Oι φωτιές απλώς το προσάναμμα για την προ ημερησίας στη Βουλή: Ο Μητσοτάκης αποχώρησε στην ομιλία Παππά, επέστρεψε στον Ανδρουλάκη [live]

File Photo: Από την ολομέλεια της Βουλής: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις και σηματοδοτήσεις για το πολιτικό σύστημα πήρε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα την αντιπυρική περίοδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη στάση του έδειξε ότι πλέον θεωρεί ως αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ. Έτσι, αφού ολοκλήρωσε την πρωτολογία του αποχώρησε από την αίθουσα ενώ στο βήμα ανέβαινε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.

Επέστρεψε δε στην αίθουσα αφού στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Επίθεση Ανδρουλάκη

Στην πρωτολογία του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε μια εφ΄ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση για την αντιπυρική περίοδο αλλά το δυστύχημα των Τεμπών και όσα ακολούθησαν στον Σιδηρόδρομο

«Κυβερνάτε σχεδόν έξι χρόνια, αλλά τα πεπραγμένα σας είναι χαμένος χρόνος, χαμένες ευκαιρίες και χαμένοι πόροι για την ελληνική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Στην αναφορά του για τις πυρκαγιές, είπε πως «μέσα σε 8 χρόνια έχει καεί συνολικά το 37% των δασικών εκτάσεων της Αττικής. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και κανείς δεν αντιλέγει. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει εθνική στρατηγική επεξεργασμένη και αποτελεσματική»

Νίκος Παππάς: Πρόεδρος από την Αριστερά 

«Η Ελλάδα δεν έχει μέσο ρυθμό ανάπτυξης, δεν σας έφταιγε το διεθνές περιβάλλον. Μιλάτε για ανάπτυξη, αντιλαμβάνεστε ότι η πλειοψηφία των νοικοκυριών βιώνει συνθήκες ύφεσης, μειωμένης δηλαδή πρόσβασης στα αγαθά;» επέκρινε ο Νίκος Παππάς την κυβέρνηση για την κατάσταση της οικονομίας

Αναφερόμενος στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ισχυρίστηκε πως «έχει έρθει η ώρα για ΠτΔ από την Αριστερά ή από τη γενικότερη προοδευτική παράταξη», καθώς κάτι τέτοιο «δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ».

Μητσοτάκης: για τις φωτιές: Ήταν η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της πρωτολογίας του τόνισε ότι ένας απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου είναι καλό και χρήσιμο να γίνεται κάθε χρόνο ώστε να γίνεται να κεφαλοποιηθούν τα θετικά της προσπάθειας και να ακουστούν χρήσιμες προτάσεις για το πώς μπορεί να υπάρξει βελτίωση.

«Ας δούμε λίγο τα πραγματικά δεδομένα, τι έγινε σε αυτή την περίοδο και ποια τα στατιστικά που πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Πρώτο δεδομένο αυτή η χρονιά ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών. Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, υπερβολικά μεγάλη ξηρασία, έντονους ανέμους μετά από περίοδο ανομβρίας και με ελάχιστο χιόνι στα βουνά», ανέφερε στις πρώτες του κουβέντες στη βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βρεθήκαμε σε βαθμό επικινδυνότητας 4 και 5 νωρίτερα από άλλες χρονιές και είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για έξι μήνες. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Σημείωσε ότι είχαμε 9.101 φωτιές φέτος σε σχέση 7163 πέρσι. Είπε επίσης ότι πέρσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα και φέτος 440.000 στρέμματα με μέσο όρο 500.000 στρέμματα τα τελευταία χρόνια.

Το μέτρο σύγκρισης δεν μπορεί να είναι ότι δεν θα έχουμε καθόλου πυρκαγιές, σημείωσε. Τόνισε ότι σημασία έχει να είμαστε κάτω από τον μέσο όρο. Πρόσθεσε πως είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά και πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις.

«Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο. Δείτε στις ΗΠΑ. Είναι μια πραγματικότητα που συνοδεύει την κλιματική κρίση. Οι επιθέσεις θα είναι ολοένα και πιο συχνές. Η Μεσόγειος είναι περιοχή στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και θα δοκιμάζεται ολοένα και πιο συχνά», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα/Skai.gr

Μητσοτάκης στη Βουλή για την αντιπυρική περίοδο: Ήταν η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών-Η Μεσόγειος είναι περιοχή στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης [live]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: