Ο Τζο Μπάιντεν και ο άσπονδος φίλος Μπίμπι μίλησαν και …”συνεννοήθηκαν” ότι διαφωνούν στα μεγάλα και κρίσιμα: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στo δελτίο του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)




Το περίφημο τηλεφώνημα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, έγινε, ύστερα από τον εκβιασμό του Μπενιαμίν Νετανιάχου που οδήγησε και στην ακυρωση της επίσκεψης του υπουργού Άμυνας, Γιόατ Γκάλαντ.

Η τελευταία τους τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε την 21η Αυγούστου, και ενώ στο μεταξύ έχουν συμβεί “κοσμο-ϊστορικά γεγονότα”:

  • Η επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Εβραϊκού Κράτους και οι εκδηλώσεις πένθους και μνήμης για τις εκατοντάδες των Ισραηλινών, που δολοφονήθηκαν από την τρομοκρατική Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Δεν έπρεπε να έχει τηλεφωνήσει, και στις δύο περιπτώσεις, ο Πρόεδρος Μπάιντεν; Έπρεπε, αλλά δεν το έπραξε. Ήθελε να δείξει σε όλο τον κόσμο, ότι δεν αντέχει πλέον τον Νετανιάχου.

Το τηλεφώνημα διήρκεσε 30 λεπτά αν και το γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ έδωσε ότι κράτησε 45 λεπτά.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ δήλωσε ότι η συζήτηση ήταν «άμεση» και «παραγωγική». Πρόσθεσε ότι περισσότερες λεπτομέρειες της συζήτησής τους θα ανακοινωθούν αργότερα εντός της ημέρας.

Εν πάση περιπτώσει, μίλησαν και φαίνεται ότι …”συνεννοήθηκαν” ότι διαφωνούν στα μεγάλα και κρίσιμα θέματα. Στη συζήτηση των δύο ηγετών συμμετείχε και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, και άλλοι αξιωματούχοι από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ συζήτησαν τα σχέδια για την απάντηση στην επίθεση του Ιράν, αλλά -μέχρι της στιγμής- δεν έχουμε ακριβή πληροφόρηση για τα όσα συνέβησαν και τα όσα ειπώθηκαν.

Σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση, έχει σημειωθεί μία “προκαταρκτική συμφωνία” για τους στόχους, η οποία πρέπει να εγκριθεί τώρα από το πολεμικό συμβούλιο ασφάλειας του Ισραήλ.

Οι περισσότεροι στόχοι βρίσκονται βεβαίως εντός του Ιράν, αλλά αναμένεται να κτυπηθούν και βάσεις των Ιρανών στο Ιράκ και στη Συρία. Σίγουρα θα επιτεθούν σε στρατιωτικές βάσεις και ειδικά στις περιοχές όπου εκτοξεύονται οι βαλλιστικοί πύραυλοι. Το ισραηλινό σχέδιο περιλαμβάνει και ενεργειακούς στόχους και φυσικά τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν άλλαξε την απόφαση του για τους λεγόμενους «πυρηνικούς στόχους». Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι υποχώρησε, αν και θα ήθελα να σημειώσω ότι μέχρι τώρα ο Νετανιάχου κερδίζει, και ότι απαιτεί -εκτός της περίπτωσης της Ράφα- γίνεται.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται ότι εγκρίθηκαν και επιχειρήσεις στο εσωτερικό του Ιράν, στο πρότυπο της δολοφονίας του Ισμαήλ Χανίγιε.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ακόμα ότι «οι ΗΠΑ και η ισραηλινή κυβέρνηση συζητούσαν, είχαν συζητήσεις από την περασμένη εβδομάδα, σίγουρα μετά την επίθεση στο Ιράν, αυτές οι συζητήσεις συνεχίστηκαν με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό».

«Είχαν μια άμεση, παραγωγική συζήτηση όπως είχαν πολλές φορές», σημείωσε η Καρίν Ζαν Πιερ.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «επιστρέφει προς μια διαδικασία κατάπαυσης του πυρός» μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, για να επιτρέψει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων.

Η Καρίν Ζαν Πιέρ υπενθύμισε ότι ο αμερικανικός στρατός βοήθησε να υπερασπιστεί το Ισραήλ ενάντια στις επιθέσεις των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν. Τόνισε ότι η αμερικανική δέσμευσή για την ασφάλεια του Ισραήλ συνεχίζει να είναι “σιδερένια”.

Θυμίζουμε ακόμα ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν στο παρελθόν ξεκάθαροι ότι θα αντιτίθεντο σε ισραηλινά αντίποινα εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Τζακ Λιου, δήλωσε ότι αυτό δεν είναι ένα βήμα γιατί ο στρατός «πέρασε μια καλή εβδομάδα».

Να μεταδώσουμε επίσης, ότι η πλειοψηφία των στελεχών της Χαμάς, που βρίσκονται στο εξωτερικό, βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στην Τουρκία. Θεωρητικά, η Τουρκία βρίσκεται εκτός των στόχων του Ισραήλ.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο τυφώνας Μίλτον απειλεί τη Φλόριντα, ο τυφώνας Νετανιάχου απειλεί με περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στo δελτίο του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: