Τα ελληνόκτητα τάνκερ του παγκόσμιου… σκιώδους στόλου μετέφεραν το 23% του ρωσικού πετρελαίου παρακάμπτοντας τις κυρώσεις για την Ουκρανία

FILE PHOTO: Tanker in the sea EPA, ALI HAIDER




Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η έκπτωση στο ρωσικό πετρέλαιο μειώνεται και οι εξαγωγές αυξάνονται παρά το ανώτατο όριο τιμών της G-7 στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Clearview Energy Partners, οι τιμές του ρωσικού αργού τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν κατά μέσο όρο περίπου έξι σεντ κάτω από το αργό Brentτιμή. Αυτό απέχει πολύ από την έκπτωση συναλλαγών όταν τέθηκε για πρώτη φορά το ανώτατο όριο. Όταν το ανώτατο όριο τέθηκε πλήρως σταδιακά, τον Φεβρουάριο του 2023, το ρωσικό αργό πουλούσε με έκπτωση 30%. Πριν από ένα χρόνο, η έκπτωση ήταν περίπου 16%.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικού αργού, ενώ ένα ανώτατο όριο τιμής που επιβλήθηκε στο ρωσικό πετρέλαιο από τις χώρες της G7, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία απαγορεύει τη χρήση δυτικών ναυτιλιακών υπηρεσιών, όπως η ασφάλιση, η σήμανση και η μεταφορά όταν μεταφέρουν δεξαμενόπλοια Το ρωσικό πετρέλαιο τιμολογείται στα 60 δολάρια το βαρέλι σε χώρες όπου δεν εφαρμόζεται απαγόρευση.

Σε μια πρόσφατη έκθεση προς πελάτες, η Clearview Energy Partners χαρακτήρισε το ανώτατο όριο τιμών της G-7 στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες ως «ολοένα και πιο χαλαρό».

Ο Kevin Book, διευθύνων σύμβουλος έρευνας στην Clearview Energy Partners, είπε στο CNBC ότι παρά τις εκκλήσεις του G-7 για τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο για βελτίωση του ανώτατου ορίου τιμών και τις πρόσφατες οδηγίες που παροτρύνουν τα μέρη στις ρωσικές συναλλαγές πετρελαίου να ελέγχουν καλύτερα τα φορτία. για το ρωσικό πετρέλαιο αυτό φαίνεται δν συμβαίνει».

«Η καταστολή για την επιβολή ανώτατων ορίων διατρέχει τον κίνδυνο να αυξήσει τις τιμές του αργού», είπε. «Επιπλέον, η χρήση «δευτερογενών» κυρώσεων για την επιβολή του ανώτατου ορίου θα μπορούσε να ωθήσει αξιόπιστους ασφαλιστές έξω από το παιχνίδι του ρωσικού αργού, αφήνοντας την αγορά σε δυνητικά αφερέγγυα stand-in.

Ο Book εξήγησε ότι μέρος του περιορισμού της έκπτωσης είναι αποτέλεσμα του ρωσικού πετρελαίου που βρίσκει επιπλέον αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας.

Όγκοι ρεκόρ ρωσικού πετρελαίου στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις μεταφέρθηκαν από τον «σκοτεινό στόλο» και γνωστά δεξαμενόπλοια που υπόκεινται σε κυρώσεις χωρίς γνωστή ασφάλιση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Lloyd’s List .

Η ανάλυση της μονάδας πληροφοριών του Lloyd’s List των δεδομένων από την εταιρεία παρακολούθησης φορτίου ενέργειας Vortexa αποκάλυψε ότι το 69% του συνόλου του αργού για τον Σεπτέμβριο μεταφέρθηκε με δεξαμενόπλοια σκοτεινού στόλου και το 18% με τάνκερ που ανήκουν στη ρωσική κυβέρνηση Sovcomflot. Είναι ο μεγαλύτερος όγκος που έχει μετακινηθεί από τότε που ξεκίνησε η παρακολούθηση των μηνιαίων δεδομένων σκοτεινού στόλου στα μέσα του 2022 (μετρούμενη με τη χωρητικότητα νεκρού βάρους των πλοίων.)

Κινέζοι και Ινδοί έμποροι πετρελαίου , διυλιστήρια και λιμενικές αρχές ήταν οι μοχλοί αυτής της ανάπτυξης.

Η Lloyd’s List καθορίζει ότι ένα δεξαμενόπλοιο είναι μέρος του σκοτεινού στόλου με βάση παράγοντες όπως αν το πλοίο είναι 15 ετών ή μεγαλύτερο, ανώνυμα ανήκει ή έχει εταιρική δομή σχεδιασμένη να αποκρύπτει την ιδιοκτησία, χειρίζεται εμπορία πετρελαίου με κυρώσεις και χρησιμοποιεί παραπλανητικές ναυτιλιακές πρακτικές. Η ανάλυσή του έδειξε  σκάφη που αλλάζουν νηολόγηση χώρας, καθώς και αλλαγές ιδιοκτησίας και διαχείρισης μεταξύ των σκαφών στο σκοτεινό στόλο για να αποφύγουν τον εντοπισμό.

Τα δεδομένα δεν περιλαμβάνουν τη ρωσική Sovcomflot ή την National Iranian Tanker Co.

Το 5% του συνόλου του ρωσικού πετρελαίου τον Σεπτέμβριο μεταφέρθηκε με 11 δεξαμενόπλοια, με εννέα από αυτά τα πλοία να έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο ή την ΕΕ μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου και ανήκουν στη ρωσική εταιρεία τάνκερ Sovcomflot. Στα υπόλοιπα πλοία επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ για παραβίαση των κυρώσεων σε συριακό και ιρανικό πετρέλαιο. Αυτά τα σκάφη είναι το Eternal Peace και το Nebulax.

Ορισμένα από τα δεξαμενόπλοια Sovcomflot που η Lloyd’s List εντόπισε στην έκθεσή της επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο ή την ΕΕ μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Μερικά δεξαμενόπλοια άλλαξαν ονόματα σκαφών, μετέφεραν την προέλευση του πλοίου στα Μπαρμπάντος ή μετέτρεψαν την εγγεγραμμένη ιδιοκτησία στις Σεϋχέλλες και άλλαξαν τη διαχείριση πλοίων τους σε έναν νεοσύστατο διαχειριστή πλοίων με έδρα τα ΗΑΕ, την Avebury Shipmanagement.

  • Τα ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια έχουν αποστείλει το 23% του πετρελαίου από τη Ρωσία τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τη Lloyd’s List. Η πλειονότητα των δεξαμενόπλοιων που έχουν λάβει κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ έχουν ήδη εκφορτίσει το πετρέλαιο τους στην Κίνα.

Ο Andy Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates, είπε ότι παρά το ανώτατο όριο τιμών, ορισμένοι πλοιοκτήτες αποφάσισαν ότι ήταν εξαιρετικά κερδοφόρο να γίνουν τα πλοία τους μέρος του σκοτεινού στόλου και να διακινδυνεύσουν από τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ.

«Σε τελική ανάλυση, το ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζει να αγοράζεται από κινεζικά και ινδικά διυλιστήρια με μικρές επιπτώσεις από τις ΗΠΑ ή την ΕΕ», δήλωσε ο Lipow.

Ο αριθμός των ανασφάλιστων πλοίων που μεταφέρουν πετρέλαιο αυξήθηκε επίσης, σύμφωνα με τη Lloyd’s List, με περίπου 201 από τα 310 δεξαμενόπλοια που παρακολουθούνται να μην έχουν ασφάλιση στον Διεθνή Όμιλο P&I Clubs.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αγορά πετρελαίου είναι το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, και αν και είναι απίθανο, αν συνέβαινε, οι τιμές του πετρελαίου θα αυξάνονταν κατά 30 δολάρια το βαρέλι», είπε. Παρά τις εχθροπραξίες, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν υπό πίεση, είπε, καθώς η αυξημένη παραγωγή από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γουιάνα προσθέτει στην εικόνα της προσφοράς ενώ ο ΟΠΕΚ+ καθυστερεί την αποκατάσταση των περικοπών παραγωγής του.

Η αυξημένη χρήση σκαφών σκοτεινού στόλου συνοδεύεται από μεγαλύτερους κινδύνους για τη θαλάσσια ασφάλεια και το περιβάλλον.

Η Lloyd’s List προειδοποίησε σε πρόσφατο σημείωμα ότι η ασφάλεια της ναυτιλίας έχει γίνει «θύμα οικονομικών κυρώσεων» με τις προσπάθειες ενίσχυσης της πολιτικής κυρώσεων που οδηγούν σε μεγαλύτερες τάξεις δεξαμενόπλοιων αποφασισμένων να την αποφύγουν.

Ο ασφαλιστικός γίγαντας Allianz δήλωσε τον Μάιο ότι τα σκοτεινά τάνκερ του στόλου είχαν συνδεθεί με περισσότερα από 50 ατυχήματα.

Ο Λίποου είπε στο CNBC εάν αυτά τα πλοία εμπλέκονταν σε ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα πετρελαιοκηλίδα, οι ιδιοκτήτες – υποθέτοντας ότι θα μπορούσαν να εντοπιστούν και να βρεθούν – απλώς θα έφευγαν, αφήνοντας το χάος και στη συνέχεια τον καθαρισμό σε κάποιον άλλο.

CNBC. [Russia’s oil trade is rising as record volumes of Russian crude are carried on ‘dark fleet’ vessels]

Ενώ ο Πιτσιλής κομπάζει για τις «επιτυχίες» της υπηρεσίας που διοικεί: Πιάνει τους μικρούς, δεν ενοχλεί τους μεγάλους… Προφυλακίστηκε, λένε, στέλεχος της ΔΟΥ Κέρκυρας!!! Σοβαρά;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: