«Μπίμπι, δεν έχεις στρατηγική»: Ο Μπάιντεν ούρλιαξε στον Νετανιάχου, τον είπε «γα@@νο ψεύτη» και «που@@ς γιό» * Αποκαλύψεις από βιβλίο κορυφαίου Αμερικανού δημοσιογράφου

FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (R) welcoming US President Joe Biden to Israel, at Ben-Gurion International Airport 18 October 2023. EPA/GPO, Avi Ohion HANDOUT




Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου «γαμ@@νο ψεύτη» μετά την εισβολή των στρατευμάτων του Ισραηλινού Στρατού στη Ράφα και ούρλιαξε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ μετά την επίθεση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον του αρχηγού της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το επερχόμενο βιβλίο του διακεκριμένου Αμερικανού δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ.

Το 1972 ως ρεπόρτερ της εφημερίδας,  Washington Post ο Γούντγουορντ σε συνεργασία με τον Καρλ Μπερστάιν έκανε το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για το Σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, Μεταξύ άλλων είναι βραβευμένος με δυο Πούλιτζερ.

Η σχέση μεταξύ των ηγετών ΗΠΑ – Ισραήλ γινόταν ολοένα και πιο τεταμένη από την άνοιξη του 2024, σύμφωνα με το CNN, το οποίο είδε ένα αντίγραφο του βιβλίου του Γούντγουορντ, με τίτλο «Πόλεμος».

  • Σύμφωνα με τα αποσπάσματα, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας τον Απρίλιο, ο Μπάιντεν ρώτησε τον Νετανιάχου: «Ποια είναι η στρατηγική σου, φίλε;»

Ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ έπρεπε να πάει στη Ράφα, τη συνοριακή πόλη Γάζας-Αιγύπτου που είχε γίνει τότε το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς στη Γάζα.

  • «Μπίμπι, δεν έχεις στρατηγική», απάντησε ο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον Γούντγουορντ.

Τον Μάιο, οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στη Ράφα σε μια περιορισμένη επιχείρηση που εξελίχθηκε πολύ πιο ομαλά από ό,τι είχαν προβλέψει οι ΗΠΑ.

Επίσης, τον Απρίλιο, το Ισραήλ  δολοφόνησε δύο στρατηγούς των Φρουρών της Επανάστασης στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας. Αφού οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι βοήθησαν το Ισραήλ να αναχαιτίσει τους περισσότερους  από 100 πυραύλους  που εκτόξευσε το Ιράν ως απάντηση, ο Μπάιντεν προέτρεψε τον Νετανιάχου να μην απαντήσει και να «πάρει τη νίκη».

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Μπάιντεν θεώρησε επιτυχημένη την περιορισμένη απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση. «Ξέρω ότι θα κάνει κάτι, αλλά ο τρόπος που τον περιορίζω είναι να του λέω να μην κάνει τίποτα», είπε ο Μπάιντεν στους συμβούλους του.

  • Μετά την εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα, ο Μπάιντεν είπε για τον Νετανιάχου: «Είναι ένας γαμημένος ψεύτης».

«Αυτός ο σκύλας γιος, ο Μπίμπι Νετανιάχου, είναι κακός», είπε ο Μπάιντεν ιδιωτικά, σύμφωνα με τον Γούντγουορντ. «Είναι ένας κακός γαμημένος τύπος!»

Το Politico ήταν το πρώτο που είχε αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι ο Μπάιντεν είχε χρησιμοποιήσει αυτή τη φράση για να μιλήσει για τον Νετανιάχου τον Φεβρουάριο, αλλά ο Λευκός Οίκος είχε σπεύσει να το αρνηθεί.

Τον Ιούλιο, το Ισραήλ εξόντωσε τον Φουάντ Σουκρ, τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ.

«Μπίμπι, τι στο διάολο;» φώναξε ο Μπάιντεν στην επόμενη συνομιλία τους. «Ξέρετε ότι η αντίληψη για το Ισραήλ σε όλο τον κόσμο είναι όλο και περισσότερο ότι είστε ένα κράτος απατεώνας, ένας απατεώνας ηθοποιός».

Ο Σουκρ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον βομβαρδισμό των στρατώνων του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ στη Βηρυτό το 1983 που άφησε νεκρούς 241 Αμερικανούς στρατιώτες. Οι ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει έναντι 5 εκατ. δολαρίωνε.

 

Με πληροφορίες από The Times of Israel

 

Πιθανότατα νεκρός και ο διάδοχος του Νασράλα στη Βηρυτό, λέει ο Γκάλαντ: Νεκρά άλλα 200 στελέχη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο * 100 τόνοι εκρηκτικά ανατίναξαν θέσεις της οργάνωσης [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: