«Μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό, ξέρουμε το στόχο μας και τις κόκκινες γραμμές μας» διαμηνύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης

FILE PHOTOQ O κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Photo: pio.gov.cy




Για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης στην εκπομπή της Ert News «Update» με τον Κώστα Λασκαράτο.

«Θα πρέπει ακριβώς να δούμε ποια ήταν η αφετηρία, ποιος ήταν ο ρεαλιστικός στόχος που είχε τεθεί για αυτή την κοινή συνάντηση.

Πριν από 19 μήνες, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η επιδίωξη ήταν να υπάρξει κινητικότητα εκ νέου στο Κυπριακό, μετά από μια περίοδο δυστυχώς παρατεταμένου τέλματος, μετά το αδιέξοδο του 2017 στο Κρανς Μοντανά.

Μετά από επιμονή, συνέπεια και συνέχεια στις πράξεις, στις δημόσιες δηλώσεις, αλλά κυρίως στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, (…) έχει επιτευχθεί η πραγματοποίηση αυτής της κοινής συνάντησης.

Μια κοινή συνάντηση για την οποία ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, μετά την έκθεση που υπέβαλε η προσωπική του απεσταλμένη τον Ιούλιο.

Και αυτό έχει την δική του σημασία, την οποία θέλουμε και να αναδείξουμε, αλλά και να υπογραμμίσουμε, ενόψει δύο τεράστιων κρίσεων παγκοσμίως.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επέλεξε να συγκαλέσει αυτή την κοινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του κ. Τατάρ, πράγμα που αποδεικνύει με τον πλέον περίτρανο τρόπο την δική του προσήλωση, την δική του εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό και αυτό το οποίο έχει επιτευχθεί, χωρίς να είμαστε βεβαίως σε σημείο που θα θέλαμε να ήμασταν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όμως έχει διαφυλαχτεί ότι θα υπάρξει αυτή η συνέχεια, ότι υπάρχει αυτή η κινητικότητα η οποίσ διατηρείται και εντατικοποιείται».

«Η Λευκωσία και η Αθήνα, η Αθήνα και η Λευκωσία είναι σε πλήρη συντονισμό όλο αυτό το διάστημα. Είναι σε πλήρη συγχρονισμό οι κινήσεις και οι ενέργειες ακριβώς για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή την κινητικότητα» υπογράμμισε ο κ. Λετυμπιώτης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, σε σχετική ερώτηση για το Κυπριακό απάντησε:

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τους τον στόχο μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις «κόκκινες» γραμμές μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά το πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε.

Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη της ορθότητας των θέσεων τις οποίες προτάσσουμε, των επιχειρημάτων των όποιων θέτουμε ενώπιον και του Γενικού Γραμματέα αλλά και της άλλης πλευράς.

Θεωρούμε ότι το συμφωνημένο πλαίσιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, θωρακίζουν όχι μόνο την ίδια την λύση, αλλά και το όφελος ολόκληρης της περιοχής, της Ελλάδας, της Κύπρου, ακόμη και της Τουρκίας.

Θεωρούμε ότι μπορεί να επέλθει μια λύση αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης πραγμάτων.

Αυτό το οποίο θα ήθελα εδώ να σημειώσω, κάτι το οποίο έχει αναφέρει πολλές φορές ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μακάρι να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πάντοτε εντός του συμφωνημένου πλαισίου, διατηρώντας το κεκτημένο της προηγούμενης διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Αναφορικά με τον αν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούν μέσα από το Κυπριακό, ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε καταφατικά.

«Και ασφαλώς ένα από τα ύψιστα εθνικά ζητήματα Κύπρου και Ελλάδος είναι το Κυπριακό.

Εμείς θεωρούμε, ότι αυτή η βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να συμβάλει θετικά στις προσπάθειες για το Κυπριακό».

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: