Συνεχώς επεκτείνονται τα όρια της Ισραηλινής εισβολής στο Λίβανο, κτυπήθηκε η Τρίπολη στα βόρεια της χώρας-Ασταμάτητα τα πυρά στα νότια προάστια της Βηρυτού [videos]

Smoke rises as a result of an Israeli airstrike in the southern suburb of Beirut, Lebanon, 05 October 2024. EPA/STR




Ισραηλινό χτύπημα έπληξε για πρώτη φορά τη βόρεια πόλη της Τρίπολης του Λιβάνου νωρίς το Σάββατο, είπε πηγή ασφαλείας του Λιβάνου, μετά από περισσότερους βομβαρδισμούς στα προάστια της Βηρυτού ενώ τα ισραηλινά στρατεύματα προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν νέες χερσαίες εισβολές στο νότιο Λίβανο.

Η πηγή είπε στο Reuters ότι ένας αξιωματούχος της Χαμάς, η σύζυγός του και τα δύο παιδιά του σκοτώθηκαν στην επίθεση σε καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων στην Τρίπολη. ΜΜΕ που συνδέονται με τη Χαμάς ανέφεραν ότι η επίθεση σκότωσε έναν αρχηγό της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης.

Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε αμέσως το χτύπημα στην Τρίπολη, μια πόλη-λιμάνι με  πλειοψηφία Σουνιτών.

Το Ισραήλ έχει επεκτείνει απότομα τα χτυπήματά του στον Λίβανο τις τελευταίες εβδομάδες μετά από σχεδόν ένα χρόνο ανταλλαγής πυρών με την ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν. Οι μάχες είχαν περιοριστεί ως επί το πλείστον στη συνοριακή περιοχή Ισραήλ-Λιβάνου, που λάμβαναν χώρα παράλληλα με τον επί χρόνια πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα κατά της Χαμάς.

Το Ισραήλ πραγματοποιεί νυχτερινούς βομβαρδισμούς στα κάποτε πυκνοκατοικημένα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένας εκπρόσωπος του στρατού εξέδωσε τρεις ειδοποιήσεις για την εκκένωση των κατοίκων εκεί και πηγές του Reuters άκουσαν στη συνέχεια τουλάχιστον μία έκρηξη.

Την Παρασκευή, το Ισραήλ είπε ότι είχε βάλει στόχο το αρχηγείο πληροφοριών της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια και αξιολογούσε τις ζημιές μετά από μια σειρά χτυπημάτων σε ανώτερα στελέχη της οργάνωσης.

Το Ισραήλ έχει εξαλείψει μεγάλο μέρος της ανώτερης στρατιωτικής ηγεσίας της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, σε αεροπορική επίθεση στις 27 Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου λέει ότι περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί τον περασμένο χρόνο, οι περισσότεροι τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι απεργίες σε ιατρικές ομάδες και εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Λιβανικού Ερυθρού Σταυρού, των λιβανικών δημόσιων νοσοκομείων και των σωστικών συνεργείων που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ, έχουν επίσης αυξηθεί.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου λέει ότι περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια Λιβανέζοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι τα περισσότερα καταφύγια εκτοπισμένων στη χώρα είναι γεμάτα. Πολλοί είχαν πάει βόρεια στην Τρίπολη ή στη γειτονική Συρία, αλλά ένα ισραηλινό χτύπημα την Παρασκευή έκλεισε το κύριο συνοριακό πέρασμα μεταξύ Λιβάνου και Συρίας.
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric χαρακτήρισε τον απολογισμό των λιβανέζων αμάχων «εντελώς απαράδεκτο».

Mε πληροφορίες από Reuters 

Χτύπημα του Ισραήλ σε αρχηγείο της Χεζμπολάχ μέσα σε τέμενος: H UNIFIL που έχει αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου παραμένει στις θέσεις της

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: