Παρά τους λεονταρισμούς ο προσωρινός ηγέτης της Χεζμπολάχ αλλάζει γραμμή: Θέλουμε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, λέει * Για πρώτη φορά δεν αναφέρεται η Γάζα…

epa11648744 A person watches a speech by Sheikh Naim Qassem, deputy leader of Hezbollah, broadcasted on Hezbollah’s al-Manar TV channel, on their mobile phone in Beirut, Lebanon, 08 October 2024. EPA/WAEL HAMZEH




Ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτικό διάγγελμα πως το κίνημά του υποστηρίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, αλλά για πρώτη φορά δεν αναφέρθηκε σε μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα ως προϋπόθεση για να σταματήσουν τα πυρά της οργάνωσης εναντίον του Ισραήλ.

Ο Κάσεμ είπε πως η Χεζμπολάχ υποστηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι, συμμάχου της Χεζμπολάχ, να εξασφαλίσει μια διακοπή των μαχών, που έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες με ισραηλινές χερσαίες εισβολές και τη δολοφονία ανώτατων ηγετών της Χεζμπολάχ, περιλαμβανομένου του γενικού γραμματέα Σάγεντ Χασάν Νασράλα.

  • «Υποστηρίζουμε την πολιτική δραστηριότητα της οποίας ηγείται ο Μπέρι υπό τον τίτλο μιας κατάπαυσης του πυρός», είπε ο Κάσεμ στο 30λεπτο τηλεοπτικό διάγγελμα.

«Σε κάθε περίπτωση, αφού το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός λάβει σαφή μορφή, και μόλις η διπλωματία μπορέσει να το επιτύχει, όλες οι άλλες λεπτομέρειες μπορούν να συζητηθούν και αποφάσεις μπορούν να ληφθούν», είπε. «Αν ο εχθρός (το Ισραήλ) συνεχίσει τον πόλεμό του, τότε το πεδίο της μάχης θα αποφασίσει».

Η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει πυραύλους στο Ισραήλ πριν από έναν χρόνο σε υποστήριξη της συμμάχου της Χαμάς, που είναι σε πόλεμο με το Ισραήλ μετά την επίθεσή της στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ανώτατοι ηγέτες της Χεζμπολάχ έχουν πει κατ’ επανάληψη τον τελευταίο χρόνο πως η οργάνωση δεν θα σταματήσει τα πυρά μέχρι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όμως το διάγγελμα του Κάσεμ φάνηκε να σηματοδοτεί μια απομάκρυνση από αυτή την πολιτική.

Ισραηλινές επιδρομές πλήττουν το προπύργιο της οργάνωσης στα νότια προάστια της Βηρυτού κάθε νύχτα, και οι χερσαίες εισβολές επεκτάθηκαν σήμερα σε επιπλέον τμήματα των νότιων συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ

Ο Κάσεμ προέβαλε επίσης ταυτόχρονα έναν ασυμβίβαστο τόνο, λέγοντας πως οι δυνατότητες της οργάνωσης παραμένουν ακέραιες παρά τα «επώδυνα χτυπήματα» που προκάλεσε το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες, ότι αύξησε τις εκτοξεύσεις ρουκετών στο Ισραήλ και ότι (η οργάνωση) ανυπομονεί για «συγκρούσεις» με ισραηλινά στρατεύματα στον Λίβανο.

  • Ο Κάσεμ είπε επίσης πως η σύγκρουση ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ είναι ένας πόλεμος για το ποιος θα κλάψει πρώτος, και πως η Χεζμπολάχ δεν θα κλάψει πρώτη.

Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς για χάος στις τάξεις της οργάνωσης, ο Κάσεμ, που ανέλαβε αυτόματα επικεφαλής του κινήματος μετά τον θάνατο του Χασάν Νασράλα, είπε πως η διοίκηση της Χεζμπολάχ είναι «τέλεια οργανωμένη».

Η εκλογή του νέου γενικού γραμματέα –από το Συμβούλιο της Σούρα, που αποτελείται από επτά μέλη– «θα διοργανωθεί» σύμφωνα με «τον εσωτερικό κανονισμό» της Χεζμπολάχ παρά τις «δύσκολες» καταστάσεις, είπε ακόμη.

Ο Κάσεμ κάλεσε επίσης «σε ένα ευρύ και σημαντικό μέτωπο» στην περιοχή, χαιρετίζοντας τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης και τις ένοπλες φιλοϊρανικές οργανώσεις στο Ιράκ που δηλώνουν πως εκτοξεύουν κι αυτές πυρά εναντίον του ισραηλινου εδάφους.

 

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βηρυτός, Lebanon

Νέα σημαντική απώλεια για την Χεζμπολάχ στον Λίβανο: Ο στρατός του Ισραήλ σκότωσε τον διοικητή του αρχηγείου της, υπεύθυνο για τη μεταφορά όπλων από το Ιράν

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: