Ο Χαμενεϊ είχε ειδοποιήσει τον Νασράλα για ισραηλινό σχέδιο δολοφονίας του: Φοβάται να εκλέξει νέο αρχηγό η Χεζμπολάχ, κρύβεται ο ηγέτης του Ιράν * Ισραηλινοί πράκτορες παντού;

epa11632120 Supporters of Imamia Students Organization, the Shiite Muslim, hold a picture of late Hezbollah leader Hassan Nasrallah during an anti-Israel protest in Peshawar, Pakistan, 29 September 2024. The Israeli army (Tsahal) said on 28 September 2024 on X (formerly Twitter) that Hezbollah leader Hassan Nasrallah was killed in an overnight strike on Beirut. Hezbollah confirmed the death of Nasrallah in a statement on 28 September 2024. EPA/ARSHAD ARBAB




Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, να φύγει από τον Λίβανο ημέρες πριν σκοτωθεί σε ισραηλινό χτύπημα και τώρα ανησυχεί βαθιά για την ισραηλινή διείσδυση σε ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια στην Τεχεράνη, είπαν τρεις ιρανικές πηγές, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Αμέσως μετά την επίθεση στους παγιδευμένους βομβητές της Χεζμπολάχ στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Χαμενεΐ έστειλε ένα μήνυμα με έναν απεσταλμένο παρακαλώντας τον γενικό γραμματέα της Χεζμπολάχ να φύγει για το Ιράν, επικαλούμενος αναφορές πληροφοριών που υποστήριζαν ότι το Ισραήλ είχε ανθρώπους στη Χεζμπολάχ και σχεδίαζε να τον σκοτώσει,  είπε στο Reuters μια από τις πηγές, ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

Ο αγγελιοφόρος ήταν ένας ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο ταξίαρχος Αμπάς Νιλφορουσάν , ο οποίος ήταν μαζί με τον Νασράλα στο καταφύγιό του όταν χτυπήθηκε από ισραηλινές βόμβες και σκοτώθηκε και αυτός.

  • Ο Χαμενεΐ, ο οποίος παραμένει σε ασφαλή τοποθεσία εντός του Ιράν από το Σάββατο, διέταξε προσωπικά να εκτοξευθεί  ένα μπαράζ περίπου 200 πυραύλων κατά του Ισραήλ χθες Τρίτη, δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

    Η επίθεση ήταν αντίποινα για τους θανάτους των Νασράλα και Νιλφορουσάν, ανέφερε σε ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης.

Οι φόβοι του Ιράν για την ασφάλεια του Χαμενεΐ και η απώλεια εμπιστοσύνης, τόσο εντός της Χεζμπολάχ όσο και στο κατεστημένο του Ιράν, προέκυψαν στις συνομιλίες με 10 πηγές του ρεπορτάζ που έκανε το Reuters, οι οποίες περιέγραψαν μια κατάσταση που θα μπορούσε να περιπλέξει την αποτελεσματική λειτουργία της συμμαχίας του Άξονα Αντίστασης του Ιράν, δηλαδή των αντι-Ισραηλινών ένοπλων ομάδων όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και οι Χούθι της Υεμένης..

Η αναταραχή δυσκολεύει επίσης τη Χεζμπολάχ να επιλέξει νέο ηγέτη, καθώς φοβάται ότι η συνεχιζόμενη ισραηλινή διείσδυση θα θέσει και τον διάδοχο σε κίνδυνο, ανέφεραν τέσσερις λιβανικές πηγές.

Η ισραηλινή επίθεση και ο φόβος για περισσότερες επιθέσεις στη Χεζμπολάχ εμπόδισαν επίσης την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα να οργανώσει μια εθνική κηδεία που θα αντικατόπτριζε τη θρησκευτική και ηγετική θέση του Νασράλα, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που γνωρίζουν τη συζήτηση στη Χεζμπολάχ.

Αρκετοί διοικητές που σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κηδεύτηκαν διακριτικά τη Δευτέρα.

Η Χεζμπολάχ εξετάζει να προχωρήσει σε θρησκευτικό διάταγμα για την προσωρινή ταφή του Νασράλα και να πραγματοποιήσει επίσημη κηδεία όταν το επιτρέψει η κατάσταση, ανέφεραν οι τέσσερις λιβανικές πηγές.

Με πληροφορίες από Reuters

 

Πράκτορας του Ισραήλ αποδείχθηκε ο αρχηγός της επίλεκτης αντι – Μοσάντ μονάδας των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών: Απίστευτη αποκάλυψη από τον πρώην πρόεδρο του Ιράν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: