Μεταναστευτικό, «κρυμμένα» κίνητρα και στροφή στο ορθολογισμό: Αναστολή τώρα του δικαιώματος για αίτημα ασύλου σε όποιον εισέρχεται παράνομα μέσω κατεχομένων

Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας δρ Νικόλας Ιωαννίδης, στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Copyright: European Union




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ, Βρυξέλλες

Το κυρίαρχο θέμα στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν το μεταναστευτικό με πολλά κράτη-μέλη να αναδεικνύουν την ανάγκη να δράσουν βάσει των δικών τους προτεραιοτήτων και συνθηκών.

Η Κύπρος υπήρξε για χρόνια αποδέκτης προσφυγικών ροών που ουσιαστικά τέλειωσαν, ενώ παράλληλα υπήρξε θύμα παράνομης κι εργαλειοποιημένης μετανάστευσης από την Τουρκία μέσω της γραμμής Αττίλα κι αλλού. Τα τελευταία 1-2 χρόνια, η Κύπρος κατάφερε να ανατρέψει την ροή των πραγμάτων, αλλά οι κίνδυνοι παραμονεύουν δίπλα μας.

Πάντως, ως πονεμένος λαός έχουμε απλωμένο το χέρι για κάθε κατατρεγμένο κι είμαστε χώρος εργασίας χιλιάδων εργαζομένων στη βάση κανόνων, για να διασφαλίζεται η δημογραφία, η ασφάλεια και η δημοκρατία στην χώρα μας. Ωστόσο, ενόσω παραμένουν χιλιάδες παράνομοι και με έντονη παραβατικότητα, η Κύπρος πρέπει να επαγρυπνεί για την ασφάλεια και επιβίωσή της, εντείνοντας τις επιστροφές.

Όταν οι πιο πάνω βασικοί κανόνες παραβιάζονται μαζικά, οι πολίτες με κοινή λογική ανησυχούν και ζητούν αποτελεσματικά μέτρα από τις ηγεσίες τους στην ΕΕ. Κι όταν οι ηγεσίες δεν ανταποκρίνονται, η στροφή των πολιτών σε ακραία πολιτικά σχήματα γίνεται κοινωνικό ρεύμα λόγω απόγνωσης.

Αντί η επικρατούσα ευρωπαϊκή κι εγχώρια «διανόηση» να κατανοήσει αυτή την στροφή με ορθολογισμό, ανακυκλώνει διάφορες θεωρίες, την ώρα που η στροφή συμβαίνει ακόμη και σε παραδοσιακά φιλόξενες κοινωνίες της Ευρώπης που δεν εμπιστεύονται τις Βρυξέλλες.

Για χρόνια τεκμηριώνουμε ότι σημαντικό ποσοστό της «κοινωνικής στροφής» δεν μεταλλάχθηκε ξαφνικά σε «απάνθρωπους ρατσιστές» και «φοβικούς», όπως η επικρατούσα «διανόηση» ανακυκλώνει μαζί με ορισμένους επαγγελματίες/«ακτιβιστές» εξαρτώμενους ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Πάντως, μια αναγνώριση της πραγματικότητας θα σήμαινε κατεδάφιση θεωριών, στις οποίες χτίστηκαν καριέρες, ανέλιξη, φήμη, και σε αρκετές περιπτώσεις πολιτική δύναμη και πλούτος.

Υπάρχουν όμως και βαθύτερα κι ανομολόγητα κίνητρα αφού η παράνομη μετανάστευση καταλήγει πηγή φτηνής εργασίας για τους «νεοφιλελεύθερους» εκμεταλλευτές. Επιπλέον, Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί (ΜΚΟ) έχουν ως επίκεντρο της ατζέντας τους την μετανάστευση (παράνομη ή μη), η οποία αποτελεί την πηγή χρηματοδότησής τους.

Τρανταχτό δείγμα εκμετάλλευσης της παράνομης μετανάστευσης στην Κύπρο, υπήρξε αίτημα των εργοδοτών όπως οι επιστροφές, αντισταθμίζονται με ισάριθμες άδειες για ξένο εργατικό δυναμικό!

Δεδομένο ότι στην ΕΕ, από το σύνολο όσων το αίτημα ασύλου απορρίπτεται, το 80% παραμένει παράνομα εντός ΕΕ, η έμφαση είναι στις επιστροφές, όπως το πρόσφατο Ευρωπ. Συμβούλιο κατέληξε. Επιπλέον, αναγνωρίστηκε ότι σε καταστάσεις κρίσεων, δικαιολογούνται ανάλογα μέτρα και ειδικότερα όταν υπάρχει εργαλειοποίηση της μετανάστευσης ως υβριδικής επίθεσης.

Αν αυτό ισχύει ανάμεσα σε Λευκορωσία εις βάρος της Πολωνίας, πόσο μάλλον από την κατοχική Τουρκία εις βάρος της Κύπρου, θύμα της τουρκικής κατοχής.

Παρεμπιπτόντως, η Τουρκία έλαβε 11.5 δισεκατομμύρια από το 2016 αλλά δεν αποδέχεται επιστροφές, ούτε από Ελλάδα ούτε φυσικά από Κύπρο.

Η προσδοκία είναι όπως το πρόσφατο Ευρ. Συμβούλιο σηματοδοτεί μια στροφή προς τον ορθολογισμό με επίσπευση επιστροφών, με κέντρα αξιολόγησης ασύλου σε τρίτες χώρες και θέμα Τουρκίας το οποίο κάποιος πρέπει να θέσει επεκτατικά.

Καταληκτικά, επαναφέρουμε την εισήγησή μας για την ανάγκη διακηρυγμένης αναστολής του δικαιώματος για αίτημα ασύλου σε οποιονδήποτε εισέρχεται παράνομα στην Κύπρο μέσω κατεχομένων.

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S και D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ποιός μετατρέπει τον νέο-οθωμανισμό σε … «κανονικότητα»; Στην Αθήνα και τη Λευκωσία να σταματήσουν να αναζητούν νέες υποχωρήσεις στο όνομα της δήθεν …ειρήνης!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: