Θετικός ο απολογισμός για το δεύτερο έτος διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη: Ολοκληρώνονται 51 από τις 88 δράσεις- Ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προεδρεύει Ειδικής Συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόοδο υλοποίησης των 88+ δράσεων για το 2024. //




Την εντατικοποίηση της προσπάθειας για υλοποίηση των 88 εμβληματικών δράσεων που αφορούν το δεύτερο έτος διακυβέρνησης ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ειδική συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα. Από τα 88 έργα τα 51 έργα είναι σε πορεία ολοκλήρωσης, ενώ τα υπόλοιπα 37 παρουσιάζουν καθυστέρηση.

Όπως δήλωσε μετά το Υπουργικό Συμβούλιο η Υφυπουργός Παρά των Προέδρω Ειρήνη Πική από τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου προκύπτει ότι 51 από τα έργα και δράσεις έχουν ολοκληρωθεί ή θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων. Συγκεκριμένα, 38 από τις δράσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί και 13 αναμένεται να υλοποιηθούν στις επόμενες εβδομάδες. Τα υπόλοιπα έργα και δράσεις, όπως είπε, είναι σε πορεία υλοποίησης, αλλά παρουσιάζουν κάποια καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.

«Ο Πρόεδρος ζήτησε από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να εντατικοποιήσουν την προσπάθεια για αυτά τα έργα και δράσεις, ώστε να υπάρξει πιστή τήρηση του ετήσιου προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι πληροφορίες και λεπτομέρειες για την πορεία υλοποίησης όλων αυτών των δράσεων είναι διαθέσιμες στον κυβερνητικό κόμβο diakivernisi.gov.cy.

Η κ. Πική ανακοίνωσε επίσης ότι αναλυτικός απολογισμός του κυβερνητικού έργου για το 2024 θα γίνει από τον Πρόεδρο Δημοκρατίας με τη συμπλήρωση του δεύτερου έτους διακυβέρνησης.

Ανέφερε ακόμα ότι άρχισε σήμερα στη Βουλή η παρουσίαση του ετήσιου προϋπολογισμού για το 2025 ανά Υπουργείο. Παράλληλα, είπε, ότι το κάθε Υπουργείο θα αρχίσει εντός των ημερών τη δημοσιοποίηση του Σχεδίου Δράσης του για το 2025, όπως έγινε για πρώτη φορά πέρσι.

«Ο ετήσιος προγραμματισμός, τα σχέδια δράσης των Υπουργείων, καθώς και ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι καινοτομίες που προβλέφθηκαν στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου, στο πλαίσιο πάντα της πολιτικής για διαφάνεια και λογοδοσία», ανέφερε.

Ερωτηθείσα για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν, είπε ότι όταν ξεκίνησαν αυτή τη διεργασία τον Ιανουάριο και τέθηκαν μαζί με τα Υπουργεία οι δράσεις οι οποίες κρίθηκαν ως εμβληματικές δράσεις για το δεύτερο έτος διακυβέρνησης μπήκαν κάποια χρονοδιαγράμματα.

«Κάποια μπορεί να αφορούν νομοσχέδια, τα οποία καθυστέρησαν κάπως στη συγγραφή τους ή βρίσκονται στη νομική υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο ή στη Βουλή. Κάποια άλλα μπορεί να είναι κάποια σχέδια χορηγιών, τα οποία πάλι έπρεπε να τύχουν διαβούλευσης. Μπορεί να καθυστέρησε σε κάποιον βαθμό η προκήρυξή τους», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να υλοποιηθούν οι δράσεις μέσα στο χρονικό πλαίσιο, το οποίο έχει τεθεί κάτι που δε σημαίνει ότι μία δράση η οποία δεν είναι σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό δεν θα υλοποιηθεί.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, σημείωσε, γίνονται και οι συγκεκριμένες ειδικές συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου όπως η σημερινή, για να βλέπουν συλλογικά πώς μπορούν να επιταχυνθούν αυτές οι δράσεις.

Περαιτέρω η κ. Πική είπε ότι παράλληλα με τις 88 εμβληματικές δράσεις γίνονται και πάρα πολλά άλλα πράγματα τα οποία παρουσιάζουν και καθημερινά.

Υλοποιούνται όπως είπε, πολλά περισσότερα από τα συγκεκριμένα 88, τα οποία ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς, έθεσαν ως εμβληματικά για το δεύτερο έτος διακυβέρνησης.

«Ναι  γίνονται και άλλα πολλά πράγματα, αλλά δεν αντικαθίστανται. Δηλαδή δεν θα πούμε, θα αφαιρέσουμε μία δράση για να βάλουμε μία άλλη στη θέση της. Αυτή η παρακολούθηση και η ειδική συνεδρία σήμερα ασχολήθηκε μόνο με τις συγκεκριμένες εμβληματικές δράσεις που τέθηκαν για το δεύτερο έτος διακυβέρνησης. Ο στόχος μας είναι αυτός», είπε.

Επανέλαβε τέλος τον στόχο της Κυβέρνησης να υλοποιηθούν εντός χρονοδιαγραμμάτων οι δράσεις.

Ποια ολοκληρώθηκαν, ποια εκκρεμούν

Με βάση ενημερωτικό σημείωμα από την Προεδρία, για τις 88 δράσεις μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η ανάληψη της προεδρίας του MED9 και η λειτουργία διπλωματικών αποστολών σε Αρμενία και Καζακστάν. Επίσης η εξέταση αιτήσεων ασύλου εντός 30 ημερών έχει επιτευχθεί, με εξαίρεση τους αιτητές από τη Συρία, ενώ προχώρησε η άμεση αποκοπή επιδομάτων σε περιπτώσεις απορριφθέντων αιτήσεων. Ολοκληρώθηκε επίσης η προώθηση της επαναξιολόγησης συγκεκριμένων περιοχών στη Συρία σε επίπεδο ΕΕ και η αυστηροποίηση των ποινών για αδικήματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών.

Μπήκε επίσης σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ έχει εφαρμοστεί και το νομοθετικό πλαίσιο για διευκόλυνση στρατηγικών επενδύσεων, με την κατάθεση των σχετικών κανονισμών στη Βουλή.

Περαιτέρω, στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, ολοκληρώθηκαν το Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής σε Στέγες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων και η διεύρυνση του θεσμού του «Κοινωνικού Λειτουργού Γειτονιάς». Στην εκπαίδευση αναφέρεται ο εκσυγχρονισμός του ολοήμερου σχολείου, η αναθεώρηση 43 αναλυτικών προγραμμάτων και η σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 ετών.

Το Υπουργείο Ενέργειας προχώρησε στην ανακοίνωση του Σχεδίου ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων, καθόρισε ανώτερη τιμή για συγκεκριμένα προϊόντα πρώτης ανάγκης και υλοποίησε το Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους», ενώ παράλληλα ενίσχυσε τη διείσδυση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω χωροταξικού σχεδιασμού.

Στον τομέα της υγείας, η Kυβέρνηση ολοκλήρωσε την ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών του Γενικού Συστήματος Υγείας και προχώρησε στη νομοθετική ρύθμιση για τον Συνήγορο του Ασθενή. Επιπλέον, το Υπουργείο Μεταφορών έχει ενισχύσει τις δράσεις ηλεκτροκίνησης. Το Υφυπουργείο Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής ολοκλήρωσε το έργο «Ιππόδαμος» και προχώρησε με την εγκαθίδρυση ψηφιακών υπηρεσιών, όπως η «Φωνή του Πολίτη» και η πλατφόρμα «εκφραCY».

Το Υπουργείο Οικονομικών ολοκλήρωσε τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, την εξοικονόμηση κρατικών δαπανών και τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, με την κατάθεση των σχετικών κανονισμών στη Βουλή.

Στον τομέα της ασφάλειας και δικαιοσύνης, έχει συσταθεί ειδικό κλιμάκιο στην Αστυνομία για την καταπολέμηση κυκλωμάτων διακίνησης, ενισχύθηκε ο τομέας των επιστροφών και ολοκληρώθηκε η αναδιοργάνωση της Aστυνομίας, καθώς και η ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

Δράσεις που προγραμματίστηκαν για το 2024 και βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί είναι η προσπάθεια για ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν, η απλοποίηση του συστήματος πολεοδομικής αδειοδότησης και τα σχέδια για την προσιτή στέγη. Επιπλέον, εκκρεμούν η ίδρυση και λειτουργία νέων υποδομών Πολιτικής Προστασίας και η αναβάθμιση της γραμμής έκτακτης ανάγκης 112.

Εκκρεμούν ακόμα θέματα που άπτονται της λειτουργίας της Νομικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Στην εκπαίδευση, δράσεις όπως η αναδιοργάνωση της ειδικής εκπαίδευσης και η ενιαία στρατηγική για την αναβάθμιση της ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Παράλληλα, στο Υπουργείο Υγείας εκκρεμεί η διαχείριση της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων  ολοκλήρωση του νέου κτηρίου Ψυχικής Υγείας και η νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων ως τριτοβάθμιων κέντρων αναφοράς.

Στον τομέα της ενέργειας, η προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και η ψηφιοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως και η εφαρμογή της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, εκκρεμεί η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των διαδικασιών υιοθεσίας και αναδοχής και η θέσπιση νέας νομοθεσίας για Άτομα με Αναπηρίες. Εκκρεμεί ακόμα ο εξορθολογισμός ΕΕΕ για εξέταση αιτήσεων εντός 60 ημερών.

Στον τομέα της δικαιοσύνης, εκκρεμεί η πλήρης υλοποίηση της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και η εφαρμογή της νομοθεσίας για τη ρητορική μίσους, όπως και η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο.

Δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η μείωση του ηλικιακού ορίου για το δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη και την αυτόματη εγγραφή των νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους.

Στον τομέα της οικονομίας, εκκρεμεί η προώθηση της πράσινης φορολόγησης ως μέρος της φορολογικής μεταρρύθμισης και η ρύθμιση ωφελημάτων αφυπηρέτησης και ορίων συνταξιοδότησης για κρατικούς αξιωματούχους.

Στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας και δικαιοσύνης, παραμένει σε εκκρεμότητα η βελτίωση των όρων εργοδότησης και ανέλιξης των συμβασιούχων οπλιτών και ο εξορθολογισμός του κρατικού μισθολογίου.

Επίσης, εκκρεμούν δράσεις που αφορούν στη σύσταση νομοθετικού πλαισίου για τον επαγγελματικό τίτλο του καλλιτέχνη, και την πλήρη λειτουργία του ψηφιακού προγράμματος «Ψηφιακός Πολίτης», το οποίο αφορά την ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Παράλληλα, το Υφυπουργείο Πολιτισμού εργάζεται για τον εκσυγχρονισμό των σχεδίων επιχορηγήσεων πολιτισμού και την ψηφιακή αναβάθμιση των πολιτιστικών χώρων.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΗΦ
Κύπρος Λευκωσία 

Μεταρρυθμίσεις και καινοτομίες από το Γενικό Λογιστήριο της Κύπρου: Νέα ψηφιακά για ενίσχυση της διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: