Πανελλήνια συγκίνηση για το θάνατο του Μίμη Πλέσσα: Ανεκτίμητη κληρονομιά του στον Ελληνικό πολιτισμό οι μελωδίες του που μεγάλωσαν γενιές [βίντεο]

Φωτογραφία αρχείου που εικονίζει τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, σε συναυλία του, στις 16 Ιουνίου 2011. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR




Λίγες μέρες πριν συμπληρώσει τα 100 του χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο Μίμης Πλέσσας ένας από τους τελευταίους μεγάλους συνθέτες που καθόρισαν το έντεχνο και το λαϊκό τραγούδι.

Βιρτουόζος πιανίστας ο ίδιος, έγραψε τραγούδια που άφησαν εποχή, έγραψε μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο, και ταυτόχρονα τζαζ, όπερα και κλασική μουσική. Ανέδειξε όμως και μεγάλους τραγουδιστές όπως η Νάνα Μούσχουρη, η Τζένη Βάνου, ο Γιάννης Πουλόπουλος και η Ρένα Κουμιώτη.




Οι συνθέσεις του μεγάλωσαν γενιές και γενιές… το πλουσιότατο έργο του στο ελληνικό τραγούδι, στον κινηματογράφο και το θέατρο, στην τζαζ και κλασική μουσική, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

«Ό,τι κάνω σήμερα, το κάνω με μία και μόνη ελπίδα. Ότι θα έρθει η στιγμή που τα παιδιά των παιδιών, των παιδιών μας θα προσκυνήσουν σε αυτά που ενδεχομένως θα έχουν αντέξει στον μόνο αληθινό κριτή, τουλάχιστον της δικιάς μας τέχνης, που είναι η μουσική», είχε δηλώσει ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης στην εκπομπή «Μονόγραμμα».




Γεννήθηκε στην Αθήνα, και ήταν ο πρωτότοκος γιος μιας πολυμελούς οικογενείας. Αποφοίτησε από τη Λεόντειο Σχολή στην συνέχεια φοίτησε στην Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αυτοδίδακτος στο πιάνο σε μικρή ηλικία γίνεται ο σολίστ της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Το 1950 μεταναστεύει στην Αμερική και κάνει διδακτορικό στην Χημεία… αλλά δεν σταματά να ασχολείται με την μουσική…

Ξεκινά να συνθέτει το 1952 και το 1959 βραβεύεται στο Πρώτο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού του ΕΙΡ, για το «Αστέρι Αστεράκι» με ερμηνεύτρια τη Νάνα Μούσχουρη. Δεκαετίες μετά από αυτή την συνεργασία και μόλις πριν λίγους μήνες οι δύο καλλιτέχνες είχαν μια συγκινητική συνάντηση έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.




Ο Μίμης Πλέσσας διέγραψε μια αξιοζήλευτη μουσική πορεία, γεμάτη από επιτυχίες και βραβεύσεις. Συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους διάσημους Έλληνες συνθέτες και με τα τραγούδια του καθιερώθηκαν και κέρδισαν την αγάπη του κοινού οι μεγαλύτεροι Έλληνες τραγουδιστές.

Έγραψε μουσική για πάνω από 100 ελληνικές ταινίες και 11 ξένες… και έφερε σε επαφή το αμύητο ακόμα ελληνικό κοινό, με την αγαπημένη του τζαζ μουσική, περνώντας την έξυπνα μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο.

«Ένας κορυφαίος συνθέτης, σπουδαίος επιστήμονας και γλυκός άνθρωπος έφυγε από κοντά μας. Ο «Δρόμος» του υπήρξε πλούσιος. Γεμάτος από μελωδίες που ξεκινούν από την τζαζ και διαπερνούν το ελληνικό τραγούδι, αλλά και το ελληνικό σινεμά. Μοναδικός ο Μίμης Πλέσσας. Όπως μοναδικές και οι στιγμές που θα μας χαρίζει για πάντα με τις νότες του» δήλωσε για τον καλλιτέχνη που «έφυγε» πλήρης ημερών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πολυσχιδής προσωπικότητα

Ο Μίμης Πλέσσας έφυγε αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη στον πολιτισμό της Ελλάδας, μόλις μία εβδομάδα πριν κλείσει τα 100 του χρόνια. Εκτός από εμβληματικός συνθέτης ήταν και ένας σπουδαίος άνθρωπος. Σεμνός, καλλιεργημένος και ευγενικός, μια πολυσχιδής προσωπικότητα, που όσοι τον γνώρισαν είχαν και μια ιστορία να διηγηθούν.

Για την ταινία «Γοργόνες και μάγκες», ο Γιάννης Δαλιανίδης επέλεξε τη Μαρινέλλα για να τραγουδήσει. O Μίμης Πλέσσας συνέθεσε το «Πες μου πού πας», σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, αλλά ο σκηνοθέτης πίστευε ότι δεν της ταίριαζε.

«Μίμη μου, το τραγούδι είναι θαυμάσιο, δεν κάνει όμως για τη Μαρινέλλα. Εγώ θέλω ένα τραγούδι που δεν το έχει φανταστεί κανείς. Θέλω ένα τραγούδι που να ξαφνιάσει!», είπε ο Δαλιανίδης. Τότε, έγραψε το «Άνοιξε πέτρα».

Οι θαλασσιές οι χάντρες 

Ένα αστείο που ξεκίνησαν ο Μίμης Πλέσσας με τον Κώστα Πρετεντέρη με στόχο τον Δημήτρη Χορν έγινε ένα από τα πιο διαχρονικά σουξέ της ελληνικής μουσικής, το τραγούδι «Οι θαλασσιές οι χάντρες»,

Οι δύο δημιουργοί σκέφτηκαν να φτιάξουν ένα τσιφτετέλι για να συμπληρώσουν το 45άρι δισκάκι που στη μια του πλευρά ακουγόταν το “Ποιος το ξέρει” από την φωνή του Δημήτρη Χορν. Τον έπεισαν να το πει στο στούντιο έτσι για να το ακούσουν.

Ο Χορν με την πεποίθηση ότι γίνεται πλάκα είπε το τραγούδι πολύ εκφραστικά. Κι ενώ το τραγούδι προοριζόταν για την Τζένη Βάνου δεν την άφησαν να το τραγουδήσει και κράτησαν την εκτέλεση του Χορν.

ΠΗΓΗ: ertnews.com

“Σε ευχαριστώ για όλα, σε λατρεύω για πάντα”… Έφυγε ο μεγάλος των μεγάλων: Πέθανε ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας, σε επτά ημέρες θα είχε κλείσει τα 100 του χρόνια (video)

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: