Μέση Ανατολή ώρα μηδέν: Θα χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν το Ισραήλ; Τα σενάρια ανταπάντησης του Εβραϊκού Κράτους βάσει των τελευταίων εξελίξεων…

epa11672967 Iranians drive past a billboard of Hamas’ slain leader Yahya Sinwar on a highway in Tehran, Iran, 21 October 2024. EPA, ABEDIN TAHERKENAREH




Του Δρ. ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΛΙΑΚΑΚΟΥ*

Η δολοφονία του μακροχρόνιου ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία, επέφερε την δεύτερη (εντός του 2024) απευθείας επιθετική πράξη της Τεχεράνης έναντι του Ισραήλ με την εκτόξευση 181 βαλλιστικών πυραύλων προς το έδαφος του.

Η παγκόσμια ανησυχία που εύλογα προκαλείται από την δυνητική ανταπάντηση του Ισραήλ, επιτείνει την ένταση και την αβεβαιότητα στην περιοχή.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί ιδιαίτερα αποσβολωμένη τα σενάρια για τον στόχο και το μέγεθος των ανταποδοτικών χτυπημάτων στην ιρανική επικράτεια, κάποια από τα οποία δύναται να μετατρέψουν την περιοχή σε μια πύρινη χαοτική ζώνη.

  • Ένα από τα σενάρια που ευνοεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, το οποίο έχει εισηγηθεί και στο παρελθόν, αφορά τον βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Ωστόσο, είναι δύσκολα υλοποιήσιμο στην πράξη, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις οριοθετούνται τουλάχιστον 60 μέτρα κάτω από το έδαφος και είναι διασκορπισμένες σε όλη την χώρα, ενώ πολλές από αυτές καλύπτονται από βουνά.

Η εκτέλεση μιας τέτοιας επιχείρησης θα απαιτούσε τεράστια υλικοτεχνική εναέρια υποστήριξη, άνοιγμα του εναερίου χώρου της Συρίας και της Ιορδανίας, καθώς και τη συμμετοχή των ειδικών «αόρατων» αμερικανικών βομβαρδιστικών Β2.

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συνέβαινε, πιθανό να προκαλούσε  μια ευρύτερα αχαρτογράφητη και αποσταθεροποιητική περιφερειακή σύγκρουση, εισπράττοντας ενδεχομένως τα αντίθετα αποτελέσματα. Αφενός θα καθυστερούσε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δίχως να το εξαλείψει και αφετέρου θα εντεινόταν η επίσπευση της ολοκλήρωσης του.

Εναλλακτικά, ο βομβαρδισμός των κύριων λιμένων του Ιράν όπου βρίσκονται και οι περισσότεροι τερματικοί σταθμοί πετρελαίου του, διαφαίνεται πιο εφικτός και στρατηγικός στόχος. Ωστόσο μια τέτοια κίνηση, θα προξενούσε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, επηρεάζοντας και τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ υπέρ του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις επικείμενες προεδρικές εκλογες του Νοεμβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο η πρόσφατη τοποθέτηση του εξελιγμένου αμερικανικού  αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στο Ισραήλ παρουσία 100 χειριστών του, υποδηλώνει την συναλλακτική χροιά της κυβέρνησης Μπάιντεν, ώστε τουλάχιστον μέχρι την διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών να αποκλειστεί αυτή η εκδοχή ως επιλογή.

Επιπλέον, κυκλοφόρησε το ενδεχόμενο εξόντωσης του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, καθώς το Ισραήλ επιδιώκει την αλλαγή του θεοκρατικού καθεστώτος όπως φανερώθηκε και από το πρόσφατο διάγγελμα του Νετανιάχου προς τον ιρανικό λαό.

  • Καθώς όμως προστατεύεται ισχυρά πραγματοποιώντας σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις, η προχωρημένη ηλικία του σε συνδυασμό με κύκλους αμφισβήτησης του εντός του καθεστώτος, υποδεικνύει ότι έχουν επιλεγεί ήδη υποψήφιοι διάδοχοι, καθιστώντας μια τέτοια απόπειρα μη αποτελεσματική.

Οι πρόσφατες εξελίξεις όμως, κυρίως με την εξόντωση του Γιαχία Σινουάρ, επικεφαλής της Χαμάς, εγκέφαλο και ενορχηστρωτή της εγκληματικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου και εναν εκ των υπευθύνων για όσα δεινά ακολούθησαν στην Μέση Ανατολή, φανερώνουν ότι το πιθανοτερο σενάριο συνιστά μια ανταποδοτική πυραυλική επιχείρηση σε ιρανικές βάσεις.

Αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια περιορισμένη αντίδραση της Τεχεράνης και πιθανώς να δημιουργήσει τις ευκταίες προϋποθέσεις για μια συνολική κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή όσων ομήρων έχουν επιβιώσει από τη Γάζα.

Το μέλλον ολόκληρης της περιοχής με κίνδυνο ασύμμετρης επέκτασης παγκοσμίως βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Η αυτοσυγκράτηση και η λογική πρέπει να πρυτανεύσει ώστε μια δυνητική αποκλιμάκωση να αποτελέσει το έναυσμα για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων.

* Δρ. Λυκούργος Λιακάκος
Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι «ευαισθησίες» της κατοχικής δύναμης Τουρκίας και οι άβουλοι διεθνείς παίκτες: Ο πρόεδρος της Κύπρου έστειλε επιστολή στον Γ.Γ. του ΟΗΕ με τις “κόκκινες γραμμές” του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: