Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώνεται συνεχώς από τις μυστικές υπηρεσίες για “την κατάσταση του Ιράν”: Έδωσε εντολή για επιφυλακή και συναγερμό των δυνάμεων στη Μέση Ανατολή

epa11681384 US President Joe Biden walks to speak with media representatives before departing the White House in Washington, DC, USA, 24 October 2024. EPA, TIERNEY L. CROSS POOL




Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες από τη Φιλαδέλφεια ότι φαίνεται πως το Ισραήλ έπληξε μόνο στρατιωτικούς στόχους κατά την επίθεσή του στο Ιράν.

Σημείωσε ότι ενημερώνεται συνέχεια από την Κοινότητα των Πληροφοριών και πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι αυτό να είναι «το τέλος» της αντιπαράθεσης.

Ρωτήθηκε αν τον ανησυχεί το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ άσκησε διπλωματία, μιλώντας (πίσω από την πλάτη του) στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ δεν εκπροσωπούσε τις ΗΠΑ, και απάντησε: «Δεν εκπλήσσομαι».

  • Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο:

Χθες το πρωί, ο Πρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε τον Αντιπρόεδρο Χάρις και την ομάδα εθνικής ασφάλειας για να λάβει ενημέρωση και να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την με ακρίβεια απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν την 1η Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να προστατευθούν οι δυνάμεις μας (στην περιοχή) και να βοηθηθεί η άμυνα του Ισραήλ έναντι οποιωνδήποτε πιθανών απαντήσεων από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του.

Οι αμερικανικές δυνάμεις από τη Σούδα μέχρι τον Κόλπο του Ομάν βρίσκονται σε επιφυλακή και συναγερμό, για να αντιμετωπίσουν τις όποιες αντιδράσεις σημειωθούν μετά τις ισραηλινές επιθέσεις.

Σύμφωνα με τρεις ισραηλινές πηγές, το χτύπημα αντιποίνων του Ισραήλ κατά του Ιράν κατέστρεψε ένα κρίσιμο στοιχείο του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

  • Σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios (Barak Ravid), η καταστροφή του πολεμικού υλικού “βλάπτει” σοβαρά την ικανότητα του Ιράν να ανανεώνει το απόθεμα πυραύλων του και θα μπορούσε να αποτρέψει το Ιράν από περαιτέρω μαζικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, ανέφεραν οι πηγές.

Οι πηγές ανέφεραν ότι το Ισραήλ έπληξε 12 «πλανητικούς αναμικτήρες» (“planetary mixers”) που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πυραυλικού οπλοστασίου του Ιράν.

Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το χτύπημα ακρωτηριάζει την ικανότητα παραγωγής πυραύλων του Ιράν.

Οι ισραηλινές πηγές είπαν ότι οι αναμικτήρες (mixers) είναι εξαιρετικά εξελιγμένος εξοπλισμός που το Ιράν δεν μπορεί να παράγει μόνο του και πρέπει να αγοράσει από την Κίνα.

Η ανακατασκευή των μίξερ μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο, ανέφεραν οι πηγές.

Ενώ το Ιράν έχει ακόμη ένα μεγάλο απόθεμα βαλλιστικών πυραύλων, ισραηλινές πηγές λένε ότι το γεγονός ότι το Ιράν δεν μπορεί να παράγει νέους βαλλιστικούς πυραύλους θα περιόριζε επίσης την ικανότητά του να αναπληρώνει τα αποθέματα βαλλιστικών πυραύλων των αντιπροσώπων του, όπως η Χεζμπολάχ και οι Χούτι.

Ισραηλινές πηγές είπαν ότι η επίθεση έπληξε επίσης τέσσερα συστήματα αεράμυνας S-300 που βρίσκονταν σε στρατηγικές τοποθεσίες και προστάτευαν την Τεχεράνη και τις πυρηνικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Ιράν.

Ο ιρανικός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η ισραηλινή επίθεση διεξήχθη από τον ιρακινό εναέριο χώρο και πρόσθεσε ότι αρκετά συστήματα ραντάρ υπέστησαν περιορισμένες ζημιές που βρίσκονται σε διαδικασία επισκευής.

Ο ιρανικός στρατός δεν ανέφερε ζημιές σε εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τόνισε ότι το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει.

Ισραηλινές πηγές επιβεβαίωσαν ότι τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από τον εναέριο χώρο της Συρίας και του Ιράκ, μερικά από αυτά κοντά στα ιρακινά σύνορα με το Ιράν.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η ισραηλινή αεροπορία επιτέθηκε σε εργοστάσιο παραγωγής drones και πραγματοποίησε ένα «συμβολικό» χτύπημα σε μια εγκατάσταση στην πόλη Parchin που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για την έρευνα και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Έντι Ζεμενίδης για τις εκλογές – θρίλερ στις ΗΠΑ: Ο διχασμός στην Αμερική πρέπει να μας ανησυχεί* Μπορεί να μην υπάρχει ξεκάθαρο αποτέλεσμα ούτε στις 5 Νοεμβρίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: