Προετοιμασία και από τον ΟΗΕ για την τριμερή της Νέας Υόρκης: Κρατά σημειώσεις για τις θέσεις των δύο πλευρών, ικανοποίηση Χριστοδουλίδη μετά το Εθνικό Συμβούλιο

Secretary-General António Guterres (right) meets with Nikos Christodoulides, President of the Republic of Cyprus. Credit UN Photo, Eskinder Debebe




Μία εβδομάδα πριν από το δείπνο της Νέας Υόρκης και την τριμερή συνάντηση Γκουτέρες, Χριστοδουλίδη και Τατάρ, όλες οι πλευρές προετοιμάζονται και σχεδιάζουν τις κινήσεις τους.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν τη δική τους κατ’ οίκον εργασία και κρατάνε σημειώσεις για το πως η κάθε κοινότητα στο νησί βλέπει τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα προσπαθούν να συγκεντρώσουν και απόψεις γύρω από διάφορα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό όπως είναι για παράδειγμα τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Οι συναντήσεις αυτές με πολιτικές δυνάμεις και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής καταδεικνύουν ότι ο διεθνής οργανισμός θέλει να πάει στη συνάντηση της 15ης Οκτωβρίου επαρκώς προετοιμασμένος και δεν αποκλείεται να ρίξει στο τραπέζι εισηγήσεις οι οποίες θα στηρίζονται και στα όσα έχει προηγουμένως σημειώσει μέσα από τις επαφές στο νησί.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετά το brainstorming στο Εθνικό Συμβούλιο εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη στάση της πολιτικής ηγεσίας.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι είναι ενισχυμένος μετά και τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, την οποία χαρακτήρισε ως μια από τις πιο εποικοδομητικές.

Μέσα από τη συζήτηση που έγινε με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, συνέχισε, «με απόλυτο σεβασμό σε τυχόν διαφορετικές προσεγγίσεις, νιώθω ενισχυμένος για την πολύ σημαντική συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας», τονίζοντας ότι μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη «με ένα και μοναδικό στόχο, να δημιουργηθούν οι συνθήκες, έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος, πάντα στο συμφωνημένο πλαίσιο και επιτέλους να οδηγηθούμε στην απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας».

Πέραν όμως από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πραγματοποιεί και συσκέψεις με τους συνεργάτες του στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το ταξίδι στη Νέα Υόρκη. Αναλύονται διάφορες παράμετροι και πιθανά σενάρια.

Από την άλλη ο Ερσίν Τατάρ θα πάει και πάλι στην Άγκυρα για να πάρει οδηγίες ενόψει της Νέας Υόρκης.

Θα συναντηθεί με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Τζεβντέτ Γιλμάζ ενώ θα παραστεί και σε διάφορες εκδηλώσεις. Ο Τατάρ είχε συναντήσει τον Γιλμάζ και πριν το προηγούμενο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, εντός Σεπτεμβρίου.

Δεν αποκλείεται την ερχόμενη εβδομάδα και πριν αναχωρήσει για το δείπνο, να περάσει και πάλι από την Άγκυρα για τελευταίες οδηγίες.

Εκεί ενδεχομένως θα διαφανούν και ποιες είναι οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς και πως σκοπεύει να κινηθεί κατά την τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης.

Δημοσίως πάντως ο Ερσίν Τατάρ συνεχίζει την ακραία του ρητορική τόσο σε σχέση με την νέα προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών όσο και με το θέμα της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κίπρις (πηγή ΓΤΠ) ο Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του είπε ότι επιθυμία του είναι μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση για να προσθέσει πως «ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, είναι μέσω της συνεργασίας των δύο κρατών».

Υπενθυμίζοντας ότι «οι επαφές στο εξωτερικό που έχει κάνει και θα κάνει, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, είναι επαφές για τη συνεργασία των δύο κρατών», ο Τατάρ υποστήριξε και τα εξής: «Όσο για τα Βαρώσια… Βρίσκονται εντός των συνόρων του ΤΔΒΚ. Αυτό είναι επίσης γεγονός».

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι ένα «κοινό έδαφος ως βάση μιας λύσης μπορεί να είναι μόνο με την καταγραφή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, τα οποία αποκαλούν εγγενή δικαιώματα που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες», προσθέτοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν το είπε αυτό στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η Λευκωσία παρά τα αρνητικά μηνύματα του Ερσίν Τατάρ αναμένει να δει τις κινήσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων όταν θα βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Η εκτίμηση που έχει εκφραστεί και κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είναι πως οι επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό, εάν θα υπάρξουν ή όχι, είναι κάτι που θα το αποφασίσει η Άγκυρα και όχι ο Τατάρ.

Γι’ αυτό, τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα αλλά και άλλοι διεθνείς παράγοντες δίνουν περισσότερη προσοχή στα μηνύματα που στέλνει η Άγκυρα παρά στη ρητορική Τατάρ.

Περιμένουν να δουν πως η τουρκική πλευρά προτίθεται να κινηθεί στη συνέχεια και τι θα κάνει πέραν της θετικής απάντησης για δείπνο των δύο ηγετών με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Σήμερα στη Νέα Υόρκη η μυστική ψηφοφορία για τα μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Υποψήφια για πρώτη φορά η Κύπρος* Παρών ο κύπριος ΥΠΕΞ

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: