Προβλήματα δισεκατομμυριούχων: Ο Ελον Μασκ προσπαθεί να μπει στη δορυφορική αγορά της Ινδίας* Βρίσκει όμως την αντίσταση του μεγάλου ανταγωνιστή Αλμπάνι… [video]

Οι δύο δισεκατομμυριούχοι ανταγωνίζονται για το δορυφορικό φάσμα της Ινδίας / Φωτογραφία: Screenshot via YouTube




Η μάχη μεταξύ δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, του Ελον Μασκ και του Μουκές Αμπάνι, κλιμακώνεται καθώς προετοιμάζονται να ανταγωνιστούν στην ινδική αγορά δορυφορικού διαδικτύου.

Η ινδική κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα να διαθέσει το έργο του δορυφορικού διαδικτύου απευθείας, αποφεύγοντας τη δημοπρασία, κάτι που προκάλεσε ένταση μεταξύ των δύο ανδρών.

Ο Ελον Μασκ, με την εταιρεία του Starlink, ηγείται της αγοράς με LEO (δορυφόρους χαμηλής τροχιάς), ενώ ο Αμπάνι, επικεφαλής της Reliance Jio, συνεργάζεται με τη SES Astra και χρησιμοποιεί MEO (δορυφόρους μεσαίας τροχιάς). Η απόφαση της ινδικής κυβέρνησης να διαθέσει το φάσμα μέσω απευθείας ανάθεσης αντί μέσω δημοπρασίας επιταχύνει την αντιπαράθεση.

Ο Μασκ επικρίνει τις δημοπρασίες, θεωρώντας ότι το μοντέλο ανάθεσης είναι πιο δίκαιο και σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές. Ωστόσο, ο Αμπάνι υποστηρίζει ότι η δημοπρασία είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός, επισημαίνοντας την ανάγκη για ίσους όρους μεταξύ δορυφορικών και επίγειων υπηρεσιών. Μεγάλα συμφέροντα διακυβεύονται, καθώς σχεδόν το 40% του πληθυσμού της Ινδίας δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, κυρίως σε αγροτικές περιοχές.

Ο Starlink διαθέτει 6.419 δορυφόρους σε τροχιά και 4 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως. Ωστόσο, οι κανονιστικές δυσκολίες έχουν καθυστερήσει την είσοδό του στην ινδική αγορά. Αντίθετα, η Reliance Jio έχει ήδη εξασφαλίσει συνεργασίες και έχει κατακτήσει τη μεγαλύτερη μερίδα της ινδικής αγοράς τηλεπικοινωνιών.

Ο Αμπάνι έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στις δημοπρασίες φάσματος, γεγονός που έχει καταστήσει τη Reliance Jio κυρίαρχο στην αγορά τηλεπικοινωνιών της Ινδίας. Αν και οι δημοπρασίες ήταν κερδοφόρες στο παρελθόν, η διοικητική κατανομή του φάσματος για το δορυφορικό διαδίκτυο έχει προκαλέσει αντιδράσεις από εταιρείες όπως η Reliance και η Bharti Airtel, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Ινδία. Οι εταιρείες αυτές ανησυχούν ότι ο ανταγωνισμός από παρόχους δορυφορικού διαδικτύου, όπως το Starlink, μπορεί να επηρεάσει την κερδοφορία τους.

Η ινδική κυβέρνηση υπερασπίζεται την απόφασή της για διοικητική κατανομή, τονίζοντας ότι το φάσμα των δορυφόρων κατανέμεται συνήθως διοικητικά παγκοσμίως και όχι μέσω δημοπρασίας, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις μιας δημοπρασίας θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις επενδύσεις στον τομέα.

Από την πλευρά του, ο Μασκ θεωρεί ότι η διοικητική κατανομή του φάσματος είναι σύμφωνη με τις διεθνείς πρακτικές και δηλώνει έτοιμος να ανταγωνιστεί στην αγορά της Ινδίας. Αν καταφέρει να εισέλθει στην αγορά, αυτό θα ενισχύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Ναρέντρα Μόντι να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να αποδείξει ότι υποστηρίζει τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, θα βοηθήσει να καταπολεμηθεί το ψηφιακό χάσμα που υπάρχει σε απομακρυσμένες περιοχές της Ινδίας.

Η τιμολόγηση των υπηρεσιών δορυφορικού διαδικτύου θα είναι κρίσιμη για την επιτυχία τους, καθώς στην Ινδία τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας είναι από τα φθηνότερα στον κόσμο. Σύμφωνα με αναλυτές, μια ενδεχόμενη τιμολογιακή μάχη είναι αναπόφευκτη, με τον Μασκ να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες για περιορισμένο διάστημα ώστε να αποκτήσει έδαφος στην εγχώρια αγορά.

Ωστόσο, η επιτυχία του δορυφορικού διαδικτύου δεν θα είναι εύκολη. Το κόστος του Starlink είναι σχεδόν 10 φορές υψηλότερο από εκείνο των μεγάλων παρόχων στην Ινδία, γεγονός που θα μπορούσε να δυσκολέψει την είσοδό του χωρίς κρατικές επιδοτήσεις. Επίσης, οι επίγειες τηλεπικοινωνιακές υποδομές παραμένουν φθηνότερες από τις δορυφορικές, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Παρόλα αυτά, η μάχη για την πρόσβαση στην τεράστια αγορά της Ινδίας μόλις ξεκίνησε, με τον Μασκ να διαθέτει σημαντικό πλεονέκτημα ως πρώτος που θα εισέλθει στον τομέα, και τον Ambani να είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τη θέση του ως κυρίαρχος στην ινδική αγορά τηλεπικοινωνιών.

Με πληροφορίες από BBC

Space Hellas: Έναρξη προγράμματος τιμητικών υποτροφιών «Δημήτρης Μανωλόπουλος»: Για μεταπτυχιακούς ή υποψήφιους διδάκτορες στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: