weather symbol
13
ΠΑΡ 22 ΝΟΕ 24 | 06:49
6
ΠΑΡ 22 ΝΟΕ 24 | 06:49
Τμήμα πλοίου της Μυκηναϊκής περιόδου που εκτίθεται στο Ναυτικό Μουσείο. Photo via ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«ΝΗΕΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ: Τα πλοία που μετέφεραν τους Αχαιούς στην Τροία και έκαναν κυρίαρχους τους Μυκηναίους σε έκθεση στο Ναυτικό Μουσείο [βίντεο]

Τα μυκηναϊκά πολεμικά πλοία που «διαπλέουν» τα ομηρικά έπη και διαμόρφωσαν τη ναυτική παράδοση της αρχαίας Ελλάδας, θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν οι επισκέπτες του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στις 11.00 π.μ.

Το «ταξίδι» αυτό στον χρόνο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εκδήλωσης «ΝΗΕΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ: Κτίζοντας τον Μύθο», που έχει ως κορυφαία στιγμή την παρουσίαση της εντυπωσιακής ανακατασκευής τμήματος μυκηναϊκής εικοσόρου (εικοσάκωπου πλοίου) σε φυσικό μέγεθος (1:1).

Επίσης, θα παρουσιαστούν ανακατασκευασμένα εργαλεία ναυπηγικής, αποκαλύπτοντας τις τεχνικές και τα μυστικά των Μυκηναίων καραβομαραγκών.

Η εκδήλωση θα προσφέρει επίσης μια ενδιαφέρουσα «ματιά» στη ναυπηγική τέχνη του Οδυσσέα, καθώς θα παρουσιαστούν οι τεχνικές και τα στάδια κατασκευής των πλοίων της εποχής, μέσα από την αρχαία τεχνογνωσία που αποκαλύπτεται στα ομηρικά έπη, ειδικά στο χωρίο της κατασκευής της «σχεδίας» του Οδυσσέα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση της 2ης έκδοσης του βιβλίου «ΝΗΕΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ: Ομηρικά πλοία, δεινοί πλόες και Ναυτική Αρχαιολογία» (πρόλογος καθ. Θεοδόση Τάσιου), εκδ. Πεδίο, από τη Δήμητρα Καμαρινού, αρχαιολόγο, διδάκτορα Πανεπιστημίου Πατρών.

Πρόκειται για μια συναρπαστική μελέτη που αποκαλύπτει τον ρόλο των πλοίων και τη σημασία των θαλάσσιων ταξιδιών στη Μεσόγειο την Εποχή του Χαλκού, την αλληλεπίδραση των πολιτισμών, τις μυθολογικές και ιστορικές διαστάσεις της αρχαίας ναυπηγικής.

Η έρευνα, που έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών και τεκμηριώνει τις επιλογές που έγιναν για την ανακατασκευή του τμήματος της εικοσόρου, προσφέρει μια βαθιά ματιά στην πολιτιστική κληρονομιά των Μυκηναίων και στις ρίζες της ναυτικής ιστορίας μας.

Η εκδήλωση θα κορυφωθεί με μια Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, όπου ειδικοί από διάφορους τομείς, επιστήμονες και καραβομαραγκοί που συνέβαλαν στην κατασκευή του πλοίου θα αναλύσουν τις προκλήσεις και τα διδάγματα της πειραματικής ανακατασκευής της εικοσόρου.

Σύμφωνα και με τους διοργανωτές, πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να ανακαλύψει την τέχνη της αρχαίας ναυπηγικής και να συνδέσει την ιστορία και τους ομηρικούς μύθους με τη σύγχρονη έρευνα και τεχνογνωσία.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Νίκου Βαφειά και τη στήριξη του Δήμου Ξυλοκάστρου.

Η κατασκευή τμήματος μυκηναϊκής εικοσόρου στηρίχτηκε στην 20ετή έρευνα της «Διεπιστημονικής Ομάδας Ναυτικής Αρχαιολογίας Ξυλοκάστρου».

Η έρευνα συνδύασε τις αρχαιολογικές μελέτες της Δήμητρας Καμαρινού με τις τεχνικές μελέτες και τα πειράματα με μοντέλα πλοίων της Εποχής του Χαλκού του Σπύρου Μπισιώτη.

Τα κατασκευαστικά σχέδια επιμελήθηκε ο Χρήστος Γκοβότσος, μηχανικός Ε.Μ.Π., ενώ οι ναυπηγικές μελέτες πραγματοποιούνται από τον Παναγιώτη Λεοντή, ναυπηγό.

Η ναυπήγηση υλοποιήθηκε από το ναυπηγείο Εμμανουήλ Ψαρρού και τους καραβομαραγκούς Γιάννη, Βύρωνα, Στάθη Χαλκιά και Γιώργο Μπακόπουλο. Η ιστιοφορία σχεδιάστηκε από τον Χρήστο Γκοβότσο με σύμβουλο τον Γλαύκο Καριόλου, ενώ το πανί κατασκευάστηκε από την Kafetzidakis Sails και συναρμολογήθηκε από τον Κώστα Γκουρβέλο.

Η ανακατασκευή του πλοίου έγινε με χορηγία του κ. Νίκου Βαφειά και οι ξύλινες κατασκευές από τον Σωτήρη Βλαχοσωτήρο, μαραγκό, με τη στήριξη του Δήμου Ξυλοκάστρου.

Σημειώνεται ότι στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος πραγματοποιείται έως τις 22 Οκτωβρίου η έκθεση με τίτλο «ΝΗΕΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ: Κτίζοντας τον Μύθο», αφιερωμένη στα μυκηναϊκά πολεμικά πλοία.

Μέσα από αυτό το μοναδικό εγχείρημα, καρπό 20ετούς έρευνας βραβευμένης από την Ακαδημία Αθηνών, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά πώς κτίζονταν τα πολεμικά πλοία των Μυκηναίων και ποια εργαλεία χρησιμοποιούσαν οι ναυπηγοί της εποχής.


Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ενα σχολείο – μουσείο: Η ιστορία του εμβληματικού 81ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης που εδώ και 113 χρόνια παραδίδει μαθήματα σε μικρούς και μεγάλους [photos]

ΔιαβάστεΕπίσης