Συνελήφθη στο Ελευθέριος Βενιζέλος ο Ισραηλινός «βασιλιάς των διαμαντιών» Μπένι Στάινμετζ μετά από διεθνές ένταλμα: Αφέθηκε ελεύθερος με 5.000 ευρώ εγγύηση

FILE PHOTO Israeli business man and diamond magnate Beny Steinmetz arrives to a courthouse in Geneva to appeal corruption sentence linked to mining rights in Guinea, in Geneva, Switzerland, 29 August 2022. EPA/SALVATORE DI NOLFI




Τον επονομαζόμενο «βασιλιά των διαμαντιών» Μπένι Στάινμετζ, συνέλαβαν την Κυριακή αστυνομικοί στο αεροδρόμιο Ελεύθεριος Βενιζέλος μετά από αίτημα των ρουμανικών αρχών.

Η σύλληψη έγινε το απόγευμα της Κυριακής, οπότε διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

O Ισραηλινός κροίσος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 5.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους.

Δραστηριοποιείται στις βιομηχανίες εξόρυξης, ενέργειας, ακινήτων και εξόρυξης διαμαντιών. Είναι ο πρόεδρος και συνιδρυτής του φιλανθρωπικού τραστ, Agnes & Beny Steinmetz Foundation.

Στις 10 Μαρτίου 2016, ο Στάινμετζ κατηγορήθηκε ερήμην από την Εθνική Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ρουμανίας, με την κατηγορία της παράνομης ανάκτησης της κληρονομιάς του Πολ Φιλίπ Χοεντσόλερν.

Τον Φεβρουάριο του 2018, δικαστήριο στη Ρουμανία απέρριψε το αίτημα για έκδοση εντάλματος σύλληψής του.

Ένα δικαστήριο της Αθήνας απέρριψε αίτημα έκδοσης από τις ρουμανικές αρχές τον Μάρτιο του 2022, κρίνοντας ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του Στάινμετζ για δίκαιη δίκη στη Ρουμανία και ότι διατρέχει πραγματικό κίνδυνο απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης εάν εκδοθεί. Η απόφαση επιβεβαιώθηκε στην έφεση.

Αλλεπάλληλες δικαστικές περιπέτειες

Εχει αντιμετωπίσει μέχρι και κατηγορίες χρηματισμού σε υπόθεση εκμετάλλευσης δικαιωμάτων ορυχείου στη Γουινέα. Σύμφωνα με την ετυμηγορία δικαστηρίου της Γενεύης, στις 22 Ιανουαρίου του 2021, ο επιχειρηματίας καταδικάστηκε για υπόθεση δωροδοκίας σε πέντε χρόνια φυλάκιση.

Τα Panama Papers

Το όνομα του Ισραηλινού μεγιστάνα βρέθηκε στη λίστα των Panama Papers λόγω των επιχειρηματικών του δράσεων με τη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca. η οπόια βρέθηκε στην καρδιά του σκανδάλου φοροδιαφυγής που αποκάλυψαν τα Panama Papers το 2016.

Αναταράξεις προκάλεσαν και οι μυστικοί τραπεζικοί λογαριασμοί του σε υποκατάστημα της HSBC στη Γενεύη από το 1988 έως το 2007 που έφταναν στα 100 εκατ. δολάρια.

Στάινμετζ και Σόρος

Το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, βάσει δεδομένων του 2013, αποτίμησε σετην περιουσία του 8 δισ. δολάρια, ανεβάζοντας τον Στάινμετζ στο βάθρο του πλουσιότερου Ισραηλινού.

Αλλά το 2019 περιλαμβανόταν στη λίστα Forbes με 1 δισ. δολάρια ενώ επισημαινόταν  η αγωγή των 10 δισ. δολαρίων που είχε καταθέσει το 2017 στον Τζορτζ Σόρος, κατηγορώντας τον για συκοφαντική εκστρατεία σε βάρος του.

Η αποκαθήλωση 

Ο Στάινμετζ μεγάλωσε με γονείς επιχειρηματίες διαμαντιών, με την εταιρεία τους να φέρει την επωνυμία Rubin Steinmetz & Sons. Τη δεκαετία του ’90 προχώρησε, με τη συνδρομή του αδερφού του Ντάνιελ, στη σύσταση της επιχείρησης Steinmetz Diamonds Group. Η εταιρεία αναπτύχθηκε και τελικά ανήκε σε εκείνες που είχαν το δικαίωμα να αγοράζουν πολύτιμους λίθους από τον διεθνή όμιλο De Beers, ο οποίος δραστηριοποιείται στην εξόρυξη, την επεξεργασία, την εμπορία και την πώληση διαμαντιών. Το χτίσιμο της αμύθητης περιουσίας του Ισραηλινού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις συμφωνίες που έκλεινε στις πιο φτωχές οικονομίες του πλανήτη.

Η αποκαθήλωσή του, ωστόσο, ήταν σταδιακή συνοδευόμενη από συνεχεία διώξεις

Σε αφιέρωμα του «Guardian» είχαν φιλοξενηθεί δηλώσεις του επιχειρηματία στην ισραηλινή εφημερίδα «Yedioth Ahronoth» όπου κατέρριπτε κάθε κατηγορία περί διαπλοκής επιμένοντας ότι ουδεμία σχέση έχει με πολιτικούς.

Απέρριπτε, την ίδια στιγμή, τις όποιες κατηγορίες περί φοροδιαφυγής, ισχυριζόμενος ότι δεν ζούσε μόνιμα στο Ισραήλ, ενώ για την εταιρεία BSGR, που ο ίδιος είχε ιδρύσει και η οποία ενεπλάκη στο σκάνδαλο εκμετάλλευσης ορυχείου στη Γουινέα, υποστήριζε πως εργαζόταν εκεί απλώς υπό τον ρόλο του συμβούλου, χωρίς να κατέχει επιτελική θέση που να του επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων.

Οκτώ χρόνια αργότερα, τα σύννεφα πάνω από το όνομα του επιχειρηματία είχαν πυκνώσει. Ο «Guardian» έγραφε πια, το 2021, αναλυτικά για την κάθειρξη του μεγιστάνα μετά τις κατηγορίες για δωροδοκία και πλαστογράφηση εγγράφων στην υπόθεση του ορυχείου της Γουινέας. Στο ίδιο δημοσίευμα γινόταν αναφορά και στην πορεία του μαύρου χρήματος μέσω Ελβετίας και στις προεκτάσεις μιας υπόθεσης που ήταν υπό διερεύνηση σε Ευρώπη, Αφρική και ΗΠΑ.

Ο Στάινμετζ επέλεγε, με χειρουργική ακρίβεια, να δώσει στον εαυτό του τον χαρακτηρισμό «διεθνής Ισραηλινός», ενώ παρά την ισραηλινή του υπηκοότητα είχε αποκτήσει γαλλικό διαβατήριο. Το σπίτι του βρίσκεται στο Αρσούφ, σε μια περιοχή με θέα τη Μεσόγειο και με τα πιο ακριβά ακίνητα στο Ισραήλ.

Η ακίνητη περιουσία του εκτείνεται και στη Γενεύη, όπου επίσης κατέχει πολυτελή κατοικία, ενώ η εντυπωσιακή θαλαμηγός του είναι αγκυροβολημένη στη νότια Γαλλία.

Ο Στάινμετζ γεννήθηκε το 1956 στην πόλη Νετάνια του Ισραήλ και ήταν το τέταρτο παιδί οικογένειας που ίδρυσε μια επιτυχημένη επιχείρηση εμπορίας διαμαντιών.

Σε ηλικία 21 ετών, αφότου ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, έφυγε από το Ισράηλ για το Βέλγιο, συγκεκριμένα για την Αντβερπ. Στη συνέχεια ίδρυσε με τον αδερφό του την επιχείρηση Beny Steinmetz Group.

Με τη σύζυγό του Ανιες γνωρίστηκαν στα εφηβικά τους χρόνια, παντρεύτηκαν και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Είχαν ιδρύσει φιλανθρωπική οργάνωση που επικεντρωνόταν σε θέματα εκπαίδευσης και επιμορφωτικών προγραμμάτων για νέους, ωστόσο το μαύρο χρήμα επισκίασε όλη την πορεία του Στάινμετζ.

Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα και skai.gr

Δίκη για την Κιβωτό του Κόσμου: Την ενοχή του πατέρα Αντώνιου για ηθική αυτουργία σε κακοποίηση ανηλίκων ζητεί η εισαγγελέας-Ενοχοι πέντε ακόμη κατηγορούμενοι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: