Τι χρώμα θα είναι ο καπνός που θα βγει από τον 38ο όροφο του κτιρίου στον ΟΗΕ; Η στήριξη στο Λονδίνο με το βλέμμα στη Νέα Υόρκη και η συνταγή αδιεξόδου που θα σερβίρει ο Τατάρ

FILE PHOTO: Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης Φωτογραφία ΓΤΠ, ΠΙΟ




Ο καπνός που θα βγει τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Κύπρου)από τον 38ο όροφο του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών ευελπιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό ότι θα είναι άσπρος και θα είναι η αρχή μιας νέας διαδικασίας.

Όπως γράφει στον Φιλελεύθερο ο Ανδρέας Πιμπίσιης

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έφυγε από το Λονδίνο, καθοδόν προς τη Νέα Υόρκη, ικανοποιημένος από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Στάρμερ. Η Λευκωσία ελπίζει ότι, όπως στην περίπτωση της Βρετανίας έτσι και με τον ΓΓ ΟΗΕ θα βρίσκονται στην «ίδια σελίδα».

Το γεγονός ότι η πλευρά των Ηνωμένων Εθνών κρατά πολύ κλειστά τα χαρτιά της όσον αφορά τις προθέσεις της και κυρίως παραμένει μυστικό το περιεχόμενο της έκθεσης Ολγκίν, αφήνει κάποια δόση ανησυχίας ως προς τις επόμενες κινήσεις από πλευράς Αντόνιο Γκουτέρες. Τόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και η τουρκοκυπριακή περιμένουν ότι στη διάρκεια του δείπνου θα φανεί και ποιο είναι το περιεχόμενο της έκθεσης Ολγκίν.

Το δείπνο έχει προγραμματιστεί για τις 7 το βράδυ ώρα Νέας Υόρκης (δηλαδή στις 2 πμ Τετάρτης, ώρα Κύπρου). Όπως ήδη γράψαμε σ’ αυτό θα παρακαθίσουν μόνοι τους ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρο Χριστοδουλίδης και ο Ερσίν Τατάρ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμενόταν να φτάσει στη Νέα Υόρκη με πτήση από το Λονδίνο όπου είχε μεταβεί για να συναντήσει τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ. Όπως δήλωσε, η συνάντηση έγινε σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, παραμονές του δείπνου στη Νέα Υόρκη, με το ρόλο του ΗΒ να είναι «καθοριστικής σημασίας».

Στην «ίδια σελίδα» Κύπρος-Βρετανία

Είπε ότι ήθελε να περάσει κάποια μηνύματα και να υπάρξει από κοινού εργασία. «Χαίρομαι που έχω ακούσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού εκτός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο διαπίστωσε βρετανική ετοιμότητα για ενεργή στήριξη σε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας, απάντησε ότι βλέπει από τη νέα βρετανική Κυβέρνηση επιθυμία ενίσχυσης της σχέσης και συνεργασίας και ότι αυτό ισχύει και σε σχέση με την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού, λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο της Βρετανίας ως εγγυήτρια δύναμη, μόνιμο μέλος του ΣΑ και συντάκτρια των ψηφισμάτων του ΣΑ.

Σε ερώτηση για την προσδοκία του λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για Νέα Υόρκη απάντησε: «Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι πηγαίνω να πράξω ό,τι είναι δυνατό για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Για εμάς θετικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Γνωρίζουμε παρά πολύ καλά πού θέλουμε να πάμε, τους στόχους μας και είμαστε έτοιμοι να επαναρχίσουν τις συνομιλίες. Μόνο αν καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπορούμε με περισσότερη σιγουριά να δούμε και τις προοπτικές για επίλυση. Για εμάς η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση».

Τόνισε δε ότι η πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ λαμβάνεται εν μέσω δύο πολέμων, ως ένδειξη για την ισχυρή βούληση και δέσμευσή του για πρόοδο.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε είναι σε πολύ καλό επίπεδο, όπως στον τομέα της ασφάλειας και πως συμφωνήθηκε να διευρυνθούν, αλλά και ότι συζητήθηκε η προοπτική εξάπλωσης και σε άλλους τομείς.

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σημείωσε πως δέχθηκε τις ευχαριστίες του σερ Κιρ για την πρωτοβουλία θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Γάζα και ότι ο ίδιος ευχαρίστησε για το ότι η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που πίστεψε σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Εκφράστηκε ανησυχία για την κατάσταση και σημειώθηκε πως πρέπει να υπάρξει διεθνής πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός σε πρώτη φάση. Απηύθυνε δε πρόσκληση στον Κιρ Στάρμερ να επισκεφθεί την Κύπρο. Βρετανός ηγέτης δεν έχει επισκεφθεί την Κύπρο από το 1993.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο από όπου αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη και την τριμερή συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ.

Συνταγή αδιεξόδου θα σερβίρει ο Τατάρ

Το δικό του μενού στο οποίο περιλαμβάνεται η κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων και τα τρία απευθείας (πτήσεις, εμπόριο, διεθνείς σχέσεις) θα κρατά ο Ερσίν Τατάρ κατά το δείπνο της Νέας Υόρκης.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων σε δηλώσεις του πριν από την αποψινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη κατέγραψε τους στόχους και τις επιδιώξεις του. Με δηλώσεις του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού κατέστησε σαφές ότι «η διαδικασία διαπραγματεύσεων μπορεί να ξεκινήσει όταν ικανοποιηθεί το αίτημα για την κυριαρχία μας», και ότι «οποιαδήποτε συμφωνία θα γίνει στο εξής στην Κύπρο θα έχει τη μορφή συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών».

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το δείπνο όπου θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη «θα γίνει σε τριμερή μορφή χωρίς καμία ατζέντα και ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα το 2017». Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι «η επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων δεν θα ξεκινήσει ποτέ μέχρι να γίνουν αποδεκτά τα κεκτημένα δικαιώματα των Τ/κ και να εκπληρωθούν οι ξεκάθαρες και σαφείς προϋποθέσεις».

Ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε ακόμη ότι «δεν είναι δυνατή μια συμφωνία στην οποία οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι απόλυτο μέρος του κράτους». «Οι όροι μας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους Ελληνοκύπριους είναι ξεκάθαροι και σαφείς. Η διαδικασία διαπραγματεύσεων μπορεί να ξεκινήσει όταν ικανοποιηθεί το αίτημα για την κυριαρχία μας. Πρέπει να γίνει αποδεχτή η κυριαρχία μας. Στο δείπνο θα εξηγήσω στους συνομιλητές μου ότι το αίτημα της κυριαρχίας μας πρέπει να εκπληρωθεί, πρέπει να ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις και απευθείας εμπόριο προς την τδβκ και ότι πρέπει να αρθεί το απαρχαιωμένο εμπάργκο, οι απομονώσεις και τα εμπόδια στον αθλητισμό, τη μουσική και τις διακρατικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.

  • Ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε επίσης ότι δεν θα υποχωρήσουν από την πολιτική τους για δύο κράτη, κυρίαρχο και ισότιμο διεθνές καθεστώς, προσθέτοντας ότι «αυτό το δείπνο είναι μια ευκαιρία να εξηγήσουμε τις θέσεις μας».

Σε δηλώσεις πριν από την αναχώρησή του από την κατεχόμενη Λευκωσία ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι είναι ένα άτυπο δείπνο χωρίς ατζέντα που θα γίνει στον 38ο όροφο του κτιρίου των ΗΕ στο οποίο θα μεταφέρει για άλλη μια φορά τη θέση του που είναι η ίδια από την αρχή και πως η νέα του πολιτική, την οποία ακολουθεί σταθερά τα τελευταία 4 χρόνια, διατηρείται ίδια, με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας.

Με πληροφορίες από Phile News, Ανδρέας Πιμπίσιης

Μπουρλότο Τατάρ λίγες ώρες πριν την τριμερή στη Νέα Υόρκη: Δεν θα υπάρξει επανέναρξη διαπραγματεύσεων αν δεν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, λέει ο κατοχικός ηγέτης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: