«Μας έκλεψαν την ψήφο»: Εκρηκτική κατάσταση στη Γεωργία * Χιλιάδες διαδηλωτές έξω από τη βουλή * Καταγγέλλουν νοθεία των εκλογών με νικητή το ρωσόφιλο κόμμα [videos]

epa11689221 Supporters of opposition parties attend a protest in Tbilisi, Georgia, 28 October 2024, opposing the results of the parliamentary elections held on 26 October. Nearly 20 parties competed for seats in the country’s highest legislative body, which comprises 150 deputies. The ruling Georgian Dream party, in power for 12 years, won with 54.3 percent of the vote. In response, several parties announced a boycott of the parliament, and the opposition Coalition for Changes declined both parliamentary mandates and state funding. EPA/DAVID MDZINARISHVILI




Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από την έδρα του κοινοβουλίου στην Τιφλίδα για να διαμαρτυρηθούν για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, μετά την έκκληση που απηύθυνε η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι καταγγέλλοντας παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας με εκτεταμένο σχέδιο της Μόσχας.

Η Εκλογική Επιτροπή ανέδειξε νικητή των βουλευτικών κόμμα το κυβερνών φιλορωσικό κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» με το 54% των ψήφων σε μία εκλογική διαδικασία που, όπως κατήγγειλαν οι διεθνείς παρατηρητές, έβριθε παραβιάσεων και παρατυπιών, οι οποίες χρήζουν έρευνας.

Οι διαδηλωτές με σημαίες της Γεωργίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ουκρανίας, απευθύνονται στην διεθνή κοινότητα με συνθήματα “μην μας αφήνετε μόνους” και “η Γεωργία δεν είναι Ρωσία”.

Ο πρόεδρος της χώρας κατήγγειλε ανοιχτά τη Ρωσία του Πούτιν για πρωτοφανή ανάμιξη στα εσωτερικά, ενώ καθ’ όλο το διάστημα της προεκλογικής περιόδου η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει εξαγορά ψήφων, χρηματισμό δημοσίων υπαλλήλων, εκφοβισμό ψηφοφόρων κλπ.

Την ίδια την ημέρα των εκλογών εθεάθησαν οπαδοί του ρωσόφιλου κόμματος να ρίχνουν μέσα τις κάλπες σωρηδόν  ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Γεωργίας,  η οποία τάχθηκε στο πλευρό της αντιπολίτευσης, κάλεσε τους Γεωργιανούς να συγκεντρωθούν έξω από το κοινοβούλιο, λέγοντας ότι βρισκόμαστε σε μια «κρίσιμη στιγμή».

Απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να σταθεί πίσω από τον πληθυσμό της χώρας της μετά από τις «εντελώς παραποιημένες».

Οι καταγγελίες της προέδρου της Γεωργίας

Η  Ζουραμπιχβίλι είπε ότι οι εταίροι της Γεωργίας πρέπει να δουν τι συμβαίνει, προσθέτοντας ότι η νίκη της κυβέρνησης «δεν ήταν η θέληση του γεωργιανού λαού» που αντιθέτως επιθυμεί να διατηρήσει το ευρωπαϊκό του μέλλον.

Κατέστησε σαφές ότι η διαμαρτυρία θα είναι «πολύ ειρηνική», προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει ότι οι αρχές της Γεωργίας επιθυμούν αντιπαράθεση.

Δεν είναι απολύτως σαφές τι ελπίζουν ότι μπορούν να επιτύχουν η ίδια και οι τέσσερις ομάδες της αντιπολίτευσης οδηγώντας τους Γεωργιανούς στην κεντρική λεωφόρο μπροστά από το κοινοβούλιο στην Τιφλίδα.

Όμως οι διαδηλωτές  στη λεωφόρο Ρουσταβέλη ξέρουν τί θέλουν.

“Το κύριο πράγμα που θέλουμε εδώ είναι να πάρουμε αυτό που μας αξίζει – νόμιμες εκλογές”, είπε η Λάσα, 22 ετών. “Κανείς δεν είχε ιδέα ότι αυτό θα συνέβαινε. Στην αρχή ήμασταν απογοητευμένοι, μετά συνειδητοποιήσαμε τι συνέβη και τώρα είμαστε θυμωμένος.”

Η Λίζα, 20 ετών, θέλει «άλλες εκλογές που δεν πλαστογραφούνται» και είπε ότι χαίρεται που άκουσε ομιλητές από τα τέσσερα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης να λένε στους Γεωργιανούς να μην τα παρατήσουν.

Μια άλλη διαδηλώτρια, η Κέτα, είπε στο BBC ότι νιώθει «εξαπατημένη και απογοητευμένη». «Εγώ και οι φίλοι μου και η οικογένειά μου αξίζουμε πολύ καλύτερα από ό,τι έχουμε τώρα… Θα παλέψουμε μέχρι το τέλος μέχρι να δικαιωθούμε».

Η πρόεδρος είπε ότι είναι στο χέρι του λαού και των πολιτικών κομμάτων να αποφασίσουν τι θα συμβεί στη συνέχεια.

«Ίσως δεν θα μπορέσουμε να το πετύχουμε σήμερα ή αύριο», είπε. “Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν. Μπορεί να υπάρξει διεθνής αναθεώρηση ορισμένων από τα στοιχεία των εκλογών, μπορεί να υπάρξει πρόσκληση για νέες εκλογές. Σε ποια χρονική περίοδο δεν ξέρω”.

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ ζήτησαν πλήρη έρευνα σχετικά με τις νοθείες πριν και κατά την ημέρα της ψηφοφορίας του Σαββάτου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι Γεωργιανοί έχουν «δικαίωμα να δουν ότι οι εκλογικές παρατυπίες διερευνώνται γρήγορα, με διαφάνεια και ανεξάρτητα».

Πρόσθεσε ότι «οι Γεωργιανοί, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι, πρέπει να είναι οι κύριοι της μοίρας τους».

O Όρμπαν στην Τιφλίδα κόντρα στις επιθυμίες της ΕΕ

Ελάχιστοι συνεχάρησαν το Γεωργιανό Όνειρο για την εξασφάλιση της τέταρτης θητείας στις επίμαχες εκλογές, όμως ανάμεσά τους ήταν και ο γνωστός αντιευρωπαίος και λαϊκιστής φιλορώσος πρωθυπουργός  της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Όρμπαν έφτασε στην Τιφλίδα το απόγευμα της Δευτέρας για διήμερη επίσκεψη που ενόχλησε τους Ευρωπαίους εταίρους του λόγω του μηνύματος που στέλνει στη γεωργιανή κυβέρνηση.

Στην κοινή τους δήλωση, 13 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ξεχώρισαν τον Όρμπαν για κριτική, καθιστώντας σαφές ότι «δεν εκπροσωπεί την ΕΕ».

  • Η Ουγγαρία ασκεί επί του παρόντος την προεδρία της ΕΕ, αλλά ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ  τόνισε ότι δεν έχει «καμία εξουσία στην εξωτερική πολιτική».

«Ό,τι και να πει ο κ. Όρμπαν στην επίσκεψή του στη Γεωργία, δεν εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Μπορέλ στο ισπανικό ραδιόφωνο.

Οργισμένη δήλωση 13 υπουργών εξωτερικών της ΕΕ και η Ουάσιγκτον “δεν αποκλείει” συνέπειες 

Οι υπουργοί Εξωτερικών 13 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν την «παραβίαση των διεθνών κανόνων» κατά τις βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία, τις οποίες έκριναν «ασύμβατες με τα πρότυπα» που αναμένεται να τηρεί μια υποψήφια προς ένταξη χώρα.

  • «Οι διεθνείς παρατηρητές ανέφεραν παραβιάσεις (των κανόνων) κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και την ημέρα της ψηφοφορίας» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Ολλανδίας, της Τσεχίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και της Σουηδίας.

Παράλληλα, οι ΥΠΕΞ επέκριναν «την πρόωρη επίσκεψη στη Γεωργία» του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. . Πρόσθεσαν ότι συμμερίζονται τις ανησυχίες των παρατηρητών και απαιτούν «αμερόληπτη έρευνα» για τις καταγγελίες που έχουν γίνει ενώ προειδοποίησαν ότι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας θα πρέπει να είναι «ειρηνικές».

Από την Ουάσινγκτον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι συμμερίζεται τις εκκλήσεις των παρατηρητών για τη διερεύνηση όλων των καταγγελιών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μϊλερ είπε ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν να υπάρξουν συνέπειες εάν η κυβέρνηση της Γεωργίας δεν αλλάξει κατεύθυνση.

Με πληροφορίες από BBC

Σε συμφωνίες ειρήνης και με άλλες αραβικές χώρες «όταν θα έχει τελειώσει ο πόλεμος με τον ιρανικό άξονα του κακού», προσβλέπει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: