Σε αντεπίθεση η Πρώτη Κυρία της Κύπρου: Η κ. Καρσερά Χριστοδουλίδη απαντά και βάζει τα πράγματα στη θέση τους για τον Φορέα, η Βουλή έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία (video)

H Πρόεδρος του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη σε εκδήλωση με την ευκαιρία της έναρξης της περιόδου υποβολής αιτήσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




«Σκοπός τους δεν είναι η διαφάνεια και οι πολίτες το καταλαβαίνουν, δήλωσε η Πρώτη Κυρία της Κύπρου και Πρόεδρος του Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» του Αντέννα Κύπρου, απάντησε για τα πυρά που δέχεται ο Φορέας όσον αφορά την διαφάνεια και αναφέρθηκε στη διαφάνεια όσον αφορά τις εισφορές και δωρητές ποσών στο ταμείο του Φορέα για την οικονομική στήριξη φοιτητών άπορων οικογενειών.

Σημειώνεται ότι η εκάστοτε πρώτη κυρία, προεδρεύει του Φορέα ο οποίος συστάθηκε το 2014, όπως και άλλων φιλανθρωπικών οργανισμών, στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης που αναπτύσσει.

Η κ. Καρσερά Χριστοδουλίδη, είπε ότι έγιναν αρκετές συζητήσεις με αρμόδιους φορείς όπως και με την Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων, όπου εξέφρασαν ότι η εν λόγω απόφαση για δημοσιοποίηση των στοιχείων δεν συνάδει με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο δηλαδή το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων.

Θέλοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο, η πρόεδρος του Φορέα ανέφερε ότι οι εισφορές στο ταμείο του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης , γίνονται με εμβάσματα στην Κεντρική Τράπεζα όπου ταμίας είναι ο Γενικός Λογιστής και γίνεται έλεγχος από τον Γενικό Ελεγκτή.

«Εγώ προσπαθώ ως Πρόεδρος του φορέα να ενισχύσω με την δουλεία μου όσο περισσότερο μπορώ το ταμείο του. Ξέρω ότι είναι απόλυτα διαφανής η διαδικασία βάση του νόμου και δεν θα έμπλεκα ποτέ και δεν θα προσπαθούσα αν δεν ήταν διαφανής και απόλυτα νόμιμη».

Επιπρόσθετα, εξήγησε την σημαντικότητα του φορέα και την βοήθεια που δόθηκε πέρσι σε 930 φοιτητές που φοιτούν σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, διευκρινίζοντας ότι η οικονομική στήριξη, γίνεται απευθείας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, για δίδακτρα και στους ιδιοκτήτες των υποστατικών που διαμένουν οι φοιτητές, για ενοίκια. Η βοήθεια βρίσκει ως δικαιούχους παιδιά για το πρώτο πτυχίο στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

«Ο νόμος στηρίζεται στο νόμο του 2015. Τα κριτήρια και οι κανονισμοί είναι εκεί. Όλες οι χορηγίες μας είναι από φυσικά ή νομικά πρόσωπα στην κεντρική τράπεζα σε ειδικό λογαριασμό. Ταμίας είναι ο γενικός λογιστής και ελεγχόμαστε από τον γενικό ελεγκτή» .

Τόνισε ότι «Ουδέποτε δεν βρέθηκε κάτι μεμπτό στους ελέγχους. Όλοι οι χορηγοί είναι επώνυμοι και τα στοιχεία τα έχει αυτός που ελέγχει. Αυτό θα πει διαφάνεια και λογοδοσία , να έχει τα στοιχεία αυτός που ελέγχει. Όχι τα στοιχεία να αναρτώνται σε μόνιμη βάση χωρίς σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα».

«Αυτό που μπορώ να σχολιάσω , είναι ότι φεύγουμε από την ουσία που είναι να βοηθήσουμε την κοινωνία και ότι δεν μπορούμε να επικαλούμαστε την διαφάνεια , κάθε φορά που θέλουμε να πολιτικοποιήσουμε κάτι καλό που ωφελεί τον κόσμο».

Η κ. Καρσερά Χριστοδουλίδη κατέληξε εκφράζοντας την άποψη και την απογοήτευση της, αναφέροντας:

«Σε αυτό τον τόπο, αυτό που είναι καλό , αγαθό και προσφέρει στον τόπο οφείλουμε να το προστατέψουμε . Είμαι έντονη γιατί ξέρω ότι στο φορέα δεν τίθεται θέμα διαφάνειας , γιατί όσοι ελέγχουν έχουν τα στοιχεία. Θέλω να σας πω επίσης, ότι η Βουλή δικαιούται για ένα κρατικό ταμείο να έχει ότι στοιχεία επιθυμεί ότι ώρα θέλει, στη βάση της αρχής της εμπιστευτικότητας . Θα μπορούσε χωρίς να γίνει όλη αυτή η φασαρία να έχει όλα τα στοιχεία. Για αυτό το λέω για να δείτε ότι ο σκοπός δεν είναι η διαφάνεια. Ο κόσμος καταλαβαίνει . Ο κόσμος έχει ανάγκη για βοήθεια… Να προσπαθήσουμε ότι εργαλείο είναι στην διάθεση μας να το βελτιώσουμε για τα παιδιά μας».

Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από πρόταση νόμου , προνοεί στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των δωρητών που καταβάλλουν χορηγίες πέραν των €5000 προς τον Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, με σκοπό τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά του Νόμου, παραπέμποντας την τροπολογία για γνωμάτευση στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, με καταχώριση που έγινε στις 14 Οκτωβρίου. Η εν λόγω παραπομπή στο Ανώτατο, έγινε κατόπιν σύστασης της Νομικής Υπηρεσίας περί ενδεχόμενων αντισυνταγματικών διατάξεων και ως εκ τούτου ο Προεδρος της Δημοκρατίας, ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, ανέφερε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο τον τροποποιητικό Νόμο του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης.

Από την πλευρά του το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο καλείται να γνωματεύσει κατά πόσον ο τροποποιητικός Νόμος που ψηφίστηκε με στόχο να υπάρχει διαφάνεια για τους δωρητές μεγάλων ποσών, είναι συνταγματικός.

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφανθεί και η απόφασή του θα είναι απόλυτα σεβαστή: Δήλωση Λετυμπιώτη για τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: