Με τον Νετανιάχου συναντήθηκε ο Μπλίνκεν στην Ιερουσαλήμ: Τώρα που έφυγε το βασικό εμπόδιο, ο Γιαχία Σινουάρ, είναι δυνατή η απελευθέρωση ομήρων και εκεχειρία στη Γάζα

Στιγμιότυπο από την συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, στο πρωθυπουργικό γραφείο, στην Ιερουσαλήμ. Photo via X@IsraeliPM




Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ είχε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκε, σύμφωνα με ενημέρωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε την ανάγκη να κεφαλαιοποιηθεί η επιτυχής επιχείρηση του Ισραήλ που απέδωσε δικαιοσύνη με τον θάνατο του αρχηγού της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ώστε να διασφαλιστεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων και να τερματιστεί η σύγκρουση στη Γάζα με τρόπο που θα παρέχει διαρκή ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστινίους.

Ο Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε επίσης για την σπουδαιότητα διάνοιξης ενός νέου δρόμου προς την μεταπολεμική περίοδο ο οποίος θα επιτρέψει στους Παλαιστινίους να ξαναχτίσουν τις ζωές τους και θα παρέχει διακυβέρνηση, ασφάλεια και ανοικοδόμηση στη Γάζα.

Ο Αμερικανός υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να κάνει το Ισραήλ επιπλέον βήματα  ώστε να αυξηθεί και να διατηρηθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια φθάνει στους πολίτες σε όλη τη Γάζα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επίσης συζήτησαν για τον Λίβανο και τις εν εξελίξει προσπάθειες για διπλωματική λύση κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής που θα περιλαμβάνει πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα επιτρέψει στους πολίτες και στις δυο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Τέλος, Μπλίνκεν και Νετανιάχου συζήτησαν για την ανάγκη αποτροπής περαιτέρω περιφερειακής επιθετικότητας από πλευράς του Ιράν  και των πληρεξουσίων του, συμπεριλαμβανομένων των εν εξελίξει προσπαθειών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους τους.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε την σιδηρά δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια του Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε επίσης με άλλα κορυφαία στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ και του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

Αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Μετά το ταξίδι του στο Ισραήλ, πρόκειται να επισκεφθεί μια σειρά από αραβικές χώρες, όπως η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Έχουν ανανεωθεί οι ελπίδες ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να αναζωπυρωθούν μετά τη δολοφονία του Σινουάρ, του αρχιτέκτονα της σφαγής της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους και είδε άλλους 251 να συλλαμβάνονται όμηροι.

Οι ΗΠΑ είχαν χαρακτηρίσει τον Σινουάρ ως το κύριο εμπόδιο για μια συμφωνία. Ωστόσο, δεν έχουν προγραμματιστεί νέες συνομιλίες τις ημέρες μετά τον θάνατό του.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε πριν από την επίσκεψη ότι ο Μπλίνκεν θα επικεντρωθεί στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, στην διασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατά η Χαμάς και στην ανακούφιση της ανθρωπιστικής κατάστασης των Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Έχει εντολή να ασκήσει πίεση για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα: Στο πλαίσιο της νέας περιοδείας του ο Μπλίνκεν σκοπεύει να πάει και στην Ιορδανία μετά το Ισραήλ (video)

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: