Στον προεδρικό θώκο του ΠΑΣΟΚ ξανά ο Ανδρουλάκης με 20 μονάδες διαφορά από τον Δούκα: H δεύτερη «ευκαιρία» τα πρόσωπα κλειδιά και το μεγάλο στοίχημα [video]

Υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ προσέρχονται στα γραφεία του κόμματος λίγο πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έδωσαν απλόχερα την δεύτερη ευκαιρία στην ηγεσία του κόμματος στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος αναδείχτηκε μεγάλος νικητής στην εσωκομματική κάλπη έναντι του Χάρη Δούκα.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ψήφισαν συνολικά 213.001 και ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 125.820 ψήφους ήτοι ποσοστό 59,92% και ο Χάρης Δούκας 84.149 ψήφους, ποσοστό 40,08%.




Το πρώτο τηλεφώνημα παραδοχής της ήττας από τον Δήμαρχο της Αθήνας, ήρθε νωρίς δίνοντας τα συγχαρητήρια στον αντίπαλό του, αλλά και περνώντας του το μήνυμα ότι «στην επόμενη μέρα θα είμαστε μαζί». Αυτό είναι ίσως και το σημείο – κλειδί, για τον Ανδρουλάκη που πλέον έχει μπροστά του το «στοίχημα» της αλλαγής στρατηγικής και πολιτικής με δεδομένο ότι τα προηγούμενα εκλογικά αποτελέσματα δεν τον δικαίωσαν. Είναι ενδεικτικό ότι ο Ανδρουλάκης κέρδισε τον Δούκα, όχι μόνο στην επαρχία και την Αττική, αλλά και στον Δήμο της Αθήνας. Προφανώς οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τον εμπιστεύτηκαν και πλέον, ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να αποδείξει ότι το κόμμα δεν αναλώθηκε σε μια διαδικασία μηνών για να βρεθεί ξανά εκεί απ’ όπου ξεκίνησε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Πρωτίστως ο Νίκος Ανδρουλάκης, οφείλει να αποδείξει ότι είναι έτοιμος να ανανεώσει το κόμμα του, αφού οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολύ διαφορετικές από τα δεδομένα που ίσχυαν λίγους μήνες πριν.




Ο Χάρης Δούκας προσπάθησε να παίξει το χαρτί και δήμαρχος και πρόεδρος, όπως ο Βίλι Μπραντ και ο Φρανσουά Μιτεράν αλλά σε έπεισε κανέναν, ούτε εντός των ορίων του Δήμου του. Πλέον στην Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι από αύριο κιόλας ξεκινάει το «πράσινο» restart με τη συμμετοχή νέων προσώπων, την αξιοποίηση ανενεργών δυνάμεων, την οργανωτική αναδιάρθρωση, την διαμόρφωση νέων πολιτικών που θα γίνουν αποδεκτές από την κοινωνία και γενικώς τον εκσυχρονισμό του παλιού ΠΑΣΟΚ που «δεν άρεσε», όπως φάνηκε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Στις πιο σημαντικές διαφορές σε σχέση με τη βραδιά των ευρωεκλογών -όταν και τέθηκε για πρώτη φορά θέμα ηγεσίας- είναι ότι το κόμμα διαθέτει πλέον εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά και το γεγονός ότι ενώ στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ ήρθε τρίτο, πλέον δημοσκοπικά έχει εδραιωθεί δεύτερο. Το εν λόγω πλαίσιο θέτει τον επανεκλεγέντα αρχηγό του ΠΑΣΟΚ σε θέση μάχης, αφού και οι συγκυρίες στον ΣΥΡΙΖΑ ουσιασστικά δίνουν στο ΠΑΣΟΚ άτυπα τον ρόλο της αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στους άμεσους στόχους είναι η διεύρυνση από τη βάση, αλλά και η ριζική ανασυγκρότηση της νεολαίας, προκειμένου το κόμμα να επανασυνδεθεί με ένα ολόκληρο σώμα ψηφοφόρων που γνώρισαν το ΠΑΣΟΚ μακριά από την εποχή που ήταν κυρίαρχη πολιτική δύναμη και με την πάροδο του χρόνου στράφηκαν σε άλλα κόμματα. Θεωρείται βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η διοργάνωση Συνεδρίου, προκειμένου να αποτυπωθεί ο νέος συσχετισμός δυνάμεων και να τεθούν οι βασικές αρχές με τις οποίες θα πορευθεί το κόμμα στη συνέχεια.

Σημαντικά στοιχεία των συσχετισμών αυτών, αποτελούν τόσο ο Παύλος Γερουλάνος, όσο και η Άννα Διαμαντοπούλου που κατέγραψαν ισχυρή επίδοση στην εσωκομματική κάλπη, γεγονός που τους βάζει αυτομάτως στο «κάδρο» των στελεχών που θα λάβουν θέσεις – κλειδιά. Παράλληλα, από το επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη έγινε λόγος για αλλαγές και στο επικοινωνιακό κομμάτι, με στόχο οι παρεμβάσεις και οι πολιτικές προτάσεις του κόμματος να φθάνουν άμεσα στην εκλογική βάση. Με δεδομένο ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027 -εκτός απροόπτου- το ΠΑΣΟΚ έχει τον χρόνο να ρίξει στο τραπέζι όλα εκείνα τα ζητήματα που θα αποτελέσουν την βάση για την έντονη κριτική που θα ασκηθεί στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, τα περίπου 100.000 χιλιάδες νέα μέλη που εγγράφηκαν στο κόμμα από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, αλλά και η αυξημένη συμμετοχή στον Α’ γύρο (όπου και ξεπέρασε τις 300.000), στέλνουν μηνύματα ανάκαμψης στο ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με τη δημοσκοπική άνοδο του τελευταίου διαστήματος. Ωστόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει μπροστά ένα δύσκολο στοίχημα. Να κάνει ξανά το κόμμα αντάξιο της παρακαταθήκης που άφησε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Συγχαρητήρια για την νίκη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη και τον συνεχάρη για την επανεκλογή του. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στον κ. Ανδρουλάκη την επιθυμία του να έχουν σύντομα μια συνάντηση.

Τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που στήριξαν την υποψηφιότητή του ευχαρίστησε ο Χάρης Δούκας και συνεχάρη τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη νίκη του.

«Καταφέραμε σε 3,5 μήνες να κάνουμε έναν καθαρό και έντιμο αγώνα χωρίς συμβιβασμούς απέναντι σε ακραίες επιθέσεις και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό πολιτικό ρεύμα. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τις αρχές και τις αξίες μας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης της συμμετοχής, της διαφάνειας, της λογοδοσίας με ενότητα, με τη συμμετοχή όλων για ένα μεγάλο, ανοιχτό, δυνατό ΠΑΣΟΚ που μπορεί να κυβερνήσει.Θα είμαι πάντα εδώ στην πρώτη γραμμή», δήλωσε ο Χάρης Δούκας .

Ο Παύλος Γερουλάνος με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ανέφερε «Θέλω να συγχαρώ μέσα από την καρδιά μου τον Νίκο Ανδρουλάκη για την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Προχωράμε ενωμένοι, συντεταγμένοι, αποφασισμένοι υπό την ηγεσία του. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς περιστροφές. Θέλω επίσης να συγχαρώ τον Χάρη Δούκα για τον αγώνα του σε όλη την προεκλογική περίοδο. Η μεγάλη συμμετοχή των μελών και φίλων μας και τις δύο Κυριακές δημιούργησαν ένα πολιτικό αποτέλεσμα δυναμικής για την Παράταξη που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε συνθήκες ρευστοποίησης του πολιτικού σκηνικού. Σήμερα ολοκληρώθηκε μια υποδειγματική εσωκομματική διαδικασία από την οποία το ΠΑΣΟΚ βγαίνει ενισχυμένο, όπως και η ηγεσία του. Και από αύριο ξεκινάμε τον αγώνα για τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές και το τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο».

Τον Νίκο Ανδρουλάκη συνεχάρη για την επανεκλογή του και η Νάντια Γιαννακοπούλου. Σύντροφε Νίκο, Συγχαρητήρια για την επανεκλογή σου! Ο λαός του ΠΑΣΟΚ σου έδωσε την εξουσιοδότηση να προχωρήσεις συνθετικά για ένα μεγάλο ΠAΣOK που θα δείξει ότι γίνεται Κίνημα Αλλαγής και κόμμα με κυβερνητικά χαρακτηριστικά. Σε αυτήν την προσπάθεια θα είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή με όλες μου τις δυνάμεις. Νάντια», αναφέρει στο μήνυμά της.
Ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε «Έχει την εντολή των πολιτών να κάνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο και νικηφόρο»

Τον Νίκο Ανδρουλάκη συνεχάρη ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης όπως ενημέρωσε ο ίδιος μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Συγχαρητήρια Κασσελάκη σε Ανδρουλάκη με αιχμή για τον ΣΥΡΙΖΑ, περί δημοκρατικών διαδικασιών στην εσωκομματική διαδικασία των εκλογών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: