Τελειώνει η “υπομονή” και των δύο… Προσπαθούν (ακόμα) να συνεννοηθούν ο Μπάιντεν με τον Νετανιάχου: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στo δελτίο του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο, Μιχάλης Ιγνατίου με την παρουσιάστρια ειδήσεων, Σία Κοσιώνη. Διακρίνεται ακόμα ο Μανώλης Κωστίδης, ανταποκριτής στην Τουρκία. Φωτογραφία από το κανάλι Σκάι




Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν με τις απανωτές δηλώσεις του έχει μπερδέψει και τους πιο στενούς συνεργάτες του, οι οποίοι ανέλαβαν τις συζητήσεις με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους.

Ως γνωστό, ο ίδιος και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αποφεύγουν μέχρι της στιγμής, ο ένας τον άλλο.

Και λέω μέχρι της στιγμής διότι στο προεδρικό πρόγραμμα δεν υπάρχει την Παρασκευή καμία συνάντηση πέραν της ενημέρωσης του για την κατάσταση του Έθνους και του κόσμου, που έγινε στις 11 το πρωί τοπική ώρα (6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος). Δεν βλέπουμε τίποτα άλλο.

Έχει όμως εσωτερικές συσκέψεις και για εσωτερικά θέματα -είναι πολλά τα προβλήματα- και για τη Μέση Ανατολή.

Από πλευράς πληροφοριών: η πρώτη που διακινείται είναι ότι το Ισραήλ, άρα και οι Αμερικανοί, δεν βιάζονται για την αντεπίθεση εναντίον του Ιράν, αν και κόμπαζαν ότι θα κτυπούσαν μέσα σε 24 ώρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το πράξουν το Σάββατο το βράδυ, ας πούμε.

Η δεύτερη πληροφορία, που είναι θα έλεγα επιβεβαιωμένη είναι ότι υπήρξε ένας αρχικός συμβιβασμός για τους στόχους. Η Αμερική απέκλεισε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά φαίνεται ότι υποχώρησε για τις ενεργειακές.




Την ίδια στιγμή ο Νετανιάχου έχει ένα εσωτερικό πρόβλημα, όχι μόνο με τους ακροδεξιούς της κυβέρνησης του. Ότι έχει μοναδική ευκαιρία το Ισραήλ να υλοποιήσει ένα σχέδιο που έχει στα σκαριά πολλά χρόνια, μπορεί και 15-20 χρόνια, τέλος πάντων από τότε που πληροφορήθηκε η διεθνής κοινότητα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Εκπαιδεύονται καθημερινά οι πιλότοι που θα αναλάβουν τον βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων στο Ιράν. Τον πιέζουν λοιπόν -όχι ότι ο ίδιος χρειάζεται πίεση όταν το θέμα αφορά το Ιράν- να βομβαρδίσει.

Ακούσαμε τον κ. Μπάιντεν. Είπε ότι δεν είναι στόχος οι πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά υποχώρησε στο θέμα των ενεργειακών, των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Απ’ εκεί και πέρα, υπάρχει η δημόσια κριτική από νομοθέτες που απαιτούν να δοθεί το πιο σκληρό μάθημα στο Ιράν και να αφεθεί το Ισραήλ να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του.

Αλλά υπάρχει και η υπόγεια κριτική που αναφέρει ότι ο κ. Μπάιντεν άφησε την προεδρία στον αυτόματο πιλότο, κάτι που δεν είναι ορθό 100%. Είναι ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας με ιατρικά προβλήματα, που την ίδια στιγμή είναι και Πλανητάρχης.

Είναι βέβαια πάντως, πως με την βοήθεια των γερακιών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και Δημοκρατικών φιλο-Εβραίων, στη συνεχιζόμενη κρίση, έχει το πάνω χέρι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ ο οποίος επέβαλε την πολιτική του στον Λευκό Οίκο

Αυτή είναι η κατάσταση.




Το μεσημέρι (ώρα Ουάσιγκτον) ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα τον διάλογο του Προέδρου, την Πέμπτη το βράδυ, με τους ανταποκριτές, επειδή λόγω του ελικοπτέρου δεν ακουγόταν καλά ο Πρόεδρος, μιλά και σιγά, ως γνωστό. Δεν αλλάζει το νόημα όσων μεταδόθηκαν, προστέθηκαν μερικές λέξεις:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Πρόεδρε, πόσο βέβαιος είστε ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος θα μπορούσε να αποφευχθεί στη Μέση Ανατολή;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόσο σίγουροι είστε ότι δεν θα βρέξει; Κοίτα, εγώ π—

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι είναι (δεν ακούγεται) —

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν πιστεύω ότι θα γίνει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος. Νομίζω ότι μπορούμε να το αποφύγουμε. Αλλά υπάρχουν πολλά – πολλά να κάνουμε ακόμα. Πολλά να κάνουμε ακόμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα σταλούν αμερικανικά στρατεύματα για να πολεμήσουν και για να βοηθήσουν το Ισραήλ;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πήγαινε… Να πάμε πίσω για να βοηθήσουμε το Ισραήλ;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα σταλούν αμερικανικά στρατεύματα για να πολεμήσουν και να βοηθήσουν το Ισραήλ; Ναι ή όχι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε ήδη βοηθήσει το Ισραήλ. θα συνεχίσουμε να… Θα προστατέψουμε το Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ρώτησαν τον κ. Μπάιντεν αν περιμένει περιφερειακό πόλεμο και απάντησε: “Πόσο σίγουρος είσαι ότι δεν θα βρέξει;” Ο Μιχάλης Ιγνατίου στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ του Σκάι (video)

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου έχασαν τους αριθμούς τηλεφώνων ο ένας του άλλου! Αλλά οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στo δελτίο του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: