Τι συμφωνήθηκε στη Νέα Υόρκη; Τετραμερής όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι; Πενταμερής όπως επιμένει η Λευκωσία; Ο ρόλος του κ. Γεραπετρίτη: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παφίτη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Πραγματοποιήθηκε το περίφημο και περίεργο άτυπο δείπνο στο 38ο όροφο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά δεν σημειώθηκε διέξοδος στο αδιέξοδο. Η κατάσταση είναι όπως τη γνωρίζουμε, σε τέλμα

Όσο και αν προσπάθησε ο γενικός γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, ο κατοχικός ηγέτης Τατάρ δεν αποδέχθηκε τίποτα, παρέμεινε οχυρωμένος στα δύο κράτη, στην κυριαρχική ισότητα και γενικά σε όσα απαιτεί και είναι εκτός του πλαισίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου.

Πάντως αποφασίστηκε συνέχιση των διερευνητικών επαφών για το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών, με διευρυμένη σύνθεση και την συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι έγινε προσπάθεια για να επιβληθεί η τετραμερής και μάλιστα οι Τούρκοι διέδιδαν ότι υπάρχει ήδη προσυμφωνία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν. Είναι κάτι που πρέπει να διευκρινιστεί αυτό.

Ο Τατάρ ήταν εμφανέστατα εναντίον της συμμετοχής του Λονδίνου, και μάλιστα κατηγόρησε τους Βρετανούς, ότι μαζί με τους Αμερικανούς υποστηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι βεβαίως που απέχει από την πραγματικότητα σε ότι αφορά τουλάχιστον τους Άγγλους.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ως κανονικός Πόντιος Πιλάτος, εξέφρασε απλά τη λύπη του -χωρίς να αποδώσει ευθύνες φυσικά- επειδή παρά τις προσπάθειες της Προσωπικής του Απεσταλμένης δεν βρέθηκε κοινό έδαφος μεταξύ των ηγετών για την πορεία προς τα εμπρός στο Κυπριακό.

Στο άτυπο δείπνο τους ενθάρρυνε να εξετάσουν πώς να γεφυρώσουν το χάσμα στις θέσεις τους και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη ώστε να επιτρέψουν μια κινητικότητα που θα οδηγήσει σε μια διευθέτηση.

Βεβαίως η θέση αυτή απέχει από την αλήθεια. Η Τουρκία και ο Τατάρ τορπίλισαν την προσπάθεια της κ. Ολγκίν Κουεγιάρ και όλες τις προηγούμενες προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών.

Στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών τονίζεται ακόμα ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν άτυπα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στο εγγύς μέλλον, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, για να συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός. Συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν στην Κύπρο για να διερευνήσουν τη δυνατότητα ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προσήλθε, όπως πάντα, με εποικοδομητική διάθεση και έτοιμος να κάνει μια γόνιμη συζήτηση.

Διπλωματική πηγή τόνισε ότι το γεγονός πως δεν υπήρξε αδιέξοδο και οι προσπάθειες θα συνεχιστούν αποτελεί μια σχετικά θετική εξέλιξη.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Ταταρ στην Λευκωσία με βασικό θέμα τα οδοφράγματα ενώ η αναπληρώτρια γενική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ροσμαρι Ντι Καρλο θα κληθεί να προετοιμάσει τις διευρυμένες άτυπες επαφές.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Γιατί ο Λευκός Οίκος έστειλε άρον-άρον στο Ισραήλ το συγκεκριμένο αντιβαλλιστικό (άτρωτο) σύστημα THAAD; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στον Σκάι (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: