Μετά το θάνατο του ηγέτη του, το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον – Δύσκολα θα οριστεί μονοπρόσωπη ηγεσία: Ανάλυση της Liberation

Ο άλλοτε πνευματικός καθοδηγητής του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν. EPA, SELAHATTIN SEVI , ZAMAN DAILY NEWSPAPER,




Το κίνημα του Fethullah Gulen, αποδυναμωμένο και καταδικασμένο σε εξορία στη Δύση μετά την καταστολή που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, κινδυνεύει να βυθιστεί σε εσωτερικές διαμάχες μετά τον θάνατο του ηγέτη του, γράφει ο ανταποκριτής της Liberation στην Κωνσταντινούπολη, Kilian Cogan.

Στην Τουρκία, το γκιουλενιστικό κίνημα έχει καταστεί αναίμακτο, αν όχι ανύπαρκτο, παρατηρεί ο συντάκτης, υπενθυμίζοντας ότι στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος, περισσότεροι από 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν και 34.000 άνθρωποι συνελήφθησαν για υποτιθέμενες διασυνδέσεις με το κίνημα.

Ωστόσο, συνεχίζει να υπάρχει στο εξωτερικό, όπου έχει αρχίσει να εδραιώνεται μέσω των δημόσιων σχολείων στην Κεντρική Ασία, τα Βαλκάνια και την Αφρική [..] και επιπλέον, πολλά μέλη του κινήματος βρήκαν καταφύγιο στη Δύση, κυρίως στη Γερμανία και την Ελλάδα – όπου υπέβαλαν αίτηση για πολιτικό άσυλο ισχυριζόμενοι ότι είναι θύματα της αυταρχικής διολίσθησης της κυβέρνησης Erdogan.

Το γκιουλενιστικό κίνημα έχει εξελιχθεί τα τελευταία έτη ουσιαστικά σε μια οργάνωση της διασποράς, της οποίας πρωταρχικός στόχος ήταν να βοηθήσει τα θύματα της καταστολής και όχι να αυξήσει την επιρροή του. Εν τω μεταξύ, πολλοί από τους νεοσύλλεκτους του κινήματος, αποδυναμωμένοι και καταδικασμένοι στην εξορία, αμφισβήτησαν, επίσης, την ουσία του και τον τρόπο οργάνωσής του, με διάφορες εστίες διαφωνίας να έχουν ξεπηδήσει εδώ και εκεί, ιδίως μεταξύ των νέων οπαδών.

Όσον αφορά τον σκληρό πυρήνα του κινήματος, η ασθένεια του Gulen σήμαινε ότι τα τελευταία χρόνια το κίνημα διοικείται από τη στενή φρουρά του ιεροκήρυκα, που αποτελείται από λίγους οπαδούς.

«Τους επόμενους μήνες, δεν θα υπάρξει αντικατάσταση, αλλά μάλλον μια επιτροπή ή ένα συμβούλιο που θα διαχειρίζεται τις καθημερινές υποθέσεις.

Και ο νόμος της κοινωνιολογίας λέει ότι μπορεί να υπάρξουν διασπάσεις μεταξύ των διαφόρων συνεργατών του Gulen», εκτιμά ο Bayram Balci, ερευνητής στο Κέντρο διεθνών ερευνών – Sciences-Po.

Liberation [Turquie : après la mort de son leader, le mouvement de Fethullah Gülen se retrouve face à un avenir incertain]

Σοκάρουν οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ για τη Γάζα: Θα χρειαστούν έως και 3,5 αιώνες για να επανέλθει η περιοχή σε προπολεμικά επίπεδα αναφέρει έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: