Ο «στρατιωτικός κεϋνσιανισμός» του Βλαντιμίρ Πούτιν: Προσπαθεί να σώσει την οικονομία της Ρωσίας αυξάνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες στα 131 δισεκατομμύρια ευρώ

epa11557104 Russian President Vladimir Putin (L) talks to Russian servicemen during his visit to the Russian Special Forces University in Gudermes, Chechen Republic, Russia, 20 August 2024. EPA/ALEXEI DANICHEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Η Ρωσία πρόκειται να αυξήσει τις δαπάνες της για την άμυνα κατά 25% στα υψηλότερα δηλαδή επίπεδα στα χρονικά, καθώς ο Vladimir Putin δεσμεύεται να συνεχίσει τις πολεμικές του προσπάθειες στην Ουκρανία και να κλιμακώσει περαιτέρω την αντιπαράθεσή του με τη Δύση, γράφει ο Guardian.

Σημειώνεται συγκεκριμένα ότι η τελευταία προγραμματισμένη αύξηση των δαπανών θα οδηγήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της Ρωσίας στα 13,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια (131 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2025, σύμφωνα με τα προσχέδια εγγράφων προϋπολογισμού που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στον ιστότοπο του κοινοβουλίου…

  • Ο προϋπολογισμός του 2025 υποδηλώνει ότι ο Putin έχει αγκαλιάσει αυτό που οι οικονομολόγοι ονόμασαν «στρατιωτικό κεϋνσιανισμό», που χαρακτηρίζεται από μια σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, που τροφοδότησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, προκάλεσε έκρηξη καταναλωτικών δαπανών και οδήγησε στον πληθωρισμό.

«Αυτή η αύξηση αποτελεί επιβεβαίωση του ότι η ρωσική οικονομία έχει γίνει πλέον ‘πολεμική’ και, ακόμη και αν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει σύντομα, η διοχέτευση χρημάτων στον στρατό και ο φουσκωμένος αμυντικός τομέας θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα», έγραψε στο newsletter της η Bell, ένα κορυφαίο ρωσικό site που ειδικεύεται στην οικονομία.

«Είναι σαφές ότι οι δαπάνες για τον στρατό και την ασφάλεια θα υπερβούν τις συνδυασμένες δαπάνες για την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, την κοινωνική πολιτική και την εθνική οικονομία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού, οι κοινωνικές δαπάνες αναμένεται να μειωθούν κατά 16% από 7,7 τρισεκατομμύρια ρούβλια φέτος σε 6,5 τρις ​​ρούβλια το επόμενο έτος.

Η τεράστια ρωσική επένδυση στον στρατό έχει ανησυχήσει τους Ευρωπαίους σχεδιαστές πολέμου, οι οποίοι είπαν ότι το ΝΑΤΟ υποτίμησε την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει έναν μακροπρόθεσμο πόλεμο. Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία αντιμετωπίζει αβεβαιότητα σχετικά με το επίπεδο μελλοντικής υποστήριξης από τους στενότερους συμμάχους της.

Αυτό έχει αυξήσει την εμπιστοσύνη στη Μόσχα, όπου τη Δευτέρα ο Πούτιν καυχήθηκε ότι «όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί» σε αυτό που η Ρωσία αποκαλεί την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση «θα επιτευχθούν».

Οι ομιλίες του Πούτιν τον περασμένο χρόνο χαρακτηρίστηκαν από αυξανόμενη εμπιστοσύνη καθώς τα ρωσικά στρατεύματα σημειώνουν υφέρποντα κέρδη στην ανατολική Ουκρανία .

Πρόσφατα, υιοθέτησε μια σκληρή στάση, απαιτώντας την άνευ όρων παράδοση της Ουκρανίας και ζητώντας την «αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, την αποστρατικοποίησή της και το ουδέτερο καθεστώς».

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές για τη Ρωσία είναι πολύ πιο ζοφερές από ό,τι πριν από την εισβολή.

Η στροφή του Κρεμλίνου προς την Κίνα και άλλες αγορές, η κατάρρευση των κυρώσεων και άλλοι τρόποι αντιμετώπισης δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την άμεση πρόσβαση στις δυτικές αγορές ή τεχνολογία.

Η έκρηξη των στρατιωτικών δαπανών της Ρωσίας έχει εκτοξεύσει τον πληθωρισμό στο εσωτερικό, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να αυξήσει το κόστος δανεισμού, ενώ η χώρα παλεύει με έντονες ελλείψεις εργατικού δυναμικού καθώς η Μόσχα διοχετεύει δημοσιονομικούς και φυσικούς πόρους στον στρατό.

The Guardian, Pjotr Sauer[ Russia to raise defence budget by 25% to highest level on record]

Παρ’ ολίγον εμπλοκή: Κόβει την ανάσα βίντεο με ρωσικό μαχητικό SU-35 να περνάει «ξυστά» από αμερικανικό F-16 πάνω από την Αλάσκα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: