Θα υπερασπιστεί και θα προστατεύσει το Ισραήλ η Αμερική εάν το Ιράν κτυπήσει ξανά το Εβραϊκό Κράτος: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στην εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη (video)

FILE PHOTO: Η Φαίη Μαυραγάνη συνομιλεί με τον Μιχάλη Ιγνατίου, αναλυτή του Σκάι και ανταποκριτή της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο, στην εκπομπή ΚΑΛΗΜΕΡΑ. Φωτογραφία από βίντεο via Σκαι




Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής την Τεχεράνη, ότι αν απαντήσει και κτυπήσει ξανά το Ισραήλ εμείς θα το υπερασπιστούμε.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος κάλεσε ενημέρωση αμέσως μετά την αποχώρηση και του τελευταίου ισραηλινού αεροπλάνου από τον εναέριο χώρο της Τεχεράνης.

«Εάν το Ιράν επιλέξει να απαντήσει», τόνισε ο αξιωματούχος, «είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε το Ισραήλ, να υποστηρίξουμε το Ισραήλ και θα υπάρξουν συνέπειες εάν το Ιράν λάβει αυτή την ατυχή απόφαση».

Σημείωσε ότι τα πλήγματα του Ισραήλ σε στρατιωτικές τοποθεσίες στο Ιράν ήταν μια στοχευμένη και ανάλογη απάντηση στις προηγούμενες επιθέσεις του Ιράν, με χαμηλό κίνδυνο πρόκλησης ζημιάς στους πολίτες.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «όμως, όσον αφορά εμάς, αυτή η άμεση απάντηση, αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος της” (αντιπαράθεσης).




Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον γνωρίζει τους συγκεκριμένους στόχους που κτυπήθηκαν στο Ιράν, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες της ισραηλινής επιχείρησης. Ήταν στρατιωτικού χαρακτήρα οι στόχοι, είπε.

Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι η Ουάσιγκτον έχει ανοικτά «πολλά κανάλια με το Ιράν, άμεσα και έμμεσα».

Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι «προσπαθούμε να αποφύγουμε κάθε αίσθημα κακής επικοινωνίας και γνωρίζουν ακριβώς ποια είναι η θέση μας σε πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων από τη συμπεριφορά τους».

Το στέλεχος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι η Αμερική «δεν συμμετείχε σε αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση». Αποκάλυψε ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η ομάδα εθνικής ασφάλειας, φυσικά, συνεργάστηκαν με τους Ισραηλινούς τις τελευταίες εβδομάδες για να ενθαρρύνουν το Ισραήλ να κάνει μια στοχευμένη και ανάλογη απάντηση με χαμηλό τον κίνδυνο τραυματισμού των πολιτών. Αυτό φαίνεται να ήταν ακριβώς αυτό που συνέβη σήμερα» (χθες).

Πάντως επέμενε ότι η αντεπίθεση του Ισραήλ «θα πρέπει να είναι το τέλος της άμεσης ανταλλαγής πυρών μεταξύ των δύο χωρών».

Και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον έχει πολλαπλούς άμεσους και έμμεσους διαύλους επικοινωνίας με το Ιράν, όπου έχουν καταστήσει σαφή τη θέση τους, ότι τυχόν νέα επίθεση της Τεχεράνης …απαγορεύεται!

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) του Λευκού Οίκου, Σον Σαβέτ, ανέφερε:

 

«Κατανοούμε ότι το Ισραήλ εξαπολύει πλήγματα ακριβείας εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν, ασκώντας το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα και ως απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου».

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ανακοίνωσε ότι λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση, η αμερικανική κυβέρνηση ενημερώθηκε από το Ισραήλ, -όπως συμφωνήθηκε- για την επίθεση εναντίον του Ιράν. Δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή σε αυτήν, δήλωσε.

Επίσης, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ μετά την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

“Τρώνε τα νύχια τους από την αγωνία”: Τα επιτελεία της Κάμαλα και του Τραμπ ελπίζουν και φοβούνται… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στην εκπομπή «Σήμερα» του Σκάι (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: