
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία παίζουν ένα παιχνίδι, κρυφτούλι για την ακρίβεια. Θέλουν εκατέρωθεν να διατηρηθούν τα κανάλια επικοινωνίας και σχέσεων, αλλά είναι σαφές πως αυτή η διαδικασία δεν θα φτάσει ποτέ σε… γάμο.
Αυτό είναι ξεκάθαρο και από την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της κατοχικής δύναμης, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη στο πλαίσιο του πακέτου των εκθέσεων για τη διαδικασία διεύρυνσης του 2024.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι «παγωμένες» από το 2018 και τα βήματα της Άγκυρας για εναρμονισμό με το κεκτημένο είναι μικρά και απέχουν πολύ για να ικανοποιήσουν τις Βρυξέλλες. Τόσο στην έκθεση όσο και στα όσα ανέφερε κατά την παρουσίασή της, από τον Ύπατο Εκπρόσωπο, Ζοζέπ Μπορέλ, η Ε.Ε. θεωρεί την Τουρκία «σημαντικό εταίρο».
Τόνισε, όμως, πως υπάρχουν τομείς όπου υπάρχει πρόοδος, όπως στο εμπόριο, την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, έρευνα και καινοτομία και την οικονομική πολιτική…
Συνεπώς είναι σαφές πως η προοπτική για ένταξη έχει προ πολλού χαθεί, συμβιβάσθηκαν και οι δυο πλευρές με την ιδέα αυτή, αλλά είναι προφανές πως θέλουν αμφότερες να διατηρήσουν τις σχέσεις. Άλλωστε η Άγκυρα ενδιαφέρεται για την οικονομική διάσταση και κυρίως την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, που είναι χρυσοφόρα για την Τουρκία.
Και το Κυπριακό; Ο Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα «πως η Τουρκία θα στηρίξει ενεργά διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση στο κυπριακό ζήτημα εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας».
Και πώς να λυθεί χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας όταν αυτή είναι το πρόβλημα; Αυτή διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στο νησί και έχει δημιουργήσει ένα κατοχικό καθεστώς. Ο κ. Μπορέλ, ωστόσο, αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί στην ουσία του προβλήματος, που είναι η Τουρκία και η παράνομη παρουσία της στο νησί. Αυτό, όμως, παρολίγο να ξεχαστεί και από τους Κυπρίους!
Εάν κάτι θεωρείται θετικό είναι πως και στην έκθεση και στις δηλώσεις υπάρχει διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών. Αναζητείται, ωστόσο, ο μοχλός πίεσης, που θα οδηγήσει την κατοχική δύναμη σε αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς. Αυτό είναι το ζητούμενο και όχι η οικονομική ενίσχυση της κατοχικής Τουρκίας.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE