Τι είπε ο Γεραπετρίτης στους βουλευτές της Ν.Δ. και τους καθησύχασε; Πρέπει κάποιος να υποχωρήσει και να είστε σίγουροι ότι αυτός δεν θα είναι η Ελλάδα, αλλιώς σταματάει ο διάλογος!

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης χαιρετά την Ντόρα Μπακογιάννη, πριν την ενημέρωση στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, για την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης στην περίπου τρίωρη σύσκεψη των βουλευτών Νέας Δημοκρατίας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, έδωσε έμφαση στα ελληνοτουρκικά θέματα και τις «κόκκινες γραμμές» της χώρας ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου ομολόγου του, Χακάν Φιντάν στην Αθήνα.

Η συνάντηση με τους βουλευτές της Ν.Δ. έγινε σε θετικό κλίμα, όπως υποστήριξαν στο τέλος οι συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, κατά την ενημέρωση των «γαλάζιων» βουλευτών μελών της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να αναφέρθηκε στην κινητικότητα που υπάρχει και στο Κυπριακό.

Σημείωσε ότι όταν ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών, το θέμα δεν υπήρχε καν στην ατζέντα του ΟΗΕ, ατάκα που θεωρήθηκε «καρφί» κατά του Νίκου Δένδια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα iefimerida:

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ενημέρωση των «γαλάζιων» βουλευτών μελών της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να αναφέρθηκε στην κινητικότητα που υπάρχει στο Κυπριακό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για τα ελληνοτουρκικά, ενόψει και της συζήτησης με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, ο Γιώργος Γεραπετρίτης καθησύχασε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες:

«Σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει μέση οδός. Με τον Φιντάν έχουμε να συζητήσουμε δύο θέματα: Ότι η μόνη διαφορά μας είναι η ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και τίποτε άλλο και το πλαίσιο που μπορεί να λυθεί αυτή η διαφορά είναι του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Εμείς έχουμε μια θέση Α και η Τουρκία έχει μια θέση -Α. Δεν υπάρχει μέση οδός. Πρέπει κάποιος να υποχωρήσει και να είστε σίγουροι ότι αυτός δεν θα είναι η Ελλάδα. Αλλιώς σταματάει ο διάλογος γι’ αυτό το θέμα».

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση φέρεται να τέθηκε επίσης και το θέμα του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, με τον υπουργό να αναφέρει ότι πρέπει να εξεταστεί πιο προσεκτικά η απαγόρευση οικονομικής δραστηριότητας σε βραχονησίδες και πολύ μικρά νησιά.

Πάντως, οι 28 παρόντες βουλευτές της ΝΔ δήλωσαν ικανοποιημένοι από το διάλογο με τον υπουργό και συνολικά από το υψηλό επίπεδο της συζήτησης, καθώς, όπως υποστήριξαν, έγινε ζωντανός διάλογος.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να δήλωσε στο τέλος της συζήτησης «αισθάνομαι την υπερηφάνεια στην εφαρμογή της εξωτερικής μας πολιτικής», αναφορά που απέσπασε το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Σημειωνέται ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα.

Οι διατάξεις για τα ακατοίκητα νησιά και τις βραχονησίδες θα επανεξεταστούν

Σύμφωνα με πληροφορίες του ProtoThema, ο κ. Γεραπετρίτης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε με έντονο ύφος και στο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό ξεκαθαρίζοντας ότι το κείμενο όπως αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση το περασμένο καλοκαίρι θα επανεξεταστεί πλήρως.

Ο υπουργός εστίασε ειδικά στις διατάξεις που προβλέπουν ότι ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες δεν μπορούν να έχουν οικονομική – τουριστική δραστηριότητα. «Έχω σοβαρές αντιρρήσεις. Θα επανεξεταστούν. Δεν μπορούν να περάσουν έτσι» φέρεται να είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Εκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον γραμματέα της Κοινοβουλευτική Ομάδας της Ν.Δ., Σταύρο Καλαφάτη και την Ντόρα Μπακογιάννη που μετείχουν στη σύσκεψη, τα μέλη της ΝΔ στην Διαρκή Επιτροπή Εξωτεικών και Άμυνας είναι τα εξής:

Χρήστος Δερμετζόπουλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιάννης Ανδριανός, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλάσης, Διαμαντής Γκολιδάκης, Θανάσης Δαβάκης, Τάσος Δημοσχάκης, Θανάσης Καββαδάς, Δημήτρης Καιρίδης, Νικήτας Κακλαμάνης, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Ανδρέας Κατσανιώτης, Σταύρος Κελέτσης, Λευτέρης Κτιστάκης, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Θανάσης Λιούτας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιάννης Παππάς, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Άγγελος Συρίγος, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Βασίλης Υψηλάντης, Τάσος Χατζηβασιλείου, Διονύσης Χατζηδάκης και Μίλτος Χρυσομάλλης.

Η δικτατορία παρέδωσε μια Οικονομία στο χείλος της ύφεσης και του πληθωρισμού»: Ο Πρόεδρος της Βουλής, Τασούλας, για την έκδοση «Τα Οικονομικά της Δικτατορίας»

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: