Ο Μπλίνκεν πήγε στην Ιερουσαλήμ, είδε, μίλησε και …απέρχεται με άδεια χέρια; Ο Μπίμπι θα επιτεθεί… Ο Μιχάλης Ιγνατίου στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο, Μιχάλης Ιγνατίου με την παρουσιάστρια ειδήσεων, Σία Κοσιώνη. Φωτογραφία από το κανάλι Σκάι




Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτεών, Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε ήδη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και το βράδυ της Τρίτης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζοκ.

Αλλά εκτός των δύο ηγετών της χώρας επέλεξε να συνομιλήσει με τον υπουργό Άμυνας, τον σκληρό Γιόατ Γκάλαντ και τον υπουργό Στρατηγικών Σχέσεων του Εβραϊκού Κράτους, τον Ρον Ντέρμερ -ο τελευταίος διατηρεί ανοικτό κανάλι επικοινωνίας με τον Λευκό Οίκο μέσω του Τζέικ Σάλιβαν, του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί η επιτυχημένη δράση του Ισραήλ για να φέρει τον Σινουάρ ενώπιον της δικαιοσύνης -εννοεί την εξόντωση του φυσικά- να διασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των ομήρων και να τερματίσει τη σύγκρουση στη Γάζα με τρόπο που να παρέχει διαρκή ασφάλεια για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

Ο κ. Μπλίνκεν συζήτησε με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ τη σημασία της χάραξης μιας νέας πορείας προς τα εμπρός, μετά τον τερματισμό της σύγκρουσης με τη Χαμάς, που επιτρέπει στους Παλαιστίνιους να ξαναχτίσουν τις ζωές τους και να παρέχει διακυβέρνηση, ασφάλεια και ανοικοδόμηση για τη Γάζα.

Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να λάβει το Ισραήλ πρόσθετα μέτρα για να αυξήσει και να διατηρήσει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και να διασφαλίσει ότι η βοήθεια φτάνει στους αμάχους σε ολόκληρη τη Γάζα.




Για το θέμα αυτό, αξιωματούχος που συνοδεύει τον κ. Μπλίνκεν ενημέρωσε ότι ο υπουργός επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να αποσύρουν τη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ εάν δεν βελτιωθεί η πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε αυτό το θέμα η Ουάσιγκτον επιμένει.

Ο κ. Μπλίνκεν επέμενε στο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, ζήτησε να διερευνηθεί μία διπλωματική λύση για τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, και επίσης εισηγήθηκε τη σφυρηλάτηση συναίνεσης για ένα ισραηλινο-αραβικό σχέδιο για τη διακυβέρνηση της Γάζας μετά το τέλος των εχθροπραξιών. Άρα η Χαμάς δεν θα έχει ρόλο.

Αναφορικά με τον Λίβανο, ο κ. Μπλίνκεν μίλησε στον Νετανιάχου για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη διπλωματικής λύσης κατά μήκος της λεγόμενης Γαλάζιας Γραμμής που περιλαμβάνει την πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επιτρέπει στους αμάχους και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Του μίλησε για την ανάγκη να αποτραπεί περαιτέρω περιφερειακή επιθετικότητα από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του, άρα η Αμερική συνεχίζει να υποστηρίζει την ισραηλινή απάντηση εναντίον της Τεχεράνης. Ο Λευκός Οίκος έχει συμφωνήσει για το σχέδιο επίθεσης, καθώς πέτυχε να μην κτυπηθούν οι πυρηνικές και οι ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Ο κ. Μπλίνκεν επιβεβαίωσε τη σιδηρά δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια του Ισραήλ. Άρα θα λάβει μέρος στην υποστήριξη της άμυνας του Εβραϊκού Κράτους ότι και να σημαίνει αυτό. Εάν η επίθεση του Ισραήλ θεωρηθεί αμυντική ενέργεια -ότι δηλαδή απαντά στην επίθεση του Ιράν- μπορούμε να εικάσουμε ότι η Αμερική θα συμμετέχει.

Κλείνοντας, να τονίσουμε ότι με βάση την ενημέρωση η συνάντηση είχε και τις κακές στιγμές της, που ίσως να ήταν περισσότερες από τις καλές.

  • Συμφωνα με ανταπόκριση των πρακτορείων AFP και Reuters (μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ) από την Ιερουσαλήμ:

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν την «ανάγκη» να «ενώσουν τις δυνάμεις τους» οι δύο χώρες απέναντι στην «ιρανική απειλή», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στην Ιερουσαλήμ «τέθηκε το ζήτημα της ιρανικής απειλής και της ανάγκης να ενώσουν οι δύο χώρες τις δυνάμεις τους για να την αντιμετωπίσουν» αναφέρεται στο κείμενο αυτό. Ο Νετανιάχου «ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στον αγώνα ενάντια στον άξονα του κακού και της ιρανικής τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε επίσης «το είδος της κυβέρνησης στη Γάζα» μετά τον πόλεμο.

Ο Νετανιάχου είπε στον συνομιλητή του ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, που σκοτώθηκε στις 16 Οκτωβρίου από Ισραηλινούς στρατιώτες στη Ράφα, «θα μπορούσε να έχει θετικές συνέπειες για την επιστροφή των ομήρων», καταλήγει η ανακοίνωση.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ανέλαβε μία αποστολή καταδικασμένη να αποτύχει; Τι γυρεύει και τι ψάχνει ο Άντονι Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στην εκπομπή «Σήμερα» (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: