Μαλλιά κουβάρια το ΕΛΚ από τη σφοδρή διαμάχη του Μάνφρεντ Βέμπερ με τον Θανάση Μπακόλα που έχει την αμέριστη στήριξη από το Μαξίμου και τον Πρωθυπουργό

File Photo O ΓΓ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Θανάσης Μπακόλας με τον πρόεδρο του Μάνφρεντ Βέμπερ via twitter Manfred Weber @ManfredWeber




Το ΕΛΚ, η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα της Ευρώπης, αντιμετωπίζει εσωτερική αναταραχή καθώς εκτυλίσσεται μάχη για την εξουσία μεταξύ των δύο βασικών προσωπικοτήτων του: του Manfred Weber, επικεφαλής του ΕΛΚ στο ΕΚ και προέδρου του κόμματος, και του Θανάση Μπακόλα, ΓΓ του κόμματος.

Η διαμάχη επικεντρώνεται στον διορισμό του Tom Vandenkendelaere από τον Weber σε θέση που ο Μπακόλας υποστηρίζει ότι παραβιάζει τους κανόνες του κόμματος και το βελγικό δίκαιο, αναφέρει το δημοσίευμα.

H σύγκρουση υπογραμμίζει τις βαθύτερες εντάσεις σχετικά με το στυλ ηγεσίας του Weber και την κατεύθυνση του ΕΛΚ. Ο Weber εδραιώνει την εξουσία εντός του κόμματος, εγκαθιστώντας πιστούς σε στρατηγικούς ρόλους και ευθυγραμμιζόμενος με ακροδεξιούς ηγέτες όπως η Giorgia Meloni.

Επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η ομάδα του ΕΛΚ έχει να κάνει με τους ευρωβουλευτές, ενώ το κόμμα ΕΛΚ συντονίζει και εξυπηρετεί εθνικούς ηγέτες και κόμματα. Ο Μπακόλας, ο οποίος είναι κοντά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, φαίνεται να υπολογίζει στην υποστήριξη και παρέμβαση σημαντικών εθνικών ηγετών όπως ο Donald Tusk, ο φινλανδός πρωθυπουργός Petteri Orpo και ο ηγέτης του CDU Friedrich Merz,  για να αμφισβητήσουν την αυξανόμενη κυριαρχία του Weber.

Η έκβαση αυτής της διαμάχης θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για το μέλλον του ΕΛΚ, ιδιαίτερα καθώς ο Weber συνεχίζει να ωθεί το κόμμα προς μια πιο συντηρητική κατεύθυνση, επισημαίνεται μεταξύ άλλων. Ωστόσο, παρά την πρόσφατη εσωτερική τριβή, το ΕΛΚ παραμένει κυρίαρχη δύναμη στην ευρωπαϊκή πολιτική, με σημαντική επιρροή στο ΕΚ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημειώνεται.

Στήριξη της Αθήνας στον Θανάση Μπακόλα

Eξάλλου, τo σημερινό newsletter του Politico αναφέρει επίσης ότι, ενώ ο Weber έχει σαφή επιρροή στους ευρωβουλευτές ως αρχηγός της ομάδας τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μπακόλας, ως γενικός γραμματέας του κόμματος, λογοδοτεί στους κεντροδεξιούς ηγέτες στις εθνικές πρωτεύουσες. Είναι κοντά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και η Αθήνα τον υποστηρίζει.

Σύμφωνα με έλληνα αξιωματούχο «Είμαστε απογοητευμένοι [με τον τρόπο που χειρίστηκε ο Weber την τοποθέτηση του Vandenkendelaere]. Το ΕΛΚ πήγε πολύ καλά στις ευρωεκλογές και μεγάλο μέρος από τα εύσημα ανήκει στον Θανάση Μπακόλα. Αυτή είναι μια περιττή συζήτηση».

Το ερώτημα για τον Weber είναι αν θα συσσωρευτούν και άλλα θέματα. Προς το παρόν, εδραιώνει περισσότερη εξουσία στο ΕΛΚ. Όχι μόνο ο Vandenkendelaere είναι πιθανό να παραμείνει σε έναν ρόλο που συμπίπτει με του Μπακόλα, αλλά ο Weber είδε επίσης άλλη μί ευκαιρία για μετακίνηση εξουσίας: το Συνέδριο του ΕΛΚ την επόμενη άνοιξη στη Βαλένθια της Ισπανίας — όπου τόσο ο Weber όσο και ο Μπακόλας πρόκειται είτε να συνεχίσουν είτε να αντικατασταθούν. θα διοργανωθεί από τον Weber και τον Ισπανό ευρωβουλευτή Esteban González Pons, αναφέρει το σημερινό newsletter.

Politico [Civil war at the top of the European People’s Party], [Brussels Playbook]

Ο «στρατιωτικός κεϋνσιανισμός» του Βλαντιμίρ Πούτιν: Προσπαθεί να σώσει την οικονομία της Ρωσίας αυξάνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες στα 131 δισεκατομμύρια ευρώ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: