Πάμε προς νομιμοποίηση της διχοτόμησης; Μια συμφωνία για Διζωνική με υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, που κατοχυρώθηκαν ήδη, θα είναι αυτοκτονία και άμεση καταστροφή!

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΠΕΤΡΟΥ Θ.  ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Από την αρχή πρέπει να πούμε, ότι τη διχοτόμηση του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.) έφερε στο νησί η τουρκική εισβολή. Η χούντα τότε έκαμνε τον τροχονόμο στον εισβολέα.

Η Τουρκία τότε μπορούσε να καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο, αλλά περιορίστηκε για προφανείς λόγους στην κατάληψη του 36% της Κ.Δ. Η κατάληψη αυτή όρισε τη διχοτόμηση επί του εδάφους. Τη διχοτόμηση αυτή αναβάθμισε και σε διαχωρισμό του λαού, αφού η Βρετανία μετέφερε τους Τουρκοκυπρίους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Η Τουρκία εφάρμοσε σύμφωνα με την πρακτική της τη συμφωνία της 3ης Βιέννης και έκαμε εθνοκάθαρση στην Καρπασία. Από τότε υπάρχει μια παράνομη διχοτόμηση της Κύπρου. Η Τουρκία έχει ως στόχο τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης και της κατοχής.

‘Οσοι βιάζονται να εξευρεθεί μια οποιαδήποτε λύση στην Κύπρο θεωρούν ότι το κλείσιμο του Κυπριακού θα αποτελέσει επανένωση της Κύπρου, που θα τερματίσει τη διχοτόμηση. Και χαρακτηρίζουν όσους ανθίστανται στις απαράδεκτες υποχωρήσεις για αποδοχή μια λύσης τουρκικών προδιαγραφών ως διχοτομιστές, επειδή προτιμούν να απορρίπτουν τέτοια λύση και έτσι οριστικοποιούν τη διχοτόμηση.

  • Νομίζω πώς πρέπει να κατανοήσουμε την απλή πραγματικότητα. Η διχοτόμηση πραγματοποιήθηκε παράνομα στην Κύπρο το 1974. Και από τότε παραμένει παράνομη και δεν αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο, από τον ΟΗΕ και από καμιά χώρα.

Οποιαδήποτε λύση γίνει αποδεκτή θα νομιμοποιήσει τη διχοτόμηση και την κατοχή. Η λύση θα προνοεί, ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα διοικεί το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και δεν θα επανενώσει το έδαφος της Κ.Δ. υπό μίαν διοίκηση.

Θεωρητικά ολόκληρη η επικράτεια θα ανήκει στην Ομοσπονδία και θα αποτελεί έδαφος της. Και σήμερα φυσικά η κατεχόμενη περιοχή ανήκει στην Κ.Δ., αλλά στην ουσία αυτό το τμήμα κατέχεται από την Τουρκία.

Το δεύτερο συνεπακόλουθο της λύσης, όσο καλή και αν είναι αυτή, θα είναι η κατάργηση της Κ.Δ. και της κυβέρνησης της, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Η Κ.Δ. θα καταστεί συνιστώσα πολιτεία μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), που θα παραμείνει θεωρητικά μέλος της Ε.Ε.

Η κεντρική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις, χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, που θα τις επιβάλλει μέσω της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας. Η σημερινή Κ.Δ. θα αναζητά κηδεμόνα και δεν θα μπορεί να αποτείνεται στο Σ.Α. του ΟΗΕ και στις αρχές της Ε.Ε.

Δεν είμαι ούτε διχοτομιστής, ούτε είμαι εναντίον της λύσης. Και κατανοώ, ότι αν εξευρεθεί λύση, αυτή θα είναι μέσα στα πλαίσια μιας ΔΔΟ, στην καλύτερη περίπτωση. Και είμαι βέβαιος ότι με την υπογραφή της λύσης θα έχουμε αμέσως κατάργηση της Κ.Δ., όπως την ξέρουμε σήμερα. Θα έχουμε επίσης μια ουσιαστική αναγνώριση της διχοτόμησης, έστω και αν αυτό δεν θα είναι καταγραμμένο σε διεθνή έγγραφα.

  • Για τους πιο πάνω λόγους, όσο καλή κι αν είναι η λύση που θα επιτευχθεί, πρέπει η ελληνοκυπριακή κοινότητα, που σήμερα αποτελεί την νόμιμη κυβέρνηση της Κ.Δ. με ολόκληρη την Κύπρο να ανήκει στην επικράτειά της, να πάρει κάποια ανταλλάγματα.

Και τα ανταλλάγματα αυτά πρέπει να αποτελούν πρόνοιες διεθνών συμφωνιών στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και της Ε.Ε., ότι θα εξασφαλίζεται μια διαρκής και βιώσιμη λύση και διαρκής ειρήνη, που να διασφαλίζεται με διεθνείς εγγυήσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) συνολικά και από μέλη του. Στους εγγυητές δεν πρέπει να μετέχουν η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία.

Σε διαφορετική περίπτωση θα αποτελεί αυτοκτονία να υπογράψουμε κατάργηση της Κ.Δ. και να δώσουμε διεθνή αναγνώριση και υπόσταση στο κατοχικό καθεστώς, που θα πάρει τη θέση συνιστώντος κρατιδίου.

Είναι απείρως προτιμότερο να παραμείνουμε στη σημερινή κατάσταση, με όλους τους κινδύνους που υπάρχουν. Μια συμφωνία ΔΔΟ με όλες τις υποχωρήσεις της πλευράς μας που κατοχυρώθηκαν στις συγκλίσεις, θα είναι αυτοκτονία και άμεση καταστροφή.

Μεγάλο και καταστροφικό λάθος είναι και η άποψη να απελευθερώσουμε με πόλεμο την Κύπρο. Αυτό δεν μπορεί ούτε φανταστικά να γίνει, γιατί θα οδηγήσει σε πλήρη καταστροφή.

Για μένα απελευθέρωση σημαίνει λύση με αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, κατάργηση των εγγυήσεων και εφαρμογή του χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την Κύπρο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η ανάγκη για πάταξη της διαφθοράς στην Κύπρο και ο νέος Γενικός Ελεγκτής: Θα συνεχίσει στα βήματα του προκατόχου του ή θα φοβηθεί τους δικαστές που “έφαγαν” τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: