Ο Θεός ή η φύση έχουν κέφια: Πλημμύρισε η άνυδρη Σαχάρα και γέμισαν λίμνες οι κυματιστοί αμμόλοφοι * Ήρθαν σπάνιες βροχές και γέμισε η έρημος νερά μετά από δεκαετίες [video]

Οι αντανακλάσεις των φοινίκων μιας έρημης πόλης στο νοτιοανατολικό Μαρόκο λαμπυρίζουν τώρα στην έκταση μιας νέας λιμνοθάλασσας, που πλαισιώνεται από απότομους αμμόλοφους. Screenshot via YouTube@ABC 10 News/




Εντυπωσιακές εικόνες από την έρημο Σαχάρα δείχνουν μεγάλες λίμνες χαραγμένες σε κυματιστούς αμμόλοφους αφού ένα από τα πιο άνυδρα, άγονα μέρη στον κόσμο επλήγη με τις πρώτες πλημμύρες εδώ και δεκαετίες.

Η Σαχάρα είναι αλήθεια πως δέχεται βροχές, αλλά συνήθως λίγα εκατοστά το χρόνο και σπάνια στα τέλη του καλοκαιριού.

Πάνω από δύο ημέρες τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, έντονες βροχοπτώσεις έπεσαν σε τμήματα της ερήμου στο νοτιοανατολικό Μαρόκο, μετά από ένα σύστημα χαμηλής πίεσης κινήθηκε προς τη  βορειοδυτική Σαχάρα.

Τα προκαταρκτικά δορυφορικά δεδομένα της NASA έδειξαν σχεδόν 20,3 εκατοστά βροχής σε ορισμένες περιοχές της περιοχής.

Η Ερ-Ραχιντία, μια έρημη πόλη στο νοτιοανατολικό Μαρόκο, κατέγραψε σχεδόν 7,62  εκατοστά βροχοπτώσεων, οι περισσότερες από τις οποίες διήρκεσαν μόλις δύο ημέρες τον περασμένο μήνα. Αυτό είναι πάνω από τέσσερις φορές από τις κανονικές βροχοπτώσεις για ολόκληρο τον μήνα Σεπτέμβριο και ισοδυναμεί με περισσότερο από μισό χρόνο για αυτήν την περιοχή.

  • «Έχουν περάσει 30 με 50 χρόνια από τότε που είχαμε τόση βροχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε στο AP η Χουσίν Γιουάμπεμπ από τη μετεωρολογική υπηρεσία του Μαρόκου την περασμένη εβδομάδα.

Καθώς η βροχή κυλούσε πάνω από το έδαφος της ερήμου, δημιούργησε ένα νέο, υδάτινο τοπίο ανάμεσα στους φοίνικες και τη θαμνώδη χλωρίδα.

  • Μερικές από τις πιο δραματικές εικόνες είναι από την πόλη της ερήμου Μερζούγκα, όπου ο σπάνιος κατακλυσμός χάραξε νέες λίμνες στους αμμόλοφους.

Οι αντανακλάσεις των φοινίκων της πόλης λαμπυρίζουν τώρα στην έκταση μιας νέας λιμνοθάλασσας, που πλαισιώνεται από απότομους αμμόλοφους.

Η βροχή επίσης γέμισε με νερό λίμνες που είναι συνήθως ξηρές, όπως μια στο Εθνικό Πάρκο Ιρίκι, το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο του Μαρόκου.

  • Οι δορυφορικές εικόνες της NASA από την περιοχή, χρησιμοποιώντας ψεύτικο χρώμα για να τονίσουν καλύτερα τα νερά της πλημμύρας, δείχνουν νεοσχηματισμένες λίμνες σε περιοχές της βορειοδυτικής Σαχάρας.

Ενώ μεγάλο μέρος της βροχής έπεσε σε αραιοκατοικημένες απομακρυσμένες περιοχές, μερικές έπεσαν σε πόλεις και χωριά του Μαρόκου προκαλώντας φονικές πλημμύρες τον περασμένο μήνα, οι οποίες σκότωσαν περισσότερους από δώδεκα ανθρώπους.

Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη μη πολική έρημος του κόσμου, που εκτείνεται σε 3,6 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια. Δορυφορικές εικόνες από τον Σεπτέμβριο έδειξαν τεράστιες επιφάνειες με πράσινο χρώμα καθώς οι καταιγίδες έσπευσαν βορειότερα από το συνηθισμένο, ένα φαινόμενο που ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Περισσότερες ακραίες βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να αναμένονται στη Σαχάρα στο μέλλον, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, καθώς η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα συνεχίζει να θερμαίνει τον πλανήτη και να διαταράσσει τον κύκλο του νερού .

 

 

Με πληροφορίες από CNN

 

Εκτοξεύθηκε σε άνευ προηγουμένου αποστολή το διαστημόπλοιο της NASA «Europa Clipper»: Προορισμός η Ευρώπη, δορυφόρος του Δία * Είναι ο ωκεάνιος κόσμος της κατοικήσιμος; [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: