Ο σκιώδης ρωσικός στόλος πετρελαιοφόρων τρομακτική απειλή για τις θάλασσες: Θέμα χρόνου πριν ένα από αυτά τα πλοία προκαλέσει μεγάλη περιβαλλοντική -και οικονομική- καταστροφή

FILE PHOTO: Το ρωσικό δεξαμενόπλοιο ‘Ust Luga’. EPA, OLE BERG-RUSTEN NORWAY OUT




Kοινή έρευνα των POLITICO και SourceMaterial αποκαλύπτει ότι ο «σκιώδης στόλος» δεξαμενόπλοιων της Ρωσίας για την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων, εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για το περιβάλλον και την ασφάλεια.

Τα γερασμένα, συχνά ανασφάλιστα πλοία έχουν συνδεθεί με πετρελαιοκηλίδες στα παγκόσμια ύδατα και κυρίως σε ευρωπαϊκά ύδατα, απειλώντας τη θαλάσσια ζωή και τους εμπορικούς δρόμους. Τα ευρήματα είναι «προφανώς εξωφρενικά», αναφέρουν διπλωματικές πηγές της ΕΕ. Οι παράκτιες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο «έχουν την ευθύνη να καταβάλουν πρόσθετες προσπάθειες για τη διερεύνηση των πλοίων όταν συνδέονται με τη Ρωσία», προσθέτουν.

  • Το POLITICO και το SourceMaterial εντόπισαν απορρίψεις παντού από την Ταϊλάνδη μέχρι το Βιετνάμ μέχρι την Ιταλία και το Μεξικό, όλα συνδεδεμένα με τον σκιώδη στόλο. Τα τάνκερ πέρασαν επίσης από πολυσύχναστους ναυτιλιακούς διαδρόμους όπως η Ερυθρά Θάλασσα και η Διώρυγα του Παναμά, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοδήποτε σοβαρό ατύχημα θα μπορούσε να σπάσει τους διεθνείς εμπορικούς δρόμους. 

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου πριν ένα από αυτά τα πλοία υποστεί μια καταστροφή με μεγάλη περιβαλλοντική -και οικονομική- καταστροφή.

«Οι πετρελαιοκηλίδες και ο κίνδυνος διαρροής είναι τρομακτικοί», δήλωσε ο Isaac Levi, επικεφαλής Ευρώπης-Ρωσίας και ειδικός στον σκιώδη στόλο στο Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), μια δεξαμενή σκέψης. «Πέρα από την περιβαλλοντική ζημιά, μερικές από τις οποίες θα είναι μη αναστρέψιμες, είναι τεράστιος αντίκτυπος για τα παράκτια κράτη που πρέπει να επωμιστούν το κόστος του καθαρισμού αυτού».

Εν ολίγοις: «Είναι μια ωρολογιακή βόμβα», είπε ο Levi.

  • Η κατάσταση θέτει ένα παγκόσμιο δίλημμα: Πώς μπορούν οι δημοκρατικές χώρες να συμπιέσουν τα έσοδα της Μόσχας αποφεύγοντας καταστροφικές συνέπειες;

Όταν η Δύση επέβαλε για πρώτη φορά κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο το 2022, είχε στόχο να περιορίσει μια κρίσιμη πηγή εσόδων-σωσίβιο για το Κρεμλίνο, το οποίο βασίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου για σχεδόν το ήμισυ του προϋπολογισμού του.

Ωστόσο, σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, τα μέτρα – που περιλαμβάνουν μια γενική απαγόρευση εισαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου που επέβαλαν οι σύμμαχοι της G7 με άλλους εταίρους – απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό .

Αντίθετα, η Μόσχα έχει βρει δημιουργικές λύσεις. Βρήκε τρόπο να κρύψει την προέλευσή του και οργάνωσε έναν ολοένα αυξανόμενο στόλο άνω των 600 ατόμων, με την ιδιοκτησία συχνά συγκαλυμμένη από εταιρείες κελύφη, και το χρησιμοποίησε για να αποφύγει το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που είχε ορίσει η G7 – τακτική που το Ιράν και η Βενεζουέλα χρησιμοποιούν επίσης για παρόμοιους σκοπούς.

Μέχρι στιγμής, το ανώτατο όριο τιμής «αποδείχθηκε ότι είναι ένα πολύ ρευστό», δήλωσε η Michelle Wiese Bockmann, ναυτιλιακή αναλύτρια και ειδικός στον σκιώδη στόλο στη Lloyd’s List.

Σύμφωνα με την CREA, περίπου το 80% του θαλάσσιου αργού της Μόσχας μεταφέρθηκε με πλοία εκτός δυτικού ελέγχου. Εν τω μεταξύ, ο συνολικός αριθμός σκαφών σκιώδους στόλου έχει υπερτριπλασιαστεί από το 2022.

Αυτά τα δεξαμενόπλοια, τα οποία η Lloyd’s List σημειώνει ότι δεν έχουν γνωστή ασφάλιση, ασαφή ιδιοκτησία και έχουν κατασκευαστεί πριν από 15 χρόνια ή περισσότερα, ταξινομούνται ως «υψηλού κινδύνου» από τους μηχανικούς. Αυτό τα αφήνει πιο ευάλωτα σε τεχνικά προβλήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το σύστημα διεύθυνσης, τη δομική ακεραιότητα και την αξιοπλοΐα τους.

Με τα τέσσερα πέμπτα αυτών των πλοίων να στερούνται αξιόπιστης ασφάλισης, σύμφωνα με στοιχεία της Lloyd’s List, συχνά διαφεύγουν της διεθνούς εποπτείας και ρύθμισης. Αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται μόνο όταν τα τάνκερ απενεργοποιούν τους αναμεταδότες τους ή μεταδίδουν ψευδείς τοποθεσίες, χρησιμοποιώντας τις λεγόμενες μεθόδους πλαστογράφησης.

Όπου συμβαίνουν διαρροές, οι καθαρισμοί μπορεί να κοστίσουν εκατομμύρια στις παράκτιες χώρες και στους φορολογούμενους τους, είπε ο Μπόκμαν, καθώς οι ιδιοκτήτες των πλοίων δεν μπορούν να εντοπιστούν. Τα πλοία θα μπορούσαν επίσης να μπλοκάρουν εμπορικά σημεία πνιγμού όπως η Διώρυγα του Σουέζ, εάν οι καπετάνιοι χάσουν τον έλεγχο του σκάφους τους, πρόσθεσε.

Οι διαρροές αποτελούν επίσης «ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα», δήλωσε ο Stepan Boitsov, ερευνητής που ειδικεύεται στη θαλάσσια ρύπανση στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών. Μπορούν να βλάψουν τη θαλάσσια ζωή, να καταστήσουν τοξικά καταναλωτικά προϊόντα όπως τα οστρακοειδή και να εμποδίσουν την αναπαραγωγή ψαριών. Ο καθαρισμός παρουσιάζει τα δικά του προβλήματα: Οι χημικές ουσίες που εμπλέκονται μπορούν να μεταδώσουν περαιτέρω μόλυνση, πρόσθεσε.

Ο κίνδυνος που προκαλεί ο σκιώδης στόλος είναι παγκόσμιος: Μια ανάλυση των διαδρομών του σκιώδους στόλου δείχνει ότι τα πλοία ταξίδεψαν στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, πέρασαν επανειλημμένα από τη Μεσόγειο, χώρισαν τη Μάγχη και αγκάλιασαν την ακτογραμμή της Κίνας. Και αυτό ακριβώς όταν λειτουργούν οι αναμεταδότες τους.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στην Ευρώπη, όπου «ο σκοτεινός στόλος είναι ένα ατύχημα που περιμένει να συμβεί», είπε ο Μπόκμαν, δεδομένου ότι πολλά μη ελεγχόμενα πλοία περνούν από τα ύδατα της ΕΕ αφού εγκαταλείψουν τα λιμάνια της Βαλτικής και της Σιβηρίας της Ρωσίας.

Politico [Revealed: Putin’s sanctions-busting shadow fleet is spilling oil all over the world]

Τα ελληνόκτητα τάνκερ του παγκόσμιου… σκιώδους στόλου μετέφεραν το 23% του ρωσικού πετρελαίου παρακάμπτοντας τις κυρώσεις για την Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: