Σε νέα δίκη η υπόθεση των αδελφών Μενέντεζ: Πιθανότητες ακόμα και για αποφυλάκιση 35 χρόνια μετά τη δολοφονία των γονιών τους* Η υπόθεση που έγινε σειρά στο Netflix και σοκάρει ακόμα [video]

FILE PHOTO This 1992 file photo shows double murder defendants Erik (R) and Lyle Menendez (L) during a court appearance in Los Angeles, Ca. EPA/Mike NELSON




Μια νέα ευκαιρία για ελευθερία μετά από 34 χρόνια στη φυλακή ενδέχεται να έχουν οι αδελφοί Έρικ και Λάιλ Μενέντεζ, καταδικασμένοι για τους φόνους των γονιών τους το 1989 στο σπίτι της οικογένειας στο Beverly Hills και «πρωταγωνιστές» πλέον ενός ντοκιμαντέρ στο Netflix.

Ο Εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες, Τζορτζ Γκασκόν, ανακοίνωσε ότι η εισαγγελία θα προτείνει μια νέα ποινή 50 ετών έως ισόβια, δίνοντάς τους τη δυνατότητα άμεσης επιλεξιμότητας για αποφυλάκιση με όρους, καθώς οι αδελφοί ήταν κάτω των 26 ετών όταν διέπραξαν τα εγκλήματα.

Η επανακαταδίκη πρέπει να εγκριθεί από έναν δικαστή, ενώ η απόφαση για την αποφυλάκισή τους θα εξεταστεί από το συμβούλιο αποφυλακίσεων της πολιτείας. Ο Γκασκόν δήλωσε ότι έφτασε στο σημείο να θεωρεί την επανακαταδίκη δικαιολογημένη βάσει του νόμου, παρά τις αντίθετες απόψεις μελών της εισαγγελίας.

Οι αδελφοί Μενέντεζ είχαν καταδικαστεί το 1996 σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης, έχοντας ομολογήσει τους φόνους των γονιών τους. Υποστήριξαν ότι τους πυροβόλησαν επειδή φοβήθηκαν πως οι γονείς τους θα τους σκότωναν για να μην αποκαλυφθεί η πολυετής σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί ο Έρικ από τον πατέρα του, ένα θέμα που τότε δεν είχε τύχει της σημερινής ευαισθητοποίησης και αντίληψης για τον αντίκτυπο της κακοποίησης.

Οι περισσότεροι συγγενείς των Μενέντεζ συντάσσονται υπέρ της αποφυλάκισης, θεωρώντας ότι, υπό το πρίσμα της σημερινής γνώσης για τη σεξουαλική κακοποίηση, οι αδελφοί δεν θα είχαν καταδικαστεί για φόνο πρώτου βαθμού και ισόβια κάθειρξη. Μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της θείας τους Τζον Αντερσεν ΒάντερΜόλεν, παραβρέθηκαν σε μία συνέντευξη τύπου την Πέμπτη, όπου υποστήριξαν ότι η απελευθέρωση θα δώσει στους αδελφούς τη δυνατότητα να ξεκινήσουν μια θεραπευτική διαδικασία μετά από δεκαετίες εγκλεισμού.

Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι οι συγγενείς αυτήν την άποψη. Οι δικηγόροι του Μίλτον Άντερσεν, αδελφού της μητέρας των παιδιών, δήλωσαν ότι οι αδελφοί σκότωσαν τη μητέρα τους επανειλημμένα, φορτώνοντας ξανά τα όπλα τους για να βεβαιωθούν για το θάνατό της. Οι δικηγόροι τόνισαν ότι η καταδίκη είναι δίκαιη και ότι η ποινή ταιριάζει με το στυγερό έγκλημα.

Ο Γκασκόν κατέληξε στην απόφασή του μόλις μια ώρα πριν τη συνέντευξη τύπου, σημειώνοντας πως οι αδελφοί Μενέντεζ εργάστηκαν για τη μεταμέλεια και την αποκατάσταση μέσα στη φυλακή. Παρόλο που η μητέρα τους, Κίτι, δεν κατηγορήθηκε ποτέ για κακοποίηση, φαίνεται, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, να ανέχθηκε ή ακόμα και να διευκόλυνε την κακοποίηση από τον άνδρα της, Χοζέ.

Οι αδελφοί Μενέντεζ δικάστηκαν δύο φορές για τους φόνους. Η πρώτη δίκη οδήγησε σε διχασμό της επιτροπής ενόρκων, ενώ στη δεύτερη δίκη δεν επιτράπηκε η αναφορά σε μεγάλο μέρος της σεξουαλικής κακοποίησης. Οι εισαγγελείς τότε υποστήριξαν ότι οι αδελφοί σκότωσαν τους γονείς τους για την απόκτηση της περιουσίας τους.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει νέες προοπτικές για την υπόθεση, καθώς το δικαστήριο θα κρίνει αν οι αδελφοί Μενέντεζ μπορούν να επανενταχθούν στην κοινωνία.

Με πληροφορίες από ΑP

Όλα τα αστέρια για την Κάμαλα: Μετά τον Σπρίνγκστιν και τον Έμινεμ, τώρα και η Μπιγιονσέ στο πλευρό της * Θα εμφανιστεί επί σκηνής μαζί με Χάρις στο Χιούστον

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: