Ο Μιχάλης Ιγνατίου, ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκε θερμά στο Όβαλ Όφις και τον Λευκό Οίκο, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.
Προκάλεσε εντύπωση ότι στη συνάντηση -σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο-, παραβρέθηκαν οι πιο σημαντικοί αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης:
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας (NSC), Τζέικ Σάλιβαν, ο Κέρτις Ρίντ Αναπληρωτής Βοηθός του Προέδρου Μπάιντεν και επικεφαλής του Επιτελείου και Σύμβουλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο Μάικλ Καρπέντερ (Michael Carpenter), Ειδικός Βοηθός του Προέδρου και Ανώτερος Διευθυντής για την Ευρώπη στο NSC και άλλοι αξιωματούχοι από το Πεντάγωνο.
Ο κ. Μπάιντεν αναβάθμισε τις σχέσεις της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών με το που ξεκίνησε η συνάντηση λέγοντας ότι δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούν να επιτύχουν οι δύο χώρες μας όταν συνεργάζονται.
Ο κ. Μπάιντεν θυμήθηκε ότι πριν από δέκα χρόνια, ως αντιπρόεδρος, επισκέφθηκε την Κύπρο. Θυμήθηκε ακόμα ότι όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο ήταν νέος γερουσιαστής. Ήταν από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές της Κύπρου και αντίπαλος της Τουρκίας τότε και συνέδεσε πολλές φορές το όνομα του με το νησί και ιδιαίτερα την κατεχόμενη Αμμόχωστο.
Μίλησε για τα 50 χρόνια από την τεχνητή, όπως την χαρακτήρισε, διαίρεση της Κύπρου και σημείωσε ότι είναι αισιόδοξος για την πιθανότητα να επανενωθεί η Κύπρος σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν» αυτό τον στόχο, τόνισε.
Ευχαρίστησε επίσης τον Κύπριο Πρόεδρο για την ανθρωπιστική βοήθεια που πρόσφερε η Λευκωσία στη Γάζα.
Ο κ. Χριστοδουλίδης άδραξε την ευκαιρία ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων να υπενθυμίσει την τουρκική εισβολή και κατοχή.
Η χώρα μου, είπε στον κ. Μπάιντεν- βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή τα τελευταία 50 χρόνια και βασίζομαι στην υποστήριξη των ΗΠΑ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Κύπριος Πρόεδρος του είπε ότι η λύση θα πρέπει να βασίζεται στις κοινές μας αρχές της δημοκρατίας και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας παράλληλα την Ουκρανία που είναι και αυτή θύμα εισβολής και κατοχής.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον κ. Μπάιντεν για την πρόσκληση, και σημείωσε ότι «οι χώρες μας έχουν οικοδομήσει μια πραγματική στρατηγική συνεργασία και οι σχέσεις μας βρίσκονται σε στρατηγικά και ιστορικά υψηλό επίπεδο.
Η συνεργασία είναι στενή στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, της ενέργειας, της εφαρμογής του νόμου, της τεχνολογίας, της καινοτομίας. Σε περιφερειακό επίπεδο η Κύπρος είναι πλέον το κέντρο όχι μόνο της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στην Κύπρο βρίσκονται Αμερικανοί πεζοναύτες, σημαντικό πολεμικό υλικό και τα λιμάνια της νήσου επισκέπτονται συχνά πολεμικά πλοία. Μαζί με τη Σούδα είναι πλέον ο ακρογωνιαίος λίθος της αμερικανικής αμυντικής και στρατηγικής πολιτικής.
Και βέβαια δεν τον προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο για να κερδίσει τις ψήφους των Ελληνοκυπρίων της Αμερικής. Στα 325 τόσα εκατομμύρια Αμερικανών οι Αμερικανοί είναι με το ζόρι πενήντα χιλιάδες.
* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE