Με τη συμμετοχή 9+2 ηγετών η Σύνοδος της MED 9 στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα: Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

FILE PHOTO: Οι ηγέτες της MED 9 στη Σύνοδο της Μάλτας. EPA/Filippo Attili – Chigi Palace Press Office




Οι εξελίξεις στην περιοχή και οι συγκρούσεις του Ισραήλ με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ σε Γάζα και Λίβανο θα είναι στο επίκεντρο διεθνούς περιφερειακής συνόδου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» μαζί με τους 9 ηγέτες των Ευρωπαϊκών-Μεσογειακών κρατών είναι στην Κύπρο για τη σύνοδο MED 9 ο βασιλιάς της Ιορδανίας και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη διάρκεια δηλώσεων του ανέφερε «είμαστε σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, μια περιοχή όπου βλέπουμε τις ανησηχυτικές εξελίξεις».

Σημειώνοντας παράλληλα πως η Κύπρος είναι ένα κράτος που διατηρεί φιλικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της και ταυτόχρονα εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί μία πολύ σημαντική σύνοδος των εννέα μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED9) στην Κύπρο.

«Θα είναι η Πρόεδρος της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής μαζί μας. Έχω καλέσει τον Βασιλιά της Ιορδανίας να παρευρεθεί σε αυτή τη σύσκεψη με αντικείμενο συζήτησης όλες αυτές τις εξελίξεις και πώς μπορούμε ως ΕΕ αλλά και ως Κυπριακή Δημοκρατία να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση, γιατί είναι πολύ δύσκολη κατάσταση», επεσήμανε.

Η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μαριλένα Ραουνά, η οποία προήδρευσε σύνοδο των Υπουργών και Υφυπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της MED9 ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο βασιλιάς τη Ιορδανίας θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Πάφο.

Kατά την ομιλία της μετά το τέλος της Συνόδου Υπουργών και Υφυπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της MED9, στο νέο Δημαρχείο Λευκωσίας, η κ. Ραουνά ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, οι ηγέτες θα επικεντρωθούν στις περιφερειακές εξελίξεις.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας ανέφερε, «θα παραστεί στη Σύνοδο τόσο για να συζητήσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όσο και τις σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας».

Στη δήλωσή της, η Μαριλένα Ραουνά ανέδειξε «από τη Λευκωσία, την τελευταία μοιρασμένη, υπό κατοχή, πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» την κρισιμότητα της ενίσχυσης της ενότητας για μια ισχυρότερη και πιο ανθεκτική Ένωση.

Η κα Ραουνά αναφέρθηκε στην Προεδρία του σχηματισμού MED9 που κατέχει η Κύπρος για το 2024 καθώς και στις προηγούμενες συναντήσεις των Υπουργών Ενέργειας, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, Παιδείας και Πολιτισμού των MED9, τονίζοντας ότι η συνάντηση των Υπουργών Ευρωπαϊκών Θεμάτων έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα ενόψει της Σύνοδου των Ηγετών των MED9, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου στην Πάφο.

«Ο σχηματισμός των MED9 έχει καθιερωθεί ως μια σημαντική πλατφόρμα που διασφαλίζει ότι η μεσογειακή ατζέντα παραμένει στο επίκεντρο της ΕΕ, καθώς και για την αντιμετώπιση των πολλών κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε ως Μεσογειακές χώρες» είπε η Υφυπουργός και επισήμανε ότι η Μεσόγειος είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ, καθώς ό,τι συμβαίνει σε αυτήν την περιοχή, επηρεάζει άμεσα και σημαντικά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σε αυτό το πλαίσιο, ο διορισμός Επιτρόπου για τη Μεσόγειο και η εξαγγελία ενός νέου Συμφώνου για τη Μεσόγειο έχουν δημιουργήσει μια νέα δυναμική και υπογραμμίζουν τη στρατηγική σημασία αυτής της περιοχής για την ΕΕ, στο πλαίσιο και των σχέσεών της με τους εταίρους μας της Νότια Γειτονίας», όπως είπε.

Ανέφερε ότι η συνάντηση των Υπουργών πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντονης ανησυχίας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη γειτονιά της Κύπρου και της ΕΕ.

Και πρόσθεσε: «Οι τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις συζητήθηκαν κατά την πρώτη συνεδρία μας «στη σκιά της επιδεινούμενης κατάστασης στον γειτονικό μας Λίβανο, την τραγική και συνεχώς επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, καθώς και τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ, τις οποίες καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο, καθώς αποτελούν σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής.

Η κα Ραουνά εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία και της Κύπρου για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην περιοχή και για τις επιπτώσεις της, μεταξύ άλλων, στη θαλάσσια ασφάλεια και ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. «Τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας», υπογράμμισε.

Η Υφυπουργός τόνισε ότι η Κύπρος αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την ΕΕ στην περιοχή και μέρος της λύσης στις προκλήσεις της περιοχής.

Τόνισε ότι «η Κύπρος, μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά αθώων πολιτών και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, έδωσε στη διεθνή κοινότητα τον θαλάσσιο διάδρομο Αμάλθεια, ως επιπρόσθετη διαδρομή για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αθώους πολίτες της Γάζας.

Συνεργαστήκαμε στενά με περιφερειακούς, Ευρωπαίους εταίρους και θεσμούς για την επιχειρησιακή λειτουργία του διαδρόμου, θεωρώντας το ως ηθική μας υποχρέωση προς την περιοχή».

ΠΗΓΗ: philenews.com

Τορπιλίζει με το καλημέρα την τριμερή της Νέας Υόρκης ο Τατάρ: Μιλά για «δείπνο χωρίς ατζέντα», στόχος μας η επανέναρξη των συνομιλιών διαμηνύει ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: