Το ακμαίο ηθικό είναι το ισχυρότερο όπλο της Κύπρου: Στην Παρέλαση της Λευκωσίας καμαρώσαμε τα στρατευμένα νιάτα της Μεγαλονήσου και το σύγχρονο οπλισμό τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχεται, μαζί με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης με την ευκαιρία της 64ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φωτογραφία Σταύρος Ιωαννίδης, ΓΤΠ, PIO




Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ – Λευκωσία

Η άψογη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.) αναπτέρωσε το αίσθημα ασφάλειας και εν μέρει αναπτέρωσε το ηθικό του λαού μας, που αντιμετωπίζει, εν πολλοίς, με απάθεια τη συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας μας.

Η επίδειξη του τελευταίας τεχνολογίας οπλισμού και η συνεχιζόμενη ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ.) αποτελούν τα κύρια μέσα αντιμετώπισης και αναχαίτισης της τουρκικής απειλής για κατοχή ολόκληρης της Κύπρου.

Η Ε.Φ. αποτελεί την αποτρεπτική δύναμη της άμυνας της Κύπρου και σε καμιά περίπτωση δεν προορίζεται ως αιχμή του δόρατος για επιθετική ενέργεια για εκδίωξη του κατακτητή, ενέργεια που αποτελεί δικαίωμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Καμαρώσαμε τα στρατευμένα νιάτα της Κύπρου και το σύγχρονο οπλισμό τους. Νιώσαμε συγκίνηση και εκφράζουμε την εκτίμησή και την ευγνωμοσύνη μας μας προς τους τραυματίες του προδομένου πολέμου του 1974, που αγωνίστηκαν γενναία για υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Αυτοί μαζί με τους αιχμαλώτους της τουρκικής εισβολής, που επέστρεψαν από τα μπουντρούμια του τουρκικού στρατού, αποτελούν την μερίδα εκείνη του πληθυσμού που πλήρωσε τα βαρύτερο τίμημα στην αντιμετώπιση της εισβολής. Κοντά τους φυσικά βρίσκονται και οι συγγενείς των αγνοουμένων, της τραγικότερης θυσίας του λαού μας.

  • Οι συγγενείς αυτοί, κάποιες μάνες, τα αδέλφια, οι σύζυγοι και τα παιδία των αγνοουμένων θα έπρεπε να βρίσκονται και αυτοί στην έναρξη της παρέλασης.
  • Μαζί με τους τραυματίες, τους ανάπηρους και τους αιχμαλώτους του πολέμου, όχι για να απευθύνουν χαιρετισμό στους επισήμους της εξέδρας, αλλά για να δεχτούν το χαιρετισμό και το χειροκρότημα των επισήμων και του λαού, στον οποίο προσέφεραν πολύτιμη υπηρεσία.

Τα άρματα μάχης, τα ελικόπτερα, τα θωρακισμένα οχήματα, τα πυροβόλα και το πολυβόλα, τα αντιαρματικά, τα αντιαεροπορικά, οι πύραυλοι και τα άλλα σύγχρονα όπλα και μέσα αποτελούν θαυμάσια εργαλεία για αντιμετώπιση της τουρκικής βουλιμίας και επεκτατικότητας.

Όμως το σημαντικότερο μέσο είναι το έμψυχο υλικό, που θα χειρίζεται αυτά τα όπλα για αντιμετώπιση του εισβολέα. Είναι οι νεαροί οπλίτες, ναύτες, αεροπόροι, πεζικάριοι, καταδρομείς, και έφεδροι, που θα αξιοποιήσουν αυτά τα όπλα. Και για να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών μας και της ιστορίας των προγόνων μας πρέπει να έχουν άρτια εκπαίδευση και ακμαίο ηθικό.

Και για τα δυο φροντίζουν οι εξαίρετοι αξιωματικοί της Ε.Φ., που τους εκπαιδεύουν για τις ανάγκες του σύγχρονού πολέμου και τους καλλιεργούν το θάρρος και την αποφασιστικότητα για εξύψωση του ηθικού των.

Το σημαντικότερο όμως στοιχείο για να αποκτήσουν ακμαίο ηθικό είναι η απόφαση για υπεράσπιση της πατρίδας, της ιστορίας της, της παράδοσης και του δίκαιου αγώνα για αντίσταση. Πρέπει να ξέρουν ότι αγωνίζονται για τα σπίτια τους, για τα χωριά και τις πόλεις μας, για την ελευθερία της πατρίδας.

Για τους γονιούς και τα αδέλφια τους, για του συμπατριώτες τους που ποτίζουν τη γη με τον ιδρώτα τους και αγωνίζονται για το μέλλον των παιδιών τους. Αυτά τα συναισθήματα και οι αξίες που δυνάμωναν τους αγωνιστές του 1955-59, τους εθελοντές ενάντια στην τουρκική ανταρσία και τους υπερασπιστές της πατρίδας ενάντια στην προδοσία της χούντας και στην εισβολή της Τουρκίας.

Στοιχεία που αποδυναμώνουν το ηθικό και την αποφασιστικότητα όλων μας είναι η διαπλοκή και η διαφθορά που εξευτελίζουν την πατρίδα μας και αποδυναμώνουν το αίσθημα του δικαίου.

Δεν μπορεί κανένας να έχει ακμαίο ηθικό για να υπερασπίζεται τους μιζαδόρους της διαφθοράς, που απομυζούν τον πλούτο του λαού και τον κληροδοτούν στα παιδιά τους. Δεν μπορεί κάποιος να αγωνίζεται με αυτοθυσία, όταν βλέπει άλλους να θησαυρίζουν κλέβοντας ατιμώρητοι, ή να γίνονται σημαιοφόροι των τουρκικών θέσεων για το προσωπικό τους συμφέρον.

  • Για τούτο όσο σημαντική είναι η ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ισχύος της Ε.Φ., όπως διακήρυξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΠτΔ), άλλο τόσο σημαντική είναι η καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφοράς για να δημιουργήσει στο λαό η διαφάνεια το αίσθημα δικαιοσύνης και της ισότητας όλων.

Και ο ΠτΔ πρέπει να στρέψει την προσοχή του στην καταπολέμηση της διαφθοράς, όσο εντονότερα μπορεί, παρόλο ότι η αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα και η αποδοχή της από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο (Α.Σ.Δ.) και την ανάρμοστη απόφασή του στέρησαν από το κράτος ένα δυναμικό, ανένδοτο και έντιμο πολέμιο της διαφθοράς.

Ας ελπίζουμε ότι θα ανατείλουν καλύτερες μέρες για την Κ.Δ. που συμπληρώνει φέτος 64 χρόνια ζωής και συνεχούς αγώνα και αντίστασης ενάντια στον εισβολέα. Η διατήρηση της Κ.Δ. είναι η ασφάλεια της επιβίωσης του Ελληνισμού στην Κύπρο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Δικαστικό ατόπημα ή ανάρμοστη απόφαση η παύση του Γενικού Ελεγκτή της Κύπρου; Καθολική η αποδοχή και η αναγνώριση της καταλληλόλητας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: