Στον «αέρα» η επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν; Ο Νετανιάχου, έτσι κι αλλιώς, θα κάνει του κεφαλιού του, θα αγνοήσει τον Μπάιντεν: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ του Σκάι (video)

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στον Λευκό Οίκο, με τον Δημήτρη Οικονόμου και τον Ακη Παυλόπουλο. Φωτογραφία από βίντεο, SKAI News




Αν βλέπει κανείς τα πράγματα από εδώ, από την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει την αίσθηση ότι είναι μία χώρα που άγεται και φέρεται από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος φαίνεται να επιβάλλει τις πολιτικές του στην Ουάσιγκτον.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις συχνά-πυκνά διαμαρτύρονται μεγαλόφωνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν κάποια επιρροή στον Μπενιαμίν Νετανιάχου και στις αποφάσεις του.

Φοβάμαι ότι αποφασίσει για την επίθεση εναντίον του Ιράν, θα το επιβάλει στην Ουάσιγκτον.

  • Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επέστρεψε το βράδυ στο Λευκό Οίκο από το Κάμπ Ντέιβιντ (ΕΔΩ ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΒΙΝΤΕΟ) αλλά ενώ τις προηγούμενες μέρες ήταν λαλίστατος, το βράδυ της Κυριακής δεν μας είπε τίποτα απολύτως. Πέρασε από μπροστά μας, σχεδόν δεν μας χαιρέτισε και μπήκε στο Λευκό Οίκο.

Η μόνη δραστηριότητα του το Σάββατο ήταν ένας γάμος στην πολιτεία της Ιντιάνας, και την Κυριακή ένα πικ νικ για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τις οικογένειές τους.

Φυσικά, δεν μίλησε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν τηλεφώνησε στον Ισραηλινό ομόλογό του, τον σκληρό Γιόατ Γκάλαντ. Πριν από τη συνομιλία, στο Πεντάγωνο αποφασίστηκε να προσκαλεστεί ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ο οποίος θα έρθει στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη.

Πολλοί έσπευσαν να ισχυριστούν ότι η αποδοχή της πρόσκλησης σημαίνει ότι μέχρι την επιστροφή του Γκάλαντ στο Ισραήλ, την Παρασκευή το βράδυ, δεν θα πραγματοποιηθεί η ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν.

Αυτό που αποφεύγουν να πουν είναι ότι το χτύπημα μπορεί να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη δηλαδή πριν από την αναχώρηση του για την Ουάσιγκτον.

Το πρόβλημα είναι ότι η συμφωνία με τους Αμερικανούς επί των ιρανικών στόχων θα αργήσει. Άρα αν ο Νετανιάχου αποφασίσει να προχωρήσει μόνος του θα επιτεθεί και στις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Γι’ αυτό ο Λευκός Οίκος θα συνεχίσει την προσπάθεια να πείσει τους Ισραηλινούς να μην βομβαρδίσουν τα πυρηνικά εργοστάσια. Φαίνεται ότι γι’ αυτό προσκάλεσαν τον Γκάλαντ για να συζητήσουν κάποιο αμερικανικό σχέδιο.

Εκτός, για να μεταφέρουμε και την άποψη των κυνικών, αυτή η πρόσκληση στον Γκάλαντ γίνεται για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των Ιρανών… Με τους Ισραηλινούς, που μας έχουν εκπλήξει με τις επιτυχίες τους, όλα είναι πιθανά…

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Υποστράτηγος Πατ Ράιντερ εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής την ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν (Lloyd J. Austin III) μίλησε με τον Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας Γιόατ Γκάλαντ (Yoav Gallant) στις 6 Οκτωβρίου για να συζητήσει τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν στη Μέση Ανατολή και την τρέχουσα κατάσταση στον Λίβανο και τη Γάζα.

Ο υπουργός Όστιν σημείωσε ότι αύριο (σήμερα) συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που η Χαμάς διέπραξε τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ στην ιστορία της.

Επανέλαβε την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ, την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και μια διπλωματική απόφαση που θα επιτρέπει στους πολίτες να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους στις και στις δύο πλευρές των συνόρων, του Ισραήλ και του Λιβάνου.

Ο υπουργός Όστιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους δύο στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού που σκοτώθηκαν σε επίθεση πολιτοφυλακής ευθυγραμμισμένη με το Ιράν στις 3 Οκτωβρίου και ευχήθηκε πλήρη ανάρρωση για όσους τραυματίστηκαν.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί και σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν σημαντική ικανότητα στην περιοχή να υπερασπίζονται το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, να παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη στην αυτοάμυνα του Ισραήλ και να αποτρέπουν την περαιτέρω κλιμάκωση.

Οι δύο υπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να αποτρέψουν το Ιράν και τους υποστηριζόμενους από το Ιράν εταίρους και πληρεξούσιους από το να επωφεληθούν από την κατάσταση ή να επεκτείνουν τη σύγκρουση.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Νετανιάχου απαιτεί “φούλ πόλεμο”, ο κ. Μπάιντεν πήγε σε γάμο και ο σκληρός Γκάλαντ εκλήθη στο Πεντάγωνο: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στο δελτίο ειδήσεων του Omega Κύπρου (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: