Τερμάτισαν την απεργία τους οι αμερικανοί λιμενεργάτες: «Καταρχήν συμφωνία» για τους μισθούς και παράταση της συλλογικής σύμβασης εργασίας ως τη 15η Ιανουαρίου

FILE PHOTO Dockworkers attend a demonstration at the Port of Miami on the first day of the East and Gulf Coast cargo facilities dockworkers strike in Miami, Florida, USA, 01 October 2024. EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH




Τα λιμάνια στην Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών και στον Κόλπο του Μεξικού άρχισαν χθες, Πέμπτη, το βράδυ (τοπική ώρα) να επαναλειτουργούν, αφού οι λιμενεργάτες και οι εργοδότες κατέληξαν σε μισθολογική συμφωνία για τη διευθέτηση της μεγαλύτερης απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, όμως θα χρειαστεί χρόνος για να μειωθούν οι ουρές των πλοίων που έχουν σχηματισθεί.

Τουλάχιστον 54 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έκαναν ουρά έξω από τα λιμάνια της Ανατολικής Ακτής και του Κόλπου του Μεξικού εδώ και τρεις ημέρες, καθώς η απεργία εμπόδιζε να ξεφορτωθούν και απειλούσε με ελλείψεις σε προϊόντα από μπανάνες μέχρι εξαρτήματα αυτοκινήτων. Ο αριθμός αυτός είχε ανακοινωθεί από την Everstream Analytics για τις 4:00 μ.μ. (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας), ενώ επρόκειτο να αφιχθούν περισσότερα πλοία.

Το εργατικό συνδικάτο International Longshoremen’s Association (ILA) και ο σύνδεσμος εργοδοτών United States Maritime Alliance (USMX) ανακοίνωσαν τη συμφωνία και τον άμεσο τερματισμό της απεργίας αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ (τοπική ώρα). Σύμφωνα με πηγές, συμφώνησαν σε αύξηση μισθών γύρω στο 62% σε διάστημα έξι ετών, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση των μέσων μισθών σε περίπου 63 δολάρια την ώρα, από 39 δολάρια την ώρα.

Οι μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών σημείωσαν σήμερα σημαντική πτώση σε όλη την Ασία καθώς η συμφωνία, η οποία ήρθε πολύ συντομότερα απ’ ό,τι αναμενόταν, μείωσε τις προοπτικές για αύξηση των μεταφορικών.

  • «Επενδυτές που ήλπιζαν σε μια βραχυπρόθεσμη αύξηση των τιμών των μεταφορικών, οι οποίες έχουν καθοδική τάση, πωλούν μετοχές καθώς η απεργία έληξε», λέει ο Γιανγκ Τζι-χουάν, αναλυτής στην Daisyhin Securities στη Σεούλ.

Το ILA κήρυξε την Τρίτη την απεργία 45.000 λιμενεργατών, τη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίησή τους από το 1977, η οποία παρέλυσε τη λειτουργία 36 λιμανιών από το Μέιν μέχρι το Τέξας. Αναλυτές της JP Morgan είχαν δηλώσει πως η απεργία κόστιζε στην αμερικανική οικονομία γύρω στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

A view of the cranes at the Port of Miami on the first day of the East and Gulf Coast cargo facilities dockworkers strike in Miami, Florida, USA, 01 October 2024. EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Τα δύο μέρη πρόκειται πάντως να επαναλάβουν τις συνομιλίες, επειδή «συμφώνησαν να παρατείνουν τη σύμβαση-πλαίσιο μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2025 και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να διαπραγματευθούν όλα τα άλλα εκκρεμή ζητήματα», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ILA και τον USMX.

«Έχουν τις επόμενες 90 ημέρες για να τα διευθετήσουν όλα», δήλωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους.

Λίγο νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος είχε χαιρετίσει με ανακοίνωσή του αυτή τη συμφωνία, λέγοντας πως θα επιτρέψει «να επαναλειτουργήσουν τα λιμάνια της Ανατολικής Ακτής και του Κόλπου» και πως «αντιπροσωπεύει μια κρίσιμης σημασίας πρόοδο πως μια σταθερή σύμβαση».

Ο Μπάιντεν είχε επίσης ευχαριστήσει «τους συνδικαλισμένους εργάτες, τους μεταφορείς και τους διαχειριστές των λιμανιών που ενεργούν με πατριωτισμό για να ανοίξουν και πάλι τα λιμάνια μας και να εξασφαλισθεί η διαθεσιμότητα προμηθειών, οι οποίες είναι ουσιαστικής σημασίας για την αποκατάσταση και την ανοικοδόμηση μετά τον κυκλώνα Ελίν».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εύχεται και …ελπίζει: «Μπορούμε να αποφύγουμε» ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή αλλά μένουν να γίνουν πολλά, δηλώνει …

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: