Μεγάλη ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό: Υποψίες για δολοφονία του αρχηγού της ελίτ ιρανικής Δύναμης Κουντς * Και καμιά επαφή με τον αρχηγός της Χαμάς, λέει το Κατάρ

epa11644829 A building is on fire following an Israeli strike at Dahieh district in Beirut, Lebanon, 06 October 2024.EPA/STR




Νέα μεγάλη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε σήμερα στα νότια προάστια της Βηρυτού, μερικές ώρες μετά τις σφοδρές νυχτερινές επιδρομές σε αυτό το προπύργιο της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν μια τρομακτική έκρηξη και είδαν σύννεφα καπνού πάνω από τα νότια προάστια της πρωτεύουσας.

  • Ένας αραβόφωνος εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ προειδοποίησε τους κατοίκους περίπου 25 περιοχών στο νότιο Λίβανο, καλώντας τους να κατευθυνθούν άμεσα προς τα βόρεια του ποταμού Αουαλί.

Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει τις νότιες συνοικίες της πόλης, τις οποίες έχουν εγκαταλείψει οι κάτοικοι και στις οποίες υπάρχουν εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.

 

Αγνοείται ο αρχηγός της ελίτ Δύναμης  Κουντς

Ανησυχίες προκαλούνται στο Ιράν και στη Μέση Ανατολή σχετικά με την τύχη του επικεφαλής της Δύναμης Κουντς του Ιρανικού Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), Εσμαήλ Κανί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, τρεις ανώνυμοι Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Κανί εθεάθη τελευταία φορά στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα, όπου είχε μεταβεί για να στηρίξει τη Χεζμπολάχ, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικές απώλειες από τις πρόσφατες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

  • Από τότε, όμως, κυκλοφορούν φήμες ότι μπορεί να σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας από τις επιθέσεις αυτών των ημερών. Mάλιστα σήμερα το ισραηλινό Channel 12 μετέδωσε ότι ο Κανί είναι πιθανότατα νεκρός καθώς βρισκόταν στον καταφύγιο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό όταν δολοφονήθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό ο αρχηγός της λιβανέζικης οργάνωσης, Χασάν Νασράλα.

Η Δύναμη Κουντς, μια ελίτ μονάδα του IRGC, είναι υπεύθυνη για τις υπερπόντιες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ιράν και έχει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη συμμαχικών δυνάμεων, όπως η Χεζμπολάχ και άλλες οργανώσεις στην περιοχή. Ο Κανί ανέλαβε τη θέση του διοικητή το 2020, μετά την εξόντωση του προκατόχου του, Κασέμ Σουλεϊμανί, από αμερικανικό χτύπημα στο Ιράκ. Έκτοτε, αποτελεί κεντρική μορφή στον συντονισμό των επιχειρήσεων του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Η σιωπή από το Ιράν σχετικά με την τύχη του Κανί έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις τάξεις του IRGC, με έναν ανώνυμο αξιωματικό της Δύναμης Κουντς που βρίσκεται στη Βηρυτό να αναφέρει ότι η έλλειψη ενημέρωσης από την Τεχεράνη «προκαλεί πανικό» στους στρατιωτικούς.

  • Το ίδιο άτομο σημείωσε πως εάν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Κανί, αυτό θα αποτελέσει ένα σοβαρό πλήγμα για την επιρροή του Ιράν στην περιοχή και θα μπορούσε να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό του.

Η Τεχεράνη, μέχρι στιγμής, δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη δήλωση, ούτε έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τις φήμες περί θανάτου του Κανί. Η έλλειψη πληροφοριών έχει πυροδοτήσει πληθώρα θεωριών, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι το Ιράν προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση εσωτερικά πριν από οποιαδήποτε δημόσια ανακοίνωση. Άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι η σιωπή ίσως να αποσκοπεί στη διαφύλαξη της επιχειρησιακής ασφάλειας του Κανί, αποκρύπτοντας τις κινήσεις του από το κοινό.

Δεν αγγίζει τηλέφωνο ο αρχηγός της Χαμάς – Καμιά επαφή με τους μεσολαβητές

Ο αρχηγός της Χαμάς,  Γιάχια Σινουάρ εξαφανίστηκε και δεν επικοινωνεί πλέον με τους μεσολαβητές του Κατάρ, είπαν Καταριανοί αξιωματούχοι στις οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων  που συμμετείχαν την περασμένη εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις για συμφωνία απελευθέρωσής τους, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ισραηλινού N12 που μεταδόθηκε σήμερα Κυριακή.

  • Οι αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι ο Σινουάρ είναι περιστοιχισμένος με ομήρους. 

“Ο Σινουάρ αυτή τη στιγμή δεν επικοινωνεί μαζί μας. Έχει εξαφανιστεί και για εμάς και δεν έχει έρθει σε επαφή”, ανέφεραν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι λόγω των εξαλείψεων, ο Σινουάρ έπαψε να επικοινωνεί μέσω τηλεφώνου.

Ο όρος εξαλείψεις είναι προφανές ότι αναφέρεται στις δολοφονίες κορυφαίων  στελεχών της Χαμάς [με μια από τις πρώτες, του πρώην αρχηγού της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη, αλλά και σ’ αυτήν του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό.

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Σινουάρ είναι νεκρός, λένε οι Κατάρ

Προς το παρόν, ο Σινουάρ επικοινωνεί μέσω «χαρτιού και στυλό», φέρεται να ισχυρίστηκαν αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε.

Οι αξιωματούχοι του Κατάρ ισχυρίστηκαν επίσης ότι η εξάλειψη ηγετικών στελεχών της Χαμάς από το Ισραήλ έχει κάνει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων πιο δύσκολη.

“Το Ισραήλ υιοθέτησε μια πολιτική εξολοθρεύσεων που επιδείνωσε [τις προσπάθειες] για συμφωνία”, φέρεται να δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ο Χανίγιε σκοτώθηκε τον Ιούλιο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τον θάνατό του.

 

Με πληροφορίες από Times of Israel/ The Jerusalem Post

 

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον περιφερειακό πόλεμο; Το Ισραήλ προετοιμάζει την απάντηση του στο Ιράν, άγρια πλήγματα στον Λίβανο και τη Γάζα μέσα στη νύχτα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: