ΟΗΕ: «Η βόρεια Λωρίδα της Γάζας βιώνει τις πιο σκοτεινές ώρες της» – «Οι ενέργειες του Ισραήλ μπορεί να προσομοιάζουν σε εγκληματικές ωμότητες»

epa11682120 Palestinians inspect the remains of destroyed buildings following the Israeli airstrikes in Khan Younis, southern Gaza Strip, 25 October 2024. EPA/HAITHAM IMAD




Το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας βιώνει «τις πιο σκοτεινές ώρες» του, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προειδοποιώντας ότι οι ενέργειες του Ισραήλ μπορεί να προσομοιάζουν σε «εγκληματικές ωμότητες».

«Η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα με τρόπο αδιανόητο. Οι πολιτικές και οι πρακτικές της ισραηλινής κυβέρνησης στη βόρεια Γάζα κινδυνεύουν να αδειάσουν την περιοχή από όλους τους Παλαιστίνιους.

Είμαστε αντιμέτωποι με αυτό που θα μπορούσε να προσομοιάζει σε εγκληματικές ωμότητες, που περιλαμβάνουν πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ σε ανακοίνωση.

Ο Ύπατος Αρμοστής έκανε λόγο για «περισσότερους από 150.000 νεκρούς, τραυματίες ή αγνοούμενους στη Γάζα» από τότε που άρχισε ο πόλεμος μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ πριν από έναν και πλέον χρόνο.

«Η βόρεια Γάζα βομβαρδίζεται αδιάκοπα”, τόνισε καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει και εκφράζοντας ανησυχία για το γεγονός ότι ο “ισραηλινός στρατός διέταξε τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, χωρίς την εγγύηση της επιστροφής”.

Υπογράμμισε την «εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση» στη βόρεια Γάζα όπου «σχεδόν καμιά βοήθεια δεν κατέστη δυνατό να φτάσει στην περιοχή εδώ και εβδομάδες, με τη συνέχιση παράνομων περιορισμών» από την πλευρά του Ισραήλ.

Στη συνέχεια ο Ύπατος Αρμοστής κατήγγειλε τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις που δρουν από καταυλισμούς και άλλα μέρη όπου φιλοξενούνται άμαχοι, θέτοντάς τους σε κίνδυνο, «κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο».

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι κατέλαβε με έφοδο το τελευταίο εν λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες.

Ο ισραηλινός στρατός, που από τις 6 Οκτωβρίου επικεντρώνει τις επιχειρήσεις στον τομέα γύρω από την Τζαμπάλια, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να ενεργεί στη ζώνη του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, με βάση πληροφορίες για «την παρουσία τρομοκρατών και υποδομών τους» εκεί.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν και βρίσκονται στο εσωτερικό», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. «Κρατούν εκατοντάδες ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένους ανθρώπους» που είχαν καταφύγει στο νοσοκομειακό συγκρότημα για να γλιτώσουν από τους «αδιάκοπους βομβαρδισμούς», πρόσθεσε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι έχει χάσει την επαφή με το προσωπικό του νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» αυτήν την εξέλιξη.

Δώδεκα νεκροί ενώ περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από πλήγματα που πραγματοποίησαν ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον μιας ομάδας πολιτών που περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία της Γάζας.

«Η Πολιτική Προστασία περισυνέλεξε 12 νεκρούς και πολλούς τραυματίες έπειτα από βομβαρδισμούς ισραηλινών ντρόουν εναντίον ενός οχήματος και μιας ομάδας πολιτών που ανέμεναν βοήθεια στο βόρειο τμήμα του καταυλισμού προσφύγων Αλ-Σάτι, δυτικά της πόλης της Γάζας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας Μαχμούντ Μπασάλ.

Νεκροί και τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Σύμφωνα με τον Μπασάλ, τουλάχιστον άλλοι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε άλλα πλήγματα στην ίδια πόλη σήμερα.

Ο ισραηλινός στρατός, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Μουστάφα Άμπου Αΐτα, αφηγήθηκε ότι το πλήθος είχε συγκεντρωθεί και περίμενε την άφιξη ενός κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας. «Χτύπησαν ένα λευκό μινιμπάς με έναν πύραυλο και ένας άλλος έπληξε τους ανθρώπους που βρίσκονταν στον δρόμο. Ο κόσμος άρχισε να τρέχει και έφτασαν στο σημείο ασθενοφόρα», είπε.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γενεύη, Ηνωμένα Έθνη – Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη

Τρισέλιδο χειρόγραφο του Σινουάρ καθοδηγεί και μετά θάνατον τη Χαμάς: Πώς πρέπει να διαχειριστείτε τους Ισραηλινούς ομήρους ως διαπραγματευτικό χαρτί [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: