Όσα συμβαίνουν στον κόσμο και οι κρίσιμες αμερικανικές εκλογές: Με την λογική που επικρατεί στη Λευκωσία και στην Αθήνα, θα είμαστε στο ίδιο τέλμα άλλα πενήντα χρόνια…

epa11657763 Supporters cheer for US Vice President and current Democratic presidential candidate Kamala Harris during a campaign rally at Williams Arena in Greenville, North Carolina, USA, 13 October, 2024. EPA, STAN GILLILAND




Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ*, Λευκωσία

Όσο πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές τόσο θα επιτείνεται η αβεβαιότητα και το χάος στον διεθνή ορίζοντα. Τόσο επίσης θα συνεχίζεται το μακάβριο παιχνίδι ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ για το ποιος αποφασίζει για όσα τραγικά συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή.

Οι Αμερικανοί θα παρουσιάζονται δήθεν ενοχλημένοι από τις ακραίες ενέργειες του Ισραήλ και η προπαγάνδα τους θα διαδίδει ότι δεν μπορούν να συγκρατήσουν τον Νετανιάχου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ και ειδικά ο Νετανιάχου εκμεταλλεύονται την προεκλογική κατάσταση στις ΗΠΑ για τη συνέχιση μιας ακραίας πολιτικής βομβαρδισμών και δολοφονιών αθώων.

Όμως χωρίς το πράσινο φως των Αμερικανών, το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να συνεχίσει ούτε για μια μέρα αυτές τις ακραίες βιαιότητες εναντίον των Παλαιστινίων, του λιβανικού λαού αλλά και των άλλων λαών της περιοχής.

  • Εννοείται ότι και οι ευθύνες της Ευρώπης είναι ασήκωτες για το μακελειό στη Μέση Ανατολή. Οι Βρετανοί συμπράττουν με τους Αμερικανούς στις επιθέσεις του Ισραήλ ενώ οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι συμπεριφέρονται ποντιοπιλατικά και θυμούνται μόνο την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

Όπως και οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι κλείνουν τα μάτια μπροστά στις δεκάδες χιλιάδες αθώα θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών που περιλαμβάνουν χιλιάδες παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους. Την ίδια ώρα που ισοπεδώνουν σχολεία και νοσοκομεία.

Τώρα περιμένουμε από ώρα σε ώρα και την επίθεση που θα εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον του Ιράν. Παρά τα όσα υποκριτικά λέγονται στην Ουάσινγτον, η επίθεση αυτή θα γίνει από κοινού με τους Αμερικανούς.

Το Ισραήλ από μόνο του δεν μπορεί να επιφέρει σοβαρές απώλειες στο Ιράν. Τα αποτελέσματα της επίθεσης αυτής θα είναι ανάλογα με τα όπλα που οι Αμερικανοί θα διαθέσουν στο Ισραήλ και ανάλογα με το ποια αμερικανικά συμφέροντα δεν θα πρέπει να θιγούν από αυτή την επίθεση.

Συνειδητοποιούμε σταδιακά ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν είναι ανάμεσα στο Ισραήλ, τους Παλαιστινίους, το Ιράν και τους πληρεξουσίους του, αλλά είναι στην πραγματικότητα ένας πόλεμος με την συμμετοχή των Αμερικανών στο πλευρό του Ισραήλ και σε λιγότερο βαθμό των Ευρωπαίων.

Όπως έγραψα και παλιότερα ο πόλεμος αυτός στη Μέση Ανατολή είναι και παράλογος και αδιέξοδος. Το Ισραήλ και οι Αμερικανοί μπορεί να εξέλθουν προσωρινά νικητές αυτού του πολέμου αλλά μακροπρόθεσμα, αν όχι μεσοπρόθεσμα, θα είναι οι μεγάλοι ηττημένοι.

Κι αν ακόμη καταφέρουν να διαλύσουν την Χαμάς και την Χεζμπολάχ, κάτι που δεν είναι τόσο σίγουρο απ’ότι φαίνεται, στη θέση τους θα ξεπεταχτούν άλλες οργανώσεις «τρομοκρατών» ή «μαχητών» – διαλέγετε και παίρνετε – που θα δημιουργηθούν από τα παιδιά των θυμάτων του σημερινού πολέμου.

  • Όσο για το Ιράν είνα μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες, δεν είναι ούτε το Ιράκ, ούτε η Λιβύη για να το διαλύσουν όπως έπραξαν με αυτές τις χώρες. Εξάλλου σε κάτι τέτοιο θα υπήρχε έντονη αντίθεση και από μέρους άλλων χωρών όπως η Κίνα, η Ρωσία και γενικότερα ο Παγκόσμιος Νότος.

Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην ύπαρξη και την ασφάλεια του. Αλλά δεν θα την έχει ποτέ αυτή την ασφάλεια αν δεν αποδεχτεί την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους και δεν οικοδομήσει ειρηνικές και φιλικές σχέσεις με τους άλλους λαούς της περιοχής.

Τόσο από τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή όσο και από αυτό της Ουκρανίας μεγάλη χαμένη είναι η Ευρώπη. Μια μίζερη Ευρώπη με πολιτικούς μετριότητες στην ηγεσία της που την οδηγούν στον εξευτελισμό, την οικονομική κρίση και την υποτέλεια στους Αμερικανούς.

Τόσο τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής όσο και αυτό της Ουκρανίας και των σχέσεων με τη Ρωσία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με περισσότερη νηφαλιότητα, με περισσότερη ευθύνη και να μην οδηγηθεί η ανθρωπότητα στον κίνδυνο ακόμη και ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Δυστυχώς επικράτησαν τα μεγάλα συμφέροντα, το στρατιωτικό–βιομηχανικό σύμπλεγμα στις ΗΠΑ, οι πετρελαιάδες και άλλα μεγάλα συμφέροντα, για να φτάσουμε στις σημερινές καταστροφές, τις χιλιάδες αθώα θύματα και μια αδιέξοδη προοπτική.

Στα καθ’ημάς Ελλάδα και Κύπρος σέρνονται πίσω από τους αμερικανικούς και τους ισραηλινούς σχεδιασμούς, την ώρα που η Τουρκία καταφέρνει με την πολιτική της να τα έχει καλά με όλους, Ρώσους, Αμερικανούς, Ουκρανία του Ζελένσκι και τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου.

Παρά την ρητορική του Ερντογάν εναντίον του Νετανιάχου, το Ισραήλ προμηθεύεται πετρέλαιο που περνά από αγωγούς μέσα από την Τουρκία. Ακόμη η ΄Αγκυρα διευκόλυνε την κατάρριψη ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ. Οι δε εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες, βρίσκονται στα ύψη. Εμείς ως δεδομένοι, προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους Αμερικανούς και το Ισραήλ χωρίς κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα.

  • Την ίδια ώρα η χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα είναι άνευ προηγουμένου. Ο Μητσοτάκης αμφισβητείται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για την εξωτερική πολιτική του αλλά και τα εσωτερικά θέματα, την ακρίβεια, την διαφθορά και άλλα.
  • Τα δε κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν τη δική τους κρίση, ειδικά με όσα μίζερα βλέπουμε να συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κύπρο θα πάμε λέει σε μία νέα διάσκεψη και θα συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε στο Κραν Μοντανά. Θα υιοθετήσουμε και νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης!

Πενήντα χρόνια συνεχίζουμε την ίδια αδιέξοδη πολιτική χωρίς την τόλμη να αποφασίσουμε ότι αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά και να υιοθετήσουμε μια νέα στρατηγική με κάποιες ελπίδες επιτυχίας.

Με την λογική που επικρατεί τόσο στην Λευκωσία όσο και στην Αθήνα, αν κάτι δεν αλλάξει, θα βρισκόμαστε στο ίδιο τέλμα και μετά από άλλα πενήντα χρόνια, με την κατοχή και τον εποικισμό να έχουν αλλάξει όλα τα δεδομένα. Τουλάχιστον ας διαφυλάξουμε την κρατική μας υπόσταση, την Κυπριακή Δημοκρατία, το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας και που θα μας επιτρέψει ίσως την επιβίωση.

* Στέφανος Κωνσταντινίδης – [email protected]
Πανεπιστημιακός, ποιητής, συγγραφέας της μυθιστορηματικής τριλογίας ΝΟΜΑΔΑΣ, Αθήνα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017-2019. Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. κυκλοφορεί και το νέο του μυθιστόρημα, ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ΣΤΟ ΥΦΑΝΤΟ ΤΟΥ ΄21. Από τις Εκδόσεις «ΒΑΚΧΙΚΟΝ» κυκλοφορεί η ποιητική του συλλογή «μετα-ΛΕΞΗΜΑΤΑ» και από τις εκδόσεις «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» το μυθιστόρημα του, «Εγώ, ο Αλέξης Λάμαρης».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Πως μας επηρεάζει η μεγάλη κρίση στη Μέση Ανατολή; Πατροπαράδοτα η Ελλάδα και η Κύπρος κρατούσαν κάποιες ισορροπίες αλλά αυτό φαίνεται ότι άλλαξε…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: