Όταν θα γίνει (σήμερα) το τηλεφώνημα του Προέδρου Μπάιντεν στον Νετανιάχου ο δρόμος δεν θα έχει επιστροφή: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ του Σκάι (video)

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στον Λευκό Οίκο, με τον Δημήτρη Οικονόμου και τον Ακη Παυλόπουλο. Φωτογραφία από βίντεο, SKAI News




Τα μηνύματα από την πρωτεύουσα της Αμερικής δεν είναι καθόλου, μα καθόλου καλά. Ο Λευκός Οίκος ανησυχεί για δύο μέτωπα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πολλούς νεκρούς και δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές.

Το πρώτο μέτωπο βρίσκεται στη Φλόριντα, στην περιοχή της Τάμπας, όπου ο κυκλώνας Μίλτον καταφθάνει και αναμένεται να κτυπήσει με τη μεγαλύτερη ισχύ του. Επανήλθε στην κατηγορία 5.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ευχήθηκε ότι θα εξασθενήσει όταν φτάσει στις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, αν και οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι όταν φτάσει στη δυτική ακτή της Φλόριντα θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο. Θα είναι δηλαδή κυκλώνας κατηγορίας 5.

Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC) ανακοίνωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη ότι όταν φτάσει στη στεριά θα είναι ένας επικίνδυνος κυκλώνας. Εικάζω ότι εννοούν πως μπορεί κάπως να εξασθενήσει, να μειωθεί η ταχύτητά του.

Το Εθνικό Κέντρο προειδοποιεί και αυτό τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις οικίες τους και να καταφύγουν στην πολιτεία της Τζόρτζια ή σε άλλες ασφαλείς περιοχές μέχρι να ξεθυμάνει ο κυκλώνας. Η εκκένωση θα συνεχιστεί μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, πριν φτάσει το μάτι του Μίλτον στην περιοχή της Τάμπα.

Το δεύτερο μέτωπο είναι η Μέση Ανατολή και οι πληροφορίες ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ θα το φτάσει μέχρι το τέλος, θα κτυπήσει δηλαδή και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εκβίασε και φαίνεται ότι πέτυχε την πολυπόθητη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, η οποία θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή την Τετάρτη, όπως αποκάλυψε ο ιστότοπος Axios. Προηγουμένως ακύρωσε την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Γκάλαντ.

Βασικό θέμα συζήτησης είναι τα σχέδια της επίθεσης του Εβραϊκού Κράτους εναντίον του Ιράν. Ο Νετανιάχου θα επιχειρήσει να τα κερδίσει όλα, αλλά αναμένεται ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα αντισταθεί, ιδιαίτερα στον βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Οι στρατιωτικοί στόχοι είναι συμφωνημένοι και απομένει η έγκριση για τα κτυπήματα στις εγκαταστάσεις ενέργειας, που είναι πιθανή.

Πολύ δύσκολη θα είναι η συνομιλία, όπως ο καθένας καταλαβαίνει. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως αυτοί οι δύο άνθρωποι θα φτάσουν σε συμφωνία.

Την Τρίτη το βράδυ αναμέναμε στην αμερικανική πρωτεύουσα τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ, ο οποίος δεν έφτασε ποτέ. Η επίσκεψη ακυρώθηκε από τον Νετανιάχου, ο οποίος με την άρνηση του αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν ηταν αυτός που τον απέφευγε, όχι το ανάποδο, όπως νόμιζαν μερικοί αναλυτές.

  • Στο Λευκό Οίκο γνώριζαν ότι όταν γίνει το τηλεφώνημα ο δρόμος θα είναι χωρίς επιστροφή. Ή θα συμφωνήσουν για την επίθεση εναντίον του Ιράν ή θα διαφωνήσουν και ο Νετανιάχου θα προχωρήσει μόνος του.

Περιμέναμε χθες στις 9.15 το βράδυ τον κ. Μπάιντεν κατά την επιστροφή του από τη Φιλαδέλφεια. Δεν έκανε δηλώσεις, μας χαιρέτησε και προχώρησε στα ενδότερα του Λευκού Οίκου φανερά προβληματισμένος. Όπως συμφωνήσαμε σχεδόν όλοι οι παριστάμενοι, ήταν βυθισμένος στις σκέψεις του.

Η απειλή του κυκλώνα Μίλτον είναι πραγματική και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο ο κ. Μπάιντεν καθυβρίζει -σύμφωνα με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Μπόμπ Γούντγουορντ- με πεζοδρομιακούς χαρακτηρισμούς…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο τυφώνας Μίλτον απειλεί τη Φλόριντα, ο τυφώνας Νετανιάχου απειλεί με περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στo δελτίο του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: