Στην Πέτρα της Ιορδανίας ανακαλύφθηκε τάφος του 1ου μ.Χ. αιώνα με 12 ανθρώπινα λείψανα και «Άγιο Δισκοπότηρο», παρόμοιο με της ταινίας του Ιντιάνα Τζόουνς [videos, εικόνες]

File Photo epa08498828 A view of the Treasury building at the Petra archeological site, in Petra, some 280 km south of Amman, Jordan, EPA/ANDRE PAIN




Ένας κρυμμένος τάφος που περιέχει τα λείψανα τουλάχιστον 12 ατόμων και ένα τεχνούργημα που μοιάζει με το «Ιερό Δισκοπότηρο» ανακαλύφθηκε κάτω από το διάσημο Al Khazneh της Πέτρας στην Ιορδανία.

Ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία της Μέσης Ανατολής και μια εμβληματική τοποθεσία γυρισμάτων για την ταινία του 1989 Ιντιάνα Τζόουνς, Η τελευταία Σταυροφορία.

Σε αντίθεση με άλλους τάφους που ανακαλύφθηκαν προηγουμένως στην Πέτρα, οι οποίοι ήταν σε μεγάλο βαθμό άδειοι, αυτός ο τάφος περιείχε καλοδιατηρημένα σκελετικά υπολείμματα και αντικείμενα που πιστεύεται ότι είναι άνω των 2.000 ετών, αναφέρει η The Times of Israel.

Η ανακάλυψη ρίχνει νέο φως στη ζωή των Ναβαταίων, ενός εκλεπτυσμένου πολιτισμού που κάποτε άκμασε σε αυτήν την περιοχή της νότιας Ιορδανίας.

Η πρόσφατη ανασκαφή, με επικεφαλής τον Δρ. Pearce Paul Creasman, εκτελεστικό διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Έρευνας (ACOR), σε συνεργασία με τον Josh Gates από το Expedition Unknown του Discovery Channel, σηματοδοτεί μια σπάνια αρχαιολογική ανακάλυψη κάτω από το περίφημο «Θησαυροφυλάκιο» της Πέτρας.

Παρόλο που η Πέτρα έχει εξερευνηθεί για περισσότερους από δύο αιώνες, αυτός ο νέος τάφος, που περιέχει 12 καλοδιατηρημένους σκελετούς και ένα κεραμικό δισκοπότηρο σε σχήμα δισκοπότηρου, αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμα άγνωστοι θησαυροί στην τοποθεσία.

Η κρυμμένη ιστορία της Πέτρας και οι υπόγειοι τάφοι

Το Al Khazneh, ή «Το Θησαυροφυλάκιο», είναι μια από τις πιο διάσημες και αινιγματικές κατασκευές της Πέτρας. Λαξευμένο στους βράχους ψαμμίτη της νότιας Ιορδανίας γύρω στον 1ο αιώνα μ.Χ., χρησίμευε ως μαυσωλείο και κρύπτη, πιθανότατα για τον βασιλιά Αρέτα Δ’ της Ναβαταϊκής Αυτοκρατορίας. Ενώ το θαυμάσιο εξωτερικό του έχει μελετηθεί εκτενώς, οι εσωτερικοί και οι υπόγειοι θάλαμοι έχουν εντυπωσιάσει από καιρό τους αρχαιολόγους.

Το 2003, οι εξερευνητές βρήκαν δύο τάφους που περιείχαν μερικά υπολείμματα σκελετού κάτω από την αριστερή πλευρά του Al Khazneh, εξηγεί η Daily Mail.

Ωστόσο, το ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος έδειξε την παρουσία πρόσθετων θαλάμων στη δεξιά πλευρά της κατασκευής. Οπλισμένη με αυτή τη γνώση, η ομάδα του Dr. Creasman ζήτησε άδεια από την κυβέρνηση της Ιορδανίας για περαιτέρω εξερεύνηση, οδηγώντας τελικά στην αξιοσημείωτη ανασκαφή τον Αύγουστο του 2024.

Τι μυστήριο του Δισκοπότηρου

Όταν η ομάδα ανέσκαψε τελικά το Θησαυροφυλάκιο, ανακάλυψε έναν προηγουμένως άγνωστο τάφο γεμάτο με ανθρώπινα λείψανα, τεχνουργήματα από μπρούτζο, σίδηρο και κεραμικά και, συμπτωματικά, ένα δισκοπότηρο, που φέρεται να έχει απίστευτη ομοιότητα με το θρυλικό « Άγιο Δισκοπότηρο » που εμφανίζεται στην ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια ανακάλυψη», είπε ο Τζος Γκέιτς, της Expedition Unknown του Discovery Channel, ο οποίος ήταν επί τόπου για να τεκμηριώσει την ανασκαφή, αναφέρει το άρθρο των Times of Israel.

Η ομοιότητα μεταξύ των δύο δισκοπότηρων -το ένα προϊόν κινηματογραφικής φαντασίας και το άλλο ένα τεχνούργημα 2.000 ετών- έχει συναρπάσει τόσο τους ειδικούς όσο και τους λάτρεις.

Ο Τζος Γκέιτς σημείωσε τη σχεδόν σουρεαλιστική σύμπτωση της τέχνης που μιμείται τη ζωή. «Ήταν πραγματικά αυτή η φοβερή στιγμή της ιστορίας που μιμείται την τέχνη», είπε ο Γκέιτς στο CNN.

«Αυτή μπορεί να είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη ανθρώπινων υπολειμμάτων στην Πέτρα», παρατήρησε ο Γκέιτς. Η παρουσία τουλάχιστον 12 σκελετών υποδηλώνει ότι ο τάφος θα μπορούσε να χρησίμευε ως τόπος ταφής για εξέχοντα άτομα, ενδεχομένως μέλη της ελίτ των Ναβαταίων.

Αποκαλύφθηκαν αρχαίες ζωές: Ποιοι ήταν οι θαμμένοι;

Τα ερείπια πιστεύεται ότι είναι άνω των 2.000 ετών. Σύμφωνα με τον Δρ. Creasman, τα λείψανα που βρέθηκαν μέσα στον τάφο, αντιπροσωπεύουν μια σημαντική ανακάλυψη. «Οι ταφές σε αυτόν τον τάφο είναι σε στρώματα, επομένως τα οστά δεν έχουν μετακινηθεί, οπότε αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο», εξήγησε ο Creasman, αναφέρει η Daily Mail.

  • Οι Ναβαταίοι ήταν ένας αρχαίος αραβικός λαός του οποίου η αυτοκρατορία, στο απόγειό της, κάλυπτε τη σύγχρονη Ιορδανία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Συρία και τη Σαουδική Αραβία.

Η Πέτρα, η πρωτεύουσά τους, άκμασε ως σημαντικός εμπορικός κόμβος λόγω της στρατηγικής της θέσης κατά μήκος της διαδρομής που συνδέει την Αραβική Χερσόνησο με τη Μεσόγειο. Η Πέτρα πιστεύεται ότι ήταν το σπίτι για περισσότερους από 20.000 ανθρώπους, καθιστώντας την ένα σημαντικό αστικό κέντρο σε μια κατά τα άλλα έρημη περιοχή.

Αν και το βασίλειο των Ναβαταίων τέθηκε τελικά υπό τον έλεγχο των Ρωμαίων το 106 μ.Χ., η Πέτρα παρέμεινε σημαντική πόλη μέχρι τη σταδιακή παρακμή της. Οι άνθρωποι που θάφτηκαν σε αυτόν τον πρόσφατα ανακαλυφθέντα τάφο μπορεί να έζησαν κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου και η περαιτέρω ανάλυση των λειψάνων τους θα μπορούσε να αποκαλύψει πολλά για τη ζωή τους, όπως τα επαγγέλματα, την υγεία, τη διατροφή και την ηλικία στην οποία πέθαναν.

Τα διαρκή μυστήρια της Πέτρας και οι μελλοντικές ανακαλύψεις

Οι τάφοι που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα παρέχουν μια σπάνια ματιά στη ζωή του λαού των Ναβαταίων και στις ταφικές πρακτικές της Πέτρας, που συνεχίζει να αποφέρει συναρπαστικές ανακαλύψεις.

Παρά τους αιώνες αρχαιολογικής εξερεύνησης, το τεράστιο συγκρότημα τάφων, ναών και σπιτιών της Πέτρας εξακολουθεί να κρατά μυστικά. Το γεγονός ότι σημαντικά ευρήματα μπορούν ακόμη να γίνουν σε μια τόσο περίοπτη τοποθεσία υπογραμμίζει πόσα πολλά απομένουν να αποκαλυφθούν σε αυτόν τον αρχαίο χώρο.

Ο Δρ. Creasman πιστεύει ότι αυτό το τελευταίο εύρημα είναι μόνο η αρχή. «Ακόμη και μπροστά σε ένα από τα πιο διάσημα κτίρια στον κόσμο, υπάρχουν ακόμα τεράστιες ανακαλύψεις που πρέπει να γίνουν», είπε.

Η ομάδα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να εξετάσει την κατάσταση των σκελετών, η οποία θα μπορούσε να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με την υγεία, τη διατροφή και την κοινωνική θέση των ατόμων που είναι θαμμένα στον τάφο.

Με πληροφορίες από ancientorigins.net, Gary Manners

Το κίνημα του υπερρεαλισμού έγινε αιωνόβιο: Το τέλος του Α’ ΠΠ, η επίθεση στους μπουρζουάδες και το χωροχρονικό όνειρο – Νταλί, Μπρετόν, Φρόιντ, Μπουνιουέλ [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: