Ρωσική ήττα η απόφαση της άλλοτε σοβιετικής Μολδαβίας για ένταξη στην ΕΕ: Η «τίμια νίκη» στην «άνιση μάχη» με τον ρωσόφιλο συρφετό * Τα εκατομμύρια του Πούτιν δεν ήταν αρκετά..[videos]

epa11671930 A woman examines her ballot paper in a polling station in Hrusevo village, Moldova, 20 October 2024. Moldova holds presidential election and a referendum on whether to enshrine in the Constitution the country’s path to EU membership on 20 October. EPA/DUMITRU DORU




Η Μολδαβία «νίκησε τίμια σε μία άνιση μάχη», δήλωσε η πρόεδρος Μάγια Σάντου καταγγέλλοντας και πάλι «άθλια ανάμειξη» στις ψηφοφορίες του δημοψηφίσματος και του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

«Χάρη σε σας αγαπητοί Μολδαβοί, κερδίσαμε μία πρώτη μάχη σε έναν δύσκολο πόλεμο που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας μας», δήλωσε η απερχόμενη πρόεδρος σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της στο Facebook.

Η Μολδαβία, άλλοτε τμήμα της σοβιετικής Ένωσης, ένα μικρό ανεξάρτητο κράτος 2,5 εκατομμυρίων, με γείτονα την Ουκρανία, θεωρήθηκε μετά την ρωσική εισβολή, ο επόμενος στόχος του Πούτιν, παρότι δεν μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία. Παλεύει επι σειρά ετών για την απεξάρτησή της από την Ρωσία, η οποία διατηρεί – παρά την αντίθεση της μολδαβικής κυβέρνησης – στρατιωτική βάση στο έδαφός της. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείχνει καθαρά τον διχασμό που υπάρχει ανάμεσα στα ρωσόφιλα τμήμα του πληθυσμού εν ονόματι του παρελθόντος και των πολιτών που επιθυμούν από την ανεξαρτοποίηση της χώρας μέχρι σήμερα μια ευρωπαϊκή προοπτική.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα συνεχάρη την Μολδαβία για το «θάρρος» της μετά την οριακή επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε μία ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από κατηγορίες για πρωτοφανή  ρωσική ανάμειξη.

  • «Μπράβο στην δημοκρατία της Μολδαβίας! Ευχαριστώ για το θάρρος σας», έγραψε η Ρομπέρτα Μέτσολα στην πλατφόρμα Χ προσθέτοντας ότι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Μολδαβίας «θα γραφτεί από κοινού».

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  Ντόναλντ Τουσκ συνεχάρη «ένα θαρραλέο έθνος» που εκφράσθηκε υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και την πρώτη θέση που κατέκτησε η απερχόμενη φιλοευρωπαία πρόεδρος Μάγια Σάντου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Εξόργισε την Μόσχα, εντυπωσίασε την Ευρώπη, έσωσε για μία ακόμη φορά την χώρα της – αυτή είναι η Μάγια Σάντου. Μία μεγάλη ηγέτις και μία θαρραλέα χώρα», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχολιάζοντας την νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

  • Μετά την επικράτηση του «όχι» κατά την διάρκεια μιας ολονύχτια αγχωτικής καταμέτρησης των ψήφων, το «ναι» επικράτησε τελικά σήμερα το πρωί με την ενσωμάτωση των εκατοντάδων χιλιάδων ψήφων της μολδαβικής διασποράς με 50,28%, έπειτα από την καταμέτρηση του 99% των ψήφων.

Οι ψηφοφορίες του δημοψηφίσματος και του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν χθες σε κλίμα πρωτοφανούς ανάμειξης εκ μέρους της Ρωσίας,. Η Μόσχα κατήγγειλε «ανωμαλίες» στην καταμέτρηση των ψήφων….

Εχοντας εξασφαλίσει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, η Μάγια Σάντου καλείται να αντιμετωπίσει στις αρχές του Νοεμβρίου τον Αλεξάντρ Στογιάνογκλο, υποψήφιο που υποστηρίζεται από τους ρωσόφιλους σοσιαλιστές.

Θα ακολουθήσουν οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές το καλοκαίρι 2025.

 

 

Ήττα της Ρωσίας

Ο Ζίγκφριντ Μουρεσάν, Ρουμάνος ευρωβουλευτής που προεδρεύει της επιτροπής συνδέσμου του ευρωκοινοβουλίου που εργάζεται για την ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ, είπε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με οριακή πλειοψηφία για την ένταξη στην ΕΕ «αντιπροσωπεύει μια νίκη για τον λαό της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και μια ήττα για τη Ρωσία».

«Θα διασφαλίσω ότι εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, θα σεβαστούμε τη βούληση του μολδαβικού λαού που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα και θα παράσχουμε όλη την απαραίτητη υποστήριξη για τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Η Μόσχα κατηγορείται ότι ξεκίνησε μια τεράστια εκστρατεία αγοράς ψήφων , διοχέτευσης μετρητών μέσω πληρεξουσίων της στους λογαριασμούς απλών ψηφοφόρων, καθώς και για χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να σπείρει φόβους για την προοπτική ένταξης στην ΕΕ που θα οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

  • Η αστυνομία πραγματοποίησε τους τελευταίους μήνες 350 έρευνες και προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις υπόπτων που κατηγορούνται ότι επεδίωκαν να διαταράξουν την εκλογική διαδικασία για λογαριασμό της Μόσχας.

Ένα άνευ προηγουμένου σύστημα εξαγοράς ψήφων αποκαλύφθηκε, στο πλαίσιο του οποίου 150.000 Μολδαβοί πληρώθηκαν για να ψηφίσουν κατά της Σάντου και κατά της ΕΕ, οι οποίοι φθάνουν μάλιστα τις 300.000 μαζί με τους οικείους τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πρόκειται για περίπου το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων που αναμένονταν στα εκλογικά τμήματα αυτής της χώρας των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

  • Σύμφωνα με το κέντρο μελετών WatchDog, η Ρωσία δαπάνησε εκατό εκατομμύρια δολάρια ενόψει της ψηφοφορίας.

Η αστυνομία έχει κατηγορήσει τον ολιγάρχη Ιλάν Σορ, ο οποίος έχει καταφύγει στη Μόσχα έπειτα από καταδίκη του για απάτη και κλοπή, ότι προσπάθησε να πληρώσει ένα δίκτυο τουλάχιστον 130.000 ψηφοφόρων για να ψηφίσουν «Όχι» και να υποστηρίξουν συγκεκριμένο υποψήφιο.

Ο Σορ, στον οποίο έχει επιβληθεί ερήμην ποινή φυλάκισης και σε βάρος του έχουν επιβληθεί ευρωπαϊκές κυρώσεις, προσφέρθηκε δημοσια να πληρώσει Μολδαβούς για να ψηφίσουν «Όχι» και να υποστηρίξουν «το δικό μας υποψήφιο». Αρνείται πως έχει κάνει οποιοδήποτε αδίκημα και λέει πως τα χρήματα είναι δικά του.

«Την ώρα που η χώρα μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι, μια συμμορία απατεώνων επιχειρεί να ξεγελάσει τους ανθρώπους», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Ντόριν Ρετσεάν και κάλεσε τους Μολδαβούς να βρίσκονται «σε επιφυλακή».

Η δύσκολη μάχη της Μάγια Σάντου

Πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το 2020 τα προεδρικά καθήκοντα στη χώρα αυτή, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη ρωσική σφαίρα επιρροπής, η Μάγια Σάντου, μια 52χρονη οικονομολόγος, έχει φήμη αδιάφθορης και έχει αναδειχθεί σε ευρωπαϊκή προσωπικότητα πρώτης γραμμής.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας περιόδευσε στην ύπαιθρο συναντώντας χωρικούς για να τους κινητοποιήσει και να τους υπενθυμίσει ότι στο δημοψήφισμα «δεν υπάρχει δεύτερος γύρος».

Απέναντί της δεν υπήρχε κάποιος ισχυρός αντίπαλος, αλλά μια συστάδα δέκα υποψηφίων, οι περισσότεροι από τους οποίους συνδέονται περισσότερο ή λιγότερο με τη Μόσχα και κάνουν λόγο για «ουδετερότητα». Ορισμένοι εκφράζονται στα ρωσικά, πέραν της επίσημης γλώσσας, που είναι η ρουμανική.

Μεταξύ αυτών, ο Αλεξάντρ Στογιάνογλο, ένας 57χρονος πρώην εισαγγελέας που υποστηρίζεται από τους φιλορώσους σοσιαλιστές, θα είναι αυτός που θα αντιμετωπίσει την Σάνου στον δεύτερο γύρο για την εκλογή προέδρου. Οι δημοσκοπήσεις πριν τον πρώτο γύρο του έδιναν ποσοστό 9%.

Είχε απολυθεί από την αντίπαλό του και ζητάει «να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη» απέναντι σε μια εξουσία που είναι έτοιμη, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, να καταπατήσει τα δικαιώματα.

Στον χθεσινό πρώτο γύρο για τις προεδρικές εκλογές, η Σάντου εξασφάλισε το 42% των ψήφων και ο ρωσόφιλος Αλεξάντρ Στογιάνογλο, το 26%, ανοίγοντας τον δρόμο για έναν αμφίρροπο δεύτερο γύρο μεταξύ τους στις 3 Νοεμβρίου.

ΟΑΣΕ: Οι εκλογές αμαυρώθηκαν από ξένη παρέμβαση

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέφεραν στην προκαταρκτική έκθεσή τους που δημοσιοποιήθηκε σήμερα πως υπήρξε “καλή διαχείριση” των προεδρικών εκλογών και του δημοψηφίσματος για την ΕΕ στη Μολδαβία, ο βασικές ελευθερίες έγιναν “γενικά σεβαστές” και οι συμμετέχοντες διεξήγαγαν “ελεύθερα την προεκλογική εκστρατεία τους”, αν και οι εκστρατείες αμαυρώθηκαν από ξένη παρέμβαση και ενεργητικές προσπάθειες παραπληροφόρησης.

Η αποστολή του ΟΑΣΕ ανέφερε ότι αξιολογεί την ψηφοφορία “πολύ θετικά” αλλά σημειώνει λίγα διαδικαστικά προβλήματα και κατάχρηση διοικητικών πόρων στη διάρκεια των εκστρατειών για τις εκλογές και το δημοψήφισμα.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι οι εκστρατείες για τις προεδρικές εκλογές και το δημοψήφισμα που διεξήχθησαν ταυτόχρονα και η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, που ευνόησε την απερχόμενη πρόεδρο και την κυβέρνηση, “δεν παρείχαν πλήρως ίσες ευκαιρίες”.

 

Με πληροφορίες από POLITICO/AFP./Reuters/

 

Με οριακή πλειοψηφία 50,17% οι Μολδαβοί στηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ: Αποδυναμωμένη η φιλοευρωπαία Πρόεδρος καταγγέλλει εξωτερική παρέμβαση, δείχνει τη Μόσχα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: