Ποιοι θα πληρώνουν με 2.500 ευρώ τις καθυστερήσεις στην αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών: Έρχεται λίστα με τους υπευθύνους, διευκρινίσεις για τα φιλοδωρήματα

FILE PHOTO: Άποψη από αίθουσα εισαγωγής δεδομένων φορολογικών δηλώσεων στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ




Κρίσιμες λεπτομέρειες για τους φορείς και τα πρόσωπα που θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 2.500 ευρώ στην περίπτωση που δεν θα αποστέλλουν εμπρόθεσμα τις βεβαιώσεις αποδοχών στην Εφορία, αλλά και για τα φιλοδωρήματα – προκειμένου να αποσαφηνιστούν όλες οι πτυχές του νέου καθεστώτος, θα ενσωματώνει το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ψήφιση της διάταξης, το υπουργείο Οικονομικών, θα προχωρήσει στην κατάρτιση λίστας με τα φυσικά πρόσωπα ανά δημόσιο φορέα τα οποία θα επιβαρύνονται με τα πρόστιμα.

Πρόκειται ουσιαστικά για το Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων για την προσυμπλήρωση και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους, όλοι οι φορείς θα πρέπει να έχουν στείλει έγκαιρα και ορθά κάθε είδους βεβαίωση, αποδοχών, συντάξεων, επιχορηγήσεων, και ότι άλλο απαιτείται για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Όποιος καθυστερεί ή ανεβάζει λανθασμένα αρχεία, θα δέχεται πρόστιμο 2.500 ευρώ για καθυστέρηση συν 50 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης, ή σε συνάρτηση με το εύρος των λαθών, κλιμακωτά πρόστιμα που δεν θα σβήνουν αλλά θα πληρώνονται από την τσέπη των φυσικών προσώπων που φέρουν την ευθύνη.

Θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα ονοματίζει όλα τα πρόσωπα τα οποία θα έχουν την ευθύνη (οι επικεφαλής των νομικών προσώπων του Δημοσίου (π.χ ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ κλπ), για το Δημόσιο οι υπηρεσιακοί γραμματείς, για τους Δήμους οι γενικοί γραμματείς και οριζόντια οι προϊστάμενοι για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας.

Τα φιλοδωρήματα

Όσον αφορά στα φιλοδωρήματα:

  • Το αφορολόγητο των 300 ευρώ είναι μηνιαίο και όχι ετήσιο. Συνεπώς, ποσά άνω του εν λόγω ορίου – ακόμη και αν πρόκειται για ένα ευρώ πουρμπουάρ – θα υπολογίζονται αθροιστικά με τα υπόλοιπα εισοδήματα του εργαζόμενου και θα επιβάλλεται φόρος με βάση την κλίμακα.
  • Απαλλάσσονται από τις ασφαλιστικές εισφορές. Συνεπώς δεν θα λαμβάνονται υπόψη στις συντάξιμες αποδοχές.
  • Οι εργαζόμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ή να πάρουν στεγαστικά δάνεια έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν τα επιπλέον χρηματικά ποσά από τα φιλοδωρήματα.
  • Τα φορολογητέα ποσά από τα φιλοδωρήματα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των δώρων, των επιδομάτων και της αποζημίωσης.
  • Η απαλλαγή θα ισχύσει για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι μετά την 1η Νοεμβρίου. Τουτέστιν: τα ποσά πριν από αυτή την ημερομηνία θα φορολογηθούν κανονικά.
  • Εισάγεται διάταξη που προστατεύει τους εργαζομένους στις περιπτώσεις που ορισμένοι εργοδότες θελήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση δηλώνοντας ως φιλοδώρημα μέρος του μισθού. Σε περίπτωση μείωσης των τακτικών αποδοχών, με ταυτόχρονη ισόποση αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήματα, ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr,  ρεπορτάζ Κώστας Τσάβαλος

Απέσυρε ο Ερντογάν το νομοσχέδιο για χαράτσι σε πιστωτικές κάρτες, συμβολαιογραφικές πράξεις και ακριβά ρολόγια χειρός… προς ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: