Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΗΕ για το “άτυπο δείπνο” στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών: Νέα άτυπη συνάντηση σε ευρύτερη μορφή και τετ-α-τετ Προέδρου-Τατάρ στο νησί

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες αναχωρεί από την έδρα του Διεθνούς Οργανισμού. Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ




Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση, που αφορά το άτυπο δείπνο του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Αναφέρει τα εξής:

Ο Γενικός Γραμματέας παρέθεσε σήμερα άτυπο δείπνο με τον ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ερσίν Τατάρ.

Ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε τη δέσμευση της Προσωπικής Απεσταλμένης του για την Κύπρο, κας María Angela Holguín Cuéllar, η οποία του υπέβαλε την τελική της έκθεση τον Ιούλιο. Εξέφρασε τη λύπη του που παρά τις προσπάθειες και τη δέσμευση του Προσωπικού Απεσταλμένου του με τους δύο ηγέτες, πολιτικούς παράγοντες και την κοινωνία των πολιτών στο νησί, τις εγγυήτριες δυνάμεις και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα, δεν βρέθηκε κοινό έδαφος μεταξύ των ηγετών στην πορεία προς το Κυπριακό. ζήτημα.

Ο Γενικός Γραμματέας ενθάρρυνε τους ηγέτες να εξετάσουν πώς να γεφυρώσουν το χάσμα στις θέσεις τους και να οικοδομήσουν ξανά την εμπιστοσύνη για να επιτρέψουν την κίνηση που οδηγεί σε διευθέτηση.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να έχουν μια άτυπη συνάντηση σε ευρύτερη μορφή στο εγγύς μέλλον, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, για να συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός. Συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν στην Κύπρο για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν νέες διελεύσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη σταθερή δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, προς όφελος όλων των Κυπρίων και των μελλοντικών γενεών.

Νέα Υόρκη, 15 Οκτωβρίου 2024

Τελείωσε το “τριμερές δείπνο” στον 38ο όροφο του ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες πρότεινε διευρυμένες άτυπες συναντήσεις με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Αγγλίας και της Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: